Nieuws

Muggen: waarom krijgen sommige mensen minder muggenbeten?

Muggen: waarom krijgen sommige mensen minder muggenbeten?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sommige mensen trekken letterlijk muggen aan
Dankzij de zomertemperaturen van de afgelopen dagen kon er eindelijk veel tijd buiten in de tuin of op het balkon worden doorgebracht. De warmte zorgt er ook voor dat muggen ons het leven moeilijk maken. Maar niet iedereen wordt gelijk beïnvloed. Omdat sommige mensen vaker gestoken worden. Waarom is dat? En wat helpt eigenlijk tegen muggen? In een interview met persbureau "dpa" geeft een deskundige waardevolle informatie en tips over het onderwerp.

Het bloed is niet de doorslaggevende factor
Blauwe lucht, zon en hoge temperaturen: bijna iedereen wordt de tuin in getrokken of om af te koelen bij het zwemmeer. Het enige vervelende is dat er vaak muggen zijn, omdat het ongedierte bij stijgende temperaturen steeds actiever wordt. Maar de dieren zijn niet voor iedereen een probleem. Sommige mensen trekken eerder letterlijk muggen aan, terwijl anderen helemaal niet worden gestoken. 'Muggen bijten vooral degenen die zoet bloed hebben', wordt vaak gezegd. Maar is dat zo?

Douchen helpt maar een korte tijd
Sommige mensen lijken zelfs aantrekkelijker voor muggen dan andere. Maar de dieren worden niet aangetrokken door het "zoete bloed", maar door de lichaamsgeur, legt Martin Geier, bioloog uit Regensburg, uit. Iedereen ruikt anders en muggen kunnen hier heel fijn differentiëren. Het mengsel van stoffen als melkzuur, ammoniak en vetzuren bepaalt of iemand gestoken wordt of niet, zegt de bioloog uit Regensburg, die al jaren onderzoek doet naar het gedrag van muggen. 'Je kunt er niet veel aan doen', legt Geier uit. Omdat zelfs douches de individuele lichaamsgeur slechts kort kunnen maskeren en dieren daarom niet lang weghouden.

Muggen zijn volgens Geier alleen kieskeurig onder groepen mensen. Iedereen die nooit een steek krijgt in het gezelschap van anderen, is daarom verre van fundamenteel veilig voor de aanvallers. In plaats daarvan is de situatie vergelijkbaar met die van mensen die honger hebben: "Als je eten van het buffet kunt kiezen, neem dan wat goed smaakt." Als alleen droog brood werd aangeboden, zou je er in dit geval ook toegang toe hebben.

Muggen houden van een warme huid
Desalniettemin hebben kwetsbare mensen kansen om zichzelf te beschermen tegen de vervelende insecten. Volgens gieren geven muggen de voorkeur aan een warme huid, dus je moet bijvoorbeeld douchen na het sporten buiten of afkoelen in een meer. Zodat muggen het huis niet in kunnen komen, zijn horren voor ramen en deuren een verstandige aankoop. Klamboes boven het bed kunnen ook 's nachts een goede bescherming bieden tegen beten.

Klassieke chemische muggensprays, zalven of sticks kunnen ook helpen, maar er zijn ook een aantal natuurlijke huismiddeltjes voor muggen. Deze omvatten bijvoorbeeld etherische oliën zoals Citronella, kaneel, rozemarijn, eucalyptus, wierook of laurier. De olie verdampt het beste in de goed geventileerde slaapkamer in de aromalamp een uur 's avonds voor het slapen gaan, waarbij vier druppels voldoende zijn voor een kamer van ongeveer 20 vierkante meter. Om veiligheidsredenen mag de lamp echter onder geen beding tijdens de slaap branden.

Tomaten als natuurlijk insectenwerend middel
Een tomatenplant op de vensterbank heeft zich ook bewezen als een natuurlijke 'anti-muggenremedie', omdat de bladeren een zeer onaangename geur afgeven aan de insecten. Basilicum, bieslook en citroenmelisse kunnen ook helpen om het ongedierte weg te houden. Volgens de apotheker Hans-Joachim Niermann, homeopathische middelen zoals b.v. Cederolie. Om kinderen te beschermen tegen steken, wordt een zalf gemaakt van brandnetelextract aanbevolen, vertelde de expert "dpa".

Vitaminepillen veranderen de geur van de huid
Sommige mensen slikten ook vitamine B1-pillen om muggenbeten te voorkomen. Volgens Niermann fungeert dit in feite als een soort "smaakversterker" voor zweet, dat dan erg afstotelijk ruikt naar de muggen. Gelukkig zouden mensen de verandering niet merken. De stof zit ook in granen - maar in zulke kleine hoeveelheden dat een verandering in dieet geen effect heeft. De expert zelf staat sceptisch tegenover de vitaminepillen: “Het is gewoon een kwestie van of je het lichaam ermee wilt belasten. Ik gebruik liever iets natuurlijks op mijn huid. "(Nr)

Auteur en broninformatieVideo: Muggenbulten door Gino Buysrogge (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Fitz Gilbert

  In my opinion, this is the wrong path.

 2. Nigrel

  Zoiets wordt niet verkregen

 3. Kim

  Hmm ... ik dacht net aan dit onderwerp, maar hier is zo'n bericht prachtig, bedankt!

 4. Poldi

  Ik bedenk dat je niet gelijk hebt. Ik ben er zeker van. Ik kan het bewijzen. Schrijf me in PM, we zullen praten.Schrijf een bericht