Nieuws

Schimmelontdekkingen: terugroepen van biologische tomaten- en groentesappen gestart


Consumentenbescherming: terugroepen van biologische sappen vanwege mogelijke schimmel
Biosphere Vertriebs-GmbH is een terugroepactie gestart voor tomatensap en groentesap van de producent Biosphere. Voor bepaalde partijen kan schimmelplaag niet worden uitgesloten. Consumenten wordt verzocht de getroffen producten niet te consumeren.

Vermoedelijke aantasting door schimmels in biologische sappen
Het portaal "Lebensmittelwarnung.de" van de deelstaten en het Federaal Bureau voor Consumentenbescherming waarschuwt momenteel voor de consumptie van bepaalde biologische sappen. De Biosphere Vertriebs-GmbH uit Ebersburg roept, zoals daar staat, verschillende producten terug vanwege mogelijke schimmelaantasting. Het betreft de volgende producten van Biomanufaktur Elm GmbH in Flieden: Biosphere-tomatensap in een Elopack van 0,33 l met een houdbaarheidsdatum van 27-11-2016 en Biosphere-groentesap in een Elopack van 0,33 l met een houdbaarheidsdatum van 27/11/2016.

Consumenten mogen gekochte producten niet consumeren
Door het vermoeden van selectieve microbiologische besmetting kan de verpakking uitzetten en kan de smaak veranderen door ongewenste microbiologische metabolieten. Met het oog op de consumentenbescherming uit voorzorg wordt de consument verzocht af te zien van consumptie en de desbetreffende producten terug te brengen naar het verkooppunt. Daar wordt het aankoopbedrag teruggestort. Volgens de informatie worden de producten aangeboden op markten in Hessen en Berlijn.

Gezondheidsgevaren door schimmels
Schimmel in of op voedsel hoeft niet per se een gevaar voor de gezondheid te vormen. Edele culturen van kaas zijn onschadelijk. Sommige soorten schimmels kunnen echter giftige metabolieten vormen, de zogenaamde mycotoxinen. Deze kunnen op lange termijn de lever of de nieren beschadigen, maar alleen als de getroffenen permanent aan deze stoffen worden blootgesteld. De gifstoffen verhogen ook het risico op bepaalde soorten kanker. "Mycotoxinen kunnen niet worden geëlimineerd door koken of door invriezen", legt Antje Gahl, voedingsdeskundige bij de Duitse Nutrition Society (DGE), uit in een oudere mededeling. Consumentenadvocaten raden daarom altijd aan om thuis regelmatig de voedselvoorraden te controleren en, indien nodig, beschimmelde of vervallen goederen te verwijderen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Verse Oogst Op Locatie - Biologische tomaten (Januari- 2022).