Nieuws

Wat is gezonder? Betere smoothies of conventioneel fruit?

Wat is gezonder? Betere smoothies of conventioneel fruit?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kinderen geven de voorkeur aan fruit: smoothies moeten een uitzondering zijn
Fruit is gezond, maar vanwege de fruitsuiker die het bevat, mag het niet te veel worden geconsumeerd. Smoothies bevatten ook een hoog suikergehalte en mogen daarom alleen voorzichtig worden gedronken.

Groenten en fruit zijn gezond
Een dieet met veel vers fruit en groenten kan het risico op ziekten zoals hoge bloeddruk, coronaire hartziekte of beroerte verminderen, maar zoals bij zoveel andere dingen is de juiste maatregel cruciaal. Omdat fructose volgens experts net zoveel calorieën bevat als in de meeste andere soorten suiker. Dat moet ook worden overwogen met smoothies. Dit zijn geen dorstlessers, maar eerder een maaltijd.

Smoothies zijn niet geschikt als tussendoortje
Vooral kinderen zijn dol op de heerlijke en verse vitaminebommen. Maar ze zijn maar beperkt bruikbaar als tussendoortje. "Een smoothie zou eigenlijk een uitzondering moeten zijn", zegt kinderarts Dr. Claudia Saadi in het apotheekmagazine "Baby and Family" (uitgave 7/2016). "Vanuit voedingsoogpunt is het logischer voor kinderen om verse groenten en fruit te eten, omdat dit een hoger gehalte aan voedingsstoffen heeft." Daarom mag een fruit- of groentegedeelte volgens de arts af en toe alleen worden vervangen door een smoothie. 'Gebruik ook geen gekochte smoothies omdat ze meestal suiker en andere toevoegingen bevatten', zegt de Saadi. Omdat veel vitamines verloren gaan bij langere opslag, moeten kinderen de smoothie zo snel mogelijk drinken.

Het gaat om de mix
Enkele tips kunnen helpen om de heerlijke smoothies te laten slagen. In principe moeten de gebruikte groenten en fruit zo vers mogelijk zijn. Diepvriesproducten kunnen alleen in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt, zoals bessen. De vruchten moeten rijp zijn, omdat ze anders moeilijker te hakken zijn en vaak bitter of zuur smaken. Er zijn echter ook enkele 'no-gos' in de ingrediënten. Vooral bij groene smoothies bestaat het gevaar dat de drank een bittere toets krijgt bij "verkeerde" groenten. Plantaardig groen mag bijvoorbeeld alleen met mate worden gebruikt. Groene smoothies met veel fruit en een derde van de groenten zijn het lekkerst. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Zijn vruchtensappen en smoothies echt zo gezond? (Augustus 2022).