Nieuws

Trainingstips: Effectieve spieropbouw beter met zware gewichten of meer herhalingen?

Trainingstips: Effectieve spieropbouw beter met zware gewichten of meer herhalingen?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Krachttraining: brengt veel echt veel?

Als het gaat om krachttraining, verschillen de geesten. Is het logischer om te trainen met enorme gewichten en weinig herhalingen of is het beter als de gewichten lichter zijn en je meer herhalingen doet? Heilpraxis.de interviewde een fitnessexpert en docent aan de Duitse universiteit voor preventie en gezondheidsmanagement.

Gezonder en fitter

Jarenlang is er een rapport over een bloeiende fitnessindustrie in Duitsland en andere landen. Waar het vroeger zogenaamde "bodybuilders" waren die in de sportschool trainden, zijn er tegenwoordig "normale" jonge en oude mensen te vinden. De optische resultaten die behaald worden, spelen bij krachttraining vaak slechts een prettige secundaire rol. Voor velen is het belangrijker om gezonder en fitter te worden in de sport. Vooral nieuwkomers kunnen bepaalde dingen verkeerd doen bij het tillen van gewichten. Het motto "veel brengt veel" mag geen richtlijn zijn voor beginners.

Krachttraining helpt je om af te vallen
Krachttraining is de trend: trainen met gewichten helpt niet alleen om spieren op te bouwen, het helpt je ook om af te vallen.

Dit verlaagt op zijn beurt het risico op tal van levensstijlziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk.

Krachttraining heeft natuurlijk nog andere voordelen voor mensen. Volgens een onderzoek van Australische wetenschappers verbetert oefenen met gewichten ook de cognitieve vaardigheden.

Zet niet te veel gewichten op

Als je gezonder, fitter en sterker wilt worden in de sportschool, moet je niet te veel gewichten dragen. Omdat: "De kwaliteit van de uitvoering tijdens krachttraining wordt geminimaliseerd ten koste van overgewicht", waarschuwt Marcel Reuter, fitnessexpert en docent aan de Duitse universiteit voor preventie en gezondheidsmanagement / BSA Academy. 'De gevolgen van het kiezen van het verkeerde gewicht kunnen stagnatie van de prestaties of blessures van het bewegingsapparaat zijn', zegt de expert. De vraag welk gewicht geschikt is, hangt af van de trainingsselectie, het trainingsdoel en het prestatieniveau van de sporter.

Hoe hoger het gewicht, hoe groter de belasting van het bewegingsapparaat - spieren, ligamenten, botten.

Verbeter het spiermetabolisme

Krachttraining met lagere gewichten en veel herhalingen zou de prestaties helpen verbeteren. Bij krachttraining moet de sporter een gewicht kiezen dat hij met 15-30 herhalingen kan verplaatsen. Het hoge aantal herhalingen verbetert de spierstofwisseling en beweging.

Deze vorm van training is volgens de expert niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor prestatiegerichte atleten, omdat dit de basis vormt voor hogere intensiteiten.

Hypertrofietraining om spieren op te bouwen

Oefeningen met een hoger gewicht hebben een positief effect op de spieropbouw. Bij zogenaamde hypertrofietraining, die gericht is op spiergroei, worden botten en bindweefsel versterkt met acht tot vijftien herhalingen.

Bovendien verhoogt het de gewrichtsstabiliteit door het krachtpotentieel te vergroten. Er is echter een individuele dosering nodig om overbelasting te voorkomen en om de gewenste trainingseffecten te bereiken.

Krachttesten geven een indicatie welk gewicht het juiste is. Dit betekent bijvoorbeeld dat met een herhalingssterktetest kan worden bepaald welke trainingsintensiteit moet worden behaald. Een instrument hiervoor is de zogenaamde "individuele prestatieprofielmethode" (kort: ILB-methode), waarbij de huidige prestatie wordt getoetst, die vervolgens als leidraad dient voor de volgende trainingseenheden. (sb, advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: HOEVEEL KCAL HEB JE NODIG OM TE GROEIEN? (Augustus 2022).