Nieuws

Humane papillomavirussen: hebben jongens HPV-vaccinatie nodig?

Humane papillomavirussen: hebben jongens HPV-vaccinatie nodig?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Controverse over HPV-vaccinatie: wordt het ook aanbevolen voor jongens?
Humane papillomavirussen (HPV) zijn ziekteverwekkers die ontstekingen en huidveranderingen kunnen veroorzaken, maar in het ergste geval ook kanker kunnen veroorzaken. Meisjes wordt al lang aangeraden om gevaccineerd te worden tegen de gevaarlijke virussen. Deskundigen maken ruzie of het ook voor jongens aan te raden is.

HP-virussen kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken
Humane papillomavirussen (HP-virussen of HPV) zijn ziekteverwekkers, die meestal via geslachtsgemeenschap in de huid of het slijmvlies terechtkomen. De virussen kunnen ook via orale seks worden overgedragen, zoals wetenschappers een paar maanden geleden in het tijdschrift "JAMA Oncology" rapporteerden. In de meeste gevallen blijft een infectie onopgemerkt en geneest ze zichzelf. Sommige virussen blijven echter ook bestaan ​​en veroorzaken celveranderingen waaruit in de loop van de tijd een kwaadaardige tumor kan ontstaan. Omdat HPV onder andere baarmoederhalskanker kan veroorzaken, komt vaccinatie tegen de virussen relatief vaak voor bij meisjes en jonge vrouwen. Volgens sommige experts is het ook effectief voor jongens. Niet iedereen ziet het zo.

Intense discussie over HPV-vaccinatie
Deskundigen hebben nu geleid tot een intens debat over HPV-vaccinatie. De oude voorzitter van het Duitse kankeronderzoekscentrum (DKFZ) in Heidelberg, Harald zur Hausen, zet zich al lang in voor het vaccineren van beide geslachten. Hij wordt beschouwd als de spirituele vader van het vaccin en ontving de Nobelprijs voor de geneeskunde voor zijn spectaculaire ontdekking in 2008. "Ik denk dat het logisch is om jongens tussen 9 en 14 jaar te vaccineren voor het begin van seksuele activiteit", aldus de dokter, aldus een bericht van persbureau dpa. De vaccinatie beschermt seksuele partners tegen elkaar besmetten.

Instituut betrokken bij de verkoop van het vaccin
Kankerscreening wordt volgens zur Hausen nog steeds aanbevolen, maar de tijd tussen de onderzoeken kan in de toekomst mogelijk worden verlengd. "Het is al bewezen dat vaccinatie de ontwikkeling van precancereuze stadia van de baarmoederhals kan voorkomen." Daarnaast zijn twee van de drie beschikbare vaccins ook beschermd tegen genitale wratten. Desalniettemin wordt slechts een tweede meisje in sommige regio's van Duitsland ingeënt. Landelijk wordt de vaccinatie aanbevolen door de Standing Vaccination Commission (STIKO) toegediend aan ongeveer een derde van de meisjes. Zur Hausen zei onlangs in een interview met de DKFZ, die als co-patenthouder betrokken is bij de verkoop van het vaccin: “Een heel triest resultaat! De belangrijkste reden hiervoor is zeker dat artsen, medisch personeel en gezondheidspolitici, maar ook de kinderen en hun leerkrachten en ouders onvoldoende geïnformeerd zijn over de zeer hoge effectiviteit en veiligheid van HPV-vaccinatie. "

Critici klagen over hoge kosten
Critici bekritiseren echter de hoge kosten. Volgens de aankondiging van het bureau bedraagt ​​een volledige HPV-vaccinatiebescherming in Duitsland - meerdere schoppen nodig - momenteel 320 tot 480 euro. Tot dusver vergoeden de zorgverzekeraars alleen de kosten voor meisjes. In plaats daarvan bekritiseerde de Münchener kinderarts Martin Hirte: "HPV-vaccinatie veroorzaakt enorme kosten voor ons gezondheidszorgsysteem die elders moeten worden bespaard, bijvoorbeeld voor ziekenhuispersoneel." classificeert. Er kunnen ook sterke bijwerkingen zijn, zoals chronische pijn en een slechte bloedsomloop. Volgens Zur Hausen is er slechts een gewelddadige allergische reactie op ongeveer 100.000 doses vaccin.

Anale kanker bij mannen die seks hebben met mannen heeft zich verspreid
Hoewel is aangetoond dat menselijke papillomavirussen de baarmoederhals beschadigen, betwijfelen sommige deskundigen dat wijdverbreide vaccinatie de juiste manier is om kanker te bestrijden. "Vaccinaties zijn slechts één aspect van ziektepreventie en zijn niet altijd de goedkoopste, zachtste en meest effectieve", zegt Hirte, die een boek heeft gepubliceerd over HPV-vaccinatie. Daarin beschrijft hij de vaccinatie van jongens als "duur en niet effectief". De voorzitter van STIKO, Jan Leidel, ziet het anders: "We weten nu dat HPV niet alleen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar ook anale kanker, peniskanker, vulvaire kanker, vaginale kanker en kanker van mond en keel." Er wordt gezegd dat anale kanker bij mannen die seks hebben met mannen komt bijna net zo vaak voor als baarmoederhalskanker bij vrouwen. STIKO beveelt de Pikser voor meisjes sinds 2007 aan, maar tot dusver heeft de Commissie geen aanbevelingen voor jongens gedaan. Volgens de informatie behandelt een werkgroep het onderwerp. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: HPV en baarmoederhalskanker (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. El-Marees

  Vreemd hoe

 2. Kimuro

  Natuurlijk. Ik onderschrijf al het bovenstaande. Over dit thema kunnen we communiceren.

 3. Randkin

  Wat een goede woorden

 4. Ian

  Ze hebben het mis. Laten we proberen dit te bespreken. Schrijf me in PM, spreek.Schrijf een bericht