Nieuws

Geen permanente controle van kleuters


De rechtbank van München ontkent aansprakelijkheid voor steen die op de auto is gegooid
München (jur). Kleuters in de leeftijd van vijf tot zes jaar hoeven in het algemeen slechts om de 15 tot 30 minuten door het toezichthoudend personeel te worden gecontroleerd tijdens het spelen. Als kinderen in deze periode stenen naar een geparkeerde auto gooien, hebben de leraren hun toezichtplicht niet geschonden, oordeelde de rechtbank van München in een arrest dat op vrijdag 1 juli 2016 is aangekondigd (dossiernummer: 133 C 20101/15). Hierdoor blijft een autobezitter zitten ten koste van zijn beschadigde auto voor een bedrag van 2.335 euro.

Concreet ging het om twee kleuters die stenen uit de kleuterschool op een auto gooiden die in de directe omgeving van een parkeerplaats stond geparkeerd. Een vijfjarige raakte de auto zo dat de schade 2.335 euro bedroeg.

De autobezitter beschuldigde de kleuterschool van schending van zijn toezichtplicht en vroeg de kleuterschooleigenaar om vergoeding van kosten.

Deze laatste weigerde. De kinderen kregen regelmatig de instructie om geen voorwerpen over het hek te gooien. Dit is een vaste regel. De twee kinderen in de tuin werden begeleid door een medewerker in de groepsruimte.

De rechtbank heeft in haar vonnis van 1 december 2015 duidelijk gemaakt dat de kinderverzorgster haar toezichtplicht heeft vervuld. Het "vereiste toezicht" wordt bepaald door de leeftijd, aard en karakter van de kinderen, de eigenaardigheden van de lokale omgeving, de omvang en de voorspelbaarheid van de dreigende gevaren en de redelijkheid voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het toezicht.

Permanente monitoring van kinderen van vijf of zes jaar is niet nodig. Meestal is een "check interval van 15 tot 30 minuten" voldoende, waaraan ook de docent heeft voldaan. Daarnaast was er geen grotere groep kinderen die vanwege de bestaande groepsdynamiek beter moest worden gevolgd. De vijfjarige was ook geen jongen met gedragsproblemen. vlo / mwo

Auteur en broninformatieVideo: Kikker u0026 Vriendjes - Kikker en het water (Januari- 2022).