Nieuws

Studie: stof van tabaksplanten bestrijdt malaria


Artemisinin is het belangrijkste wapen in de strijd tegen malaria. Het actieve ingrediënt was tot nu toe echter erg duur vanwege de complexe extractie uit een medicinale plant met lage opbrengst. Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Moleculaire Plantenfysiologie zijn er nu in geslaagd een nieuwe methode te gebruiken om de voorloper van artemisinine, artemisinezuur, in grote hoeveelheden te produceren.

Het natuurlijk voorkomende Artemisinin wordt slechts in kleine hoeveelheden geproduceerd door Artemisia annua, de jaarlijkse bijvoet. De productie van artemisinezuur in tabak, een gewas met een grote bladopbrengst, zou een van de manieren zijn om het medicijn goedkoper te produceren, waardoor het vooral beschikbaar zou zijn voor patiënten in ontwikkelingslanden.

In een eerste stap bracht het team van wetenschappers de genen voor de belangrijkste enzymen van artemisininesynthese over in het genetische materiaal van de chloroplasten van de tabaksplant. Door het veranderen van de chloroplasten ontstaan ​​zogenaamde transplastomische planten. De beste van deze planten werden vervolgens geselecteerd om nog een set genen in te voegen, maar nu rechtstreeks in de celkern van de planten. De extra genen grijpen in bij de regulering van de metabole route en zorgen ervoor dat de synthese van artemisinezuur weer wordt verhoogd. (Bron)

Auteur en broninformatie


Video: tabak uit eigen tuin (Januari- 2022).