Nieuws

Beter afvallen: buikvet beïnvloedt onze mentale functies


Hoe werkt een verhoogde hoeveelheid buikvet?

Obesitas en obesitas kunnen tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat hogere niveaus van buikvet geassocieerd zijn met een verminderde cognitieve functie.

In hun huidige onderzoek ontdekten wetenschappers van het Trinity College Dublin dat hogere niveaus van buikvet geassocieerd waren met verminderde cognitieve functies bij Ierse volwassenen ouder dan 60 jaar. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "British Journal of Nutrition".

Gegevens van meer dan 5.000 deelnemers werden geëvalueerd

Voor het huidige onderzoek analyseerden de experts de gegevens van meer dan 5.000 mensen. Ze ontdekten dat een hoger percentage buikvet geassocieerd was met een verminderde cognitieve functie. Eerdere studies hadden eerder aangetoond dat mensen met overgewicht niet zo goed presteerden in tests van geheugen en visuospatiale vaardigheden in vergelijking met mensen met een normaal lichaamsgewicht, zeggen de onderzoekers.

Er zijn veel zwaarlijvige mensen in Ierland

In Ierland wordt meer dan de helft van de bevolking boven de 50 geclassificeerd als zwaarlijvig. Slechts 16 procent van de mannen en 26 procent van de vrouwen heeft een body mass index (BMI) in het normale bereik, zeggen de artsen. De onderzoekers ontdekten dat een hogere taille-heupverhouding geassocieerd was met verminderde cognitieve functie.

Beschermen spieren de cognitieve functie?

Dit kan worden verklaard door een verhoogde afscheiding van ontstekingsmarkers door buikvet, wat eerder in verband werd gebracht met een hoger risico op een verstoorde waarneming, leggen de onderzoekers uit. De artsen ontdekten dat een gezonde BMI de cognitieve functie beschermt. BMI is een ruwe maat voor lichaamsvet en kan geen onderscheid maken tussen vetvrije en vetvrije massa (spieren), waardoor de onderzoekers vermoeden dat spier waarschijnlijk de beschermende factor is.

Overgewicht beïnvloedt de gezondheid van de hersenen

Gezien de hoge prevalentie van obesitas en obesitas bij de oudere bevolking en de economische en sociale last van cognitieve stoornissen, suggereren de resultaten van de huidige studie dat het verminderen van obesitas een kosteneffectieve strategie voor de volksgezondheid kan bieden om cognitieve achteruitgang te voorkomen. " Wetende dat obesitas al geruime tijd een negatieve invloed heeft op de gezondheid, maken de resultaten van de nieuwe studie duidelijk dat obesitas en overgewicht de gezondheid van de hersenen kunnen beïnvloeden, ”aldus studie auteur Conal Cunningham van Trinity College Dublin in een persbericht. Deze bevinding kan een aanzienlijke impact hebben op de volksgezondheid. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: KURKUMA IS EEN GENEESKRACHTIGE MEDICIJN (Januari- 2022).