Nieuws

Nieuw ontdekt verband: zijn herpesvirussen de oorzaak van psychische stoornissen?

Nieuw ontdekt verband: zijn herpesvirussen de oorzaak van psychische stoornissen?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Studie: Virussen zijn betrokken bij de ontwikkeling van psychische aandoeningen

Iedereen die is geïnfecteerd met herpesvirussen, zal er nooit een leven lang vanaf komen. Het wijdverspreide virus blijft in de cellen sluimeren tot de volgende kans om uit te breken zich voordoet. Een Duits-Amerikaans team van onderzoekers vond een verband tussen herpesvirussen en de ontwikkeling van psychische aandoeningen zoals depressie, bipolaire stoornissen en schizofrenie. Volgens de wetenschappers verstoren de virussen de ontwikkeling van zenuwcellen en belemmeren ze het immuunsysteem in belangrijke ontwikkelingsstadia.

Onderzoekers van het Instituut voor Virologie en Immunobiologie van de Universiteit van Würzburg hebben, samen met Amerikaanse collega's van het Stanley Medical Research Institute, onlangs nieuwe informatie verstrekt over de ontwikkeling van psychische aandoeningen: het menselijke herpesvirus HHV-6 kan zenuwcellen infecteren en dus mogelijk cognitieve stoornissen veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen de oorzaak zijn van depressie en bipolaire stoornissen. De studieresultaten zijn onlangs gepubliceerd in het vakblad "Frontiers in Microbiology".

Kunnen virussen psychische aandoeningen veroorzaken?

Volgens de huidige studieresultaten ligt deze conclusie voor de hand, omdat de onderzoekers in hun onderzoeken ontdekten dat speciale psychische stoornissen geassocieerd zijn met een verhoogd infectiepercentage van het herpesvirus HHV-6. De virussen infecteren zogenaamde Purkinje-cellen in het menselijk cerebellum. Deze cellen bieden voornamelijk motorisch leren en fijne controle van spierspanning en bewegingen. Daarnaast beïnvloeden ze ook gevoelens, perceptie, geheugen en taal.

Verrassende ontdekking

In het onderzoek onderzocht het onderzoeksteam patiënten met bipolaire en ernstige depressieve stoornissen. Dit leidde tot de verrassende ontdekking. In de hersenen van geesteszieken werd een hoog infectiepercentage met het herpesvirus HHV-6 gevonden. De Purkinje-cellen werden aangetast, wat ook van invloed is op gevoelens en perceptie. "Bij patiënten met bipolaire en ernstige depressieve stoornissen konden we een verhoogd aantal actieve infecties met menselijke herpesvirussen aantonen, voornamelijk in Purkinje-cellen van het menselijk cerebellum", meldt Dr. Bhupesh Prusty, groepsleider bij de leerstoel microbiologie, in een persbericht over de studieresultaten.

Herpesvirussen als nieuwe risicofactor voor depressie?

'Het is al lang bekend dat erfelijke factoren het risico op het ontwikkelen van verschillende soorten psychiatrische stoornissen verhogen, zoals bipolaire stoornissen, ernstige depressie en schizofrenie', aldus Dr. Prusty. Daarnaast zijn er altijd aanwijzingen dat omgevingsfactoren een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling. Virussen zouden zo'n omgevingsfactor zijn, legt de virusexpert uit.

Hoe beïnvloeden herpesvirussen onze hersenen?

'Virussen kunnen de ontwikkeling van zenuwcellen verstoren en de interactie met het immuunsysteem in belangrijke ontwikkelingsstadia belemmeren', legt de viroloog uit. De meeste infecties gingen aanvankelijk spoorloos over, maar de virussen konden in verschillende organen en weefsels blijven bestaan ​​en na jaren weer actief worden. Het centrale zenuwstelsel en de speekselklieren zijn volgens Prusty ook plaatsen waar de virussen nestelen.

Verhoogd infectiepercentage voor depressie en bipolaire stoornis

Het team van Prusty vond sterk bewijs dat herpesvirussen van het type HHV-6A en HHV-6B een sleutelrol spelen bij de ontwikkeling van depressie en bipolaire stoornissen. De wetenschappers analyseerden twee van de grootste hersenbiopsiecohorten van het Stanley Medical Research Institute in de Verenigde Staten en vonden daadwerkelijk het eerste wetenschappelijke bewijs. Patiënten met depressie of bipolaire stoornis hadden een verhoogde mate van actieve infectie met menselijke herpesvirussen in Purkinje-cellen.

Zijn slapende virussen onderschat?

Tot dusver is er in de wetenschap van uitgegaan dat virussen die onopgemerkt in organen en weefsels "slapen", nooit verantwoordelijk kunnen zijn voor een ziekte. 'Studies zoals onze huidige bewijzen dat dit denken verkeerd is', vat Prusty samen. Hij verwijst ook naar een andere studie die onlangs een verband vond tussen herpesvirussen en de ziekte van Alzheimer. Deze studies suggereren dat het nodig is om de rol van virussen te heroverwegen. (vb)

Auteur en broninformatieVideo: Herpes simplex virus microbiology. Cause, symptoms and treatments (Mei 2022).