Nieuws

Gezondheid: welk tijdstip is handig voor grote maaltijden?


Er is niet voor iedereen een ideaal voedingspatroon
Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en diner als een bedelaar: veel mensen hebben dit in gedachten als het gaat om het bereiden van hun dagelijkse maaltijden. Maar is deze 'gouden regel' echt van toepassing? Heeft het echt zin om 's avonds minder te eten? Niet altijd, omdat het ideale eetritme van persoon tot persoon sterk kan verschillen. In een interview met persbureau 'dpa' leggen experts uit hoe mensen 'tikken' met betrekking tot voeding en waar het de moeite waard is om op te letten.

Hoe belangrijk zijn vaste maaltijden?
"Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag" - dit uitzicht is wijdverbreid en daarom is het voor veel mensen belangrijk om 's ochtends het huis niet op een lege maag te verlaten. De redenering klinkt aannemelijk: aangezien de reserves 's nachts zijn opgebruikt, heeft het lichaam' s ochtends nieuw voedsel nodig om genoeg energie te hebben voor de dag. Dit komt ook tot uiting in het beroemde gezegde waarin wordt gezegd dat men "moet ontbijten als een keizer". Maar klopt deze theorie? Is het eigenlijk het beste voor het lichaam om 's ochtends zoveel mogelijk te ontbijten?

Deels ja, want blijkbaar speelt de zogenaamde "binnenklok" van mensen een belangrijkere rol dan eerder werd gedacht. Dit complexe systeem wordt voornamelijk geklokt door het licht en coördineert naast het slaap-waakritme ook de activiteit van de inwendige organen en de stofwisseling - en dus de lichaamshulp van voedsel. 'Dezelfde maaltijd wordt' s ochtends sneller verwerkt dan 's avonds. Het is daarom goedkoper om 's ochtends een grotere maaltijd te eten dan' s avonds ”, legt Andreas Pfeiffer van Charité Berlin uit. De samenstelling van de maaltijd is volgens het hoofd van de medische kliniek voor endocrinologie en metabole geneeskunde niet relevant.

Niet zonder ontbijt buitenshuis?
Vanuit het perspectief van Hans Hauner, directeur van het Institute of Nutritional Medicine aan de Technische Universiteit van München, is het logisch om 's ochtends op gezonde voeding te letten. Er is echter geen algemeen antwoord op hoe uitgebreid de vroege maaltijd moet zijn. “Over het algemeen is een gezond ontbijt goed. Maar het is de vraag of het het grootste deel voor het ontbijt moet zijn. Men moet daarom ook rekening houden met individuele eetpatronen en voorkeuren ”, vertelde de deskundige aan het persbureau.

Als u wilt eten volgens de zogenaamde "metabolisme-gebaseerde benadering", moet u elke ochtend en middag een grote portie eten en 's avonds de kleinste maaltijd van de dag. Deze volgorde komt overeen met de expert na de actieve tijden van ons metabolisme. Maar het dagelijkse leven is voor werkende mensen vaak anders: “Voor veel mensen is het normaal om 's avonds na het werk de hoofdmaaltijd te eten. Het heeft geen zin om het diner te verbieden. Zo'n voedingspatroon zou niet standhouden ”, zegt Hauner.

Radicale regels zijn vaak zinloos
Daarom is er niet het enige ideale voedingsritme dat iedereen zou moeten volgen. De dagelijkse routines van mensen en dus de momenten waarop iemand honger heeft, zijn te verschillend. Dit wordt ook bevestigd door de ecotrofoloog en voedingsdeskundige Silke Lichtenstein en raadt daarom strikte dieetplannen af: "Als je bijvoorbeeld na 18:00 uur een strikt eetverbod oplegt, begin je om 17:00 uur zonder honger te eten, zodat je later geen honger meer hebt . Dat heeft over het algemeen weinig zin. '

Als u echter een gezond dieet wilt eten, moet u ervoor zorgen dat u overdag niet te vaak eet. Omdat het constante "snacken" snel tot een probleem kan leiden. 'Vandaag eten we meestal acht tot tien keer per dag. Door de regelmatige toevoer van voedsel worden de energiereserves in de cellen niet opgebruikt ”, legt Andreas Pfeiffer uit. "Alles wat wordt ingevoerd, komt niet in onze directe energievoorraden terecht, maar als vet in de lever of bloedvaten", zegt de expert, die ook de klinische voedingsafdeling van het Duitse Instituut voor voedingsonderzoek leidt. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat frequente snacks ook leiden tot een verhoogde algehele dagelijkse balans - daarom mag er, vooral na het avondeten, niets worden gegeten, benadrukken de voedingsdeskundigen.

Honger hoeft niet onmiddellijk te worden gestild
Dienovereenkomstig is het lichaam over het algemeen niet ontworpen om regelmatig en regelmatig voedsel te eten. Het bekende en stevig gevestigde 'ochtend-middag-avond-ritme' had zich cultureel meer ontwikkeld. “Hongerfasen zijn perfect gezond zolang ze niet leiden tot ondervoeding. Het afwisselen van honger- en eetfasen ondersteunt de metabole flexibiliteit en heeft een langdurig positief effect op de gezondheid ”, zegt Pfeiffer. Een grommende maag moet niet worden opgevat als een "waarschuwingssignaal", vult Lichtenstein aan: "We moeten ons afscheiden van het idee dat honger iets is dat onmiddellijk moet worden bestreden." In plaats van onmiddellijk een snack te pakken, vond de expert dat de honger zou moeten worden verdragen om het lichaam later te trakteren op iets "goeds".

Een uitzondering hierop zijn echter mensen die zwaarlijvig zijn en daardoor honger en verzadiging niet meer goed kunnen beoordelen. "Vaste maaltijden kunnen de verleiding tussen maaltijden helpen en verminderen", zegt Hauner. (Nee)

Auteur en broninformatie


Video: Wat er met je lichaam gebeurt wanneer je elke dag twee eieren begint te eten (Januari- 2022).