Nieuws

Dreigende schade aan het netvlies: diabetici moeten elke twee jaar een oogonderzoek ondergaan


Mensen met diabetes moeten elke twee jaar een oogarts bezoeken

Permanent verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen de fijne bloedvaten van het netvlies beschadigen. Diabetici moeten daarom regelmatig naar de oogarts gaan om hun ogen te laten controleren.

Diabetes kan tal van complicaties veroorzaken

Volgens deskundigen wonen er in Duitsland ongeveer zeven miljoen mensen met diabetes. De ziekte heeft niet alleen een ernstige invloed op de stofwisseling, maar kan ook leiden tot tal van secundaire ziekten. Diabetes veroorzaakt na verloop van tijd vaak ziekten van het cardiovasculaire systeem. Het zenuwstelsel wordt ook aangetast. Vooral de voerende zenuwen van de voeten worden beschadigd, wat ertoe kan leiden dat de getroffenen een zogenaamde diabetische voet ontwikkelen. Oogaandoeningen die tot blindheid kunnen leiden, zijn ook typische complicaties van diabetes. Getroffenen moeten daarom regelmatig hun ogen laten controleren.

Direct na diagnose bij een oogarts

Mensen met diabetes type 2 moeten onmiddellijk na de diagnose een afspraak maken met een oogarts, beveelt het tijdschrift "Diabetes Ratgeber" in zijn huidige editie (8/2018) aan.

Omdat een te hoge bloedsuikerspiegel soms schade aan het netvlies in het oog kan veroorzaken.

Volgens de experts moeten de ogen dan minimaal om de twee jaar worden gecontroleerd. Andere experts adviseren intervallen van slechts een jaar.

Voor diabetici van type 1 wordt aanbevolen om vanaf het vijfde jaar van de ziekte minstens om de twee jaar een oogarts te zien.

Zorg op tijd voor afspraken

Het verdient aanbeveling om tijdig een afspraak te maken. Patiƫnten moeten de praktijk ongeveer drie maanden voor de vervaldatum bellen.

In spoedeisende gevallen kan de huisarts soms helpen om sneller een afspraak te maken met de oogarts.

U kunt ook contact opnemen met de servicekantoren van de ziekenfondsen. Zij zijn verplicht binnen vier weken een afspraak te maken. U kunt dan echter niet de dokter kiezen. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Wat is diabetes? (Januari- 2022).