Nieuws

Herinner actie: deze zalm kan de gezondheid in gevaar brengen


Bacteriën: zalmrokers roepen visproducten op
Von SER in Müsch, Rijnland-Palts, heeft twee van zijn zalmproducten teruggeroepen. De reden hiervoor is een bewezen besmetting met listeria, aldus het persbericht van de rokerij. Deze bacteriën kunnen zich ook vermenigvuldigen bij koelkasttemperaturen en kunnen voor bepaalde risicogroepen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Consumenten die de aangetaste zalm nog in huis hebben, mogen hem daarom onder geen beding consumeren, maar terugbrengen naar de dealer of bij het huishoudelijk afval doen.

Twee producten besmet met ziektekiemen
De zalmrokerij Von SER waarschuwt momenteel voor de consumptie van bepaalde visproducten. De reden: het Staatsexamenbureau van Rijnland-Palts (LUA) had in verschillende visproducten schadelijke bacteriën gedetecteerd. Het bedrijf reageerde onmiddellijk "om redenen van preventieve consumentenbescherming" door de producten terug te roepen uit de handel en van de eindconsument.

Bijgevolg worden de "Eifelrauch-zalm" (gerookte zalm) met de consumptiedatum 10.07.2016 (directe verkoop) en 13.07.2016 en Graved zalm met de consumptiedatum 08.07.2016 (directe verkoop) en 12.07.2016 beïnvloed. Consumenten mogen deze producten in geen geval consumeren vanwege mogelijke besmetting, maar moeten ze terugbrengen naar de winkel waar ze zijn gekocht of bij het huishoudelijk afval doen. De betrokken dealers waren op de hoogte van de terugroepactie en de waarschuwing, aldus het rapport.

Gebruik in geen geval de getroffen producten!
De gedetecteerde bacteriën zijn listeria (Listeria monocytogenes), die bij mensen zogenaamde "listeriose" kunnen veroorzaken. Dit kan griepachtige symptomen veroorzaken zoals braken, spierpijn, diarree en koorts, maar bij gezonde volwassenen verloopt het meestal onschadelijk. De ziekte kan echter gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, pasgeborenen, ouderen en mensen met een slecht immuunsysteem en b.v. leiden tot bloedvergiftiging, hersenontsteking of hersenvliezen. Het risico op vroeggeboorte of miskraam neemt toe bij zwangere vrouwen. Klanten die dergelijke symptomen ervaren na het eten van de aangetaste vis, worden daarom dringend verzocht contact op te nemen met een arts en de symptomen op te lossen.

De rapporten van bewijs van listeria stapelen zich op: een paar dagen geleden waarschuwde het districtsbureau Fürstenfeldbruck een waarschuwing over de consumptie van vleesproducten van de Braumiller-slagerij in Biburg. Het bedrijf had zelf tijdens de kwaliteitscontroles een listeria-besmetting in Weense worstjes en gekookte ham ontdekt. Een paar weken eerder had de inmiddels insolvente grote slager Geretsried “Sieber” een landelijke terugroepactie gestart vanwege besmettelijke bacteriën. (Nee)

Auteur en broninformatieVideo: Spareribs 3-2-1 methode, lekker en makkelijk op de Weber Master Touch 57 (Januari- 2022).