AdSense verbergen

Het EU-drugsagentschap onderschrijft Truvada voor de profylaxe van HIV

Het EU-drugsagentschap onderschrijft Truvada voor de profylaxe van HIV


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Truvada: Europees bureau beveelt medicijn aan voor hiv-preventie
De World AIDS Conference is afgelopen in Durban, Zuid-Afrika. Het hot topic daar was het medicijn Truvada, dat kan beschermen tegen hiv-infectie. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA heeft nu een aanbeveling voor het medicijn uitgebracht.

Bescherm tijdens seks met condooms
Wereldwijd leven momenteel bijna 37 miljoen mensen met het AIDS-virus HIV. Hoewel vorig jaar ongeveer twee miljoen van hen besmet waren, heeft de VN onlangs een ommekeer aangekondigd. Er werden onder meer 40 procent minder hiv-sterfgevallen gemeld. De Verenigde Naties zijn het nu eens geworden over een ambitieus plan om de wereldwijde aids-epidemie tegen 2030 te beëindigen. De belangrijkste preventieve maatregel tegen hiv-infectie is jezelf te beschermen tijdens het vrijen met condooms. Maar medicatie kan ook helpen. Onder andere Truvada; de drug was een hot topic op de World AIDS Conference in Durban (Zuid-Afrika).

Geneesmiddel voor profylaxe van HIV
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft aanbevolen dat een geneesmiddel wordt goedgekeurd voor profylaxe van HIV. Volgens het bureau zou het dagelijks innemen van Truvada het risico op HIV-infectie kunnen verminderen. Het besluit viel samen met de afsluiting van de Wereld AIDS Conferentie van een week in Durban, Zuid-Afrika, waar duizenden onderzoekers, activisten en regeringsfunctionarissen strategieën bespraken tegen de wereldwijde aids-epidemie. Het medicijn is sinds 2012 in de Verenigde Staten goedgekeurd. Studies hebben het effect bevestigd. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Clinical Infectious Diseases" toonde aan dat niet een van de 657 deelnemers aan het onderzoek die het product gedurende ten minste twee jaar hadden gebruikt, aids ontwikkelde.

Duitse aids-hulp verwelkomt Europese aanbeveling
Een besluit over goedkeuring in de EU wordt de komende maanden verwacht. Volgens deskundigen kost profylaxe ongeveer 800 euro per maand. Deutsche Aids-Hilfe (DAH) was ingenomen met het besluit van de EMA om Truvada aan te bevelen voor preventief gebruik (kortdurende profylaxe, of kortweg PrEP) voor mensen met een hoog risico op hiv. “Het vormt de basis voor het ook in Duitsland beschikbaar komen van PrEP. Nu is het een kwestie van verduidelijken hoe de PrEP kan worden gefinancierd. We moeten ze toegankelijk maken voor de mensen die ze nodig hebben om zichzelf tegen hiv te beschermen. We vragen de fabrikant Gilead om hieraan bij te dragen door de prijs te verlagen, ”zei DAH-directeur Silke Klumb in een bericht.

"Binnenkort ook beschikbaar in Duitsland"
Volgens de DAH vervangt HIV-profylaxe andere beschermingsopties niet, maar biedt het een extra optie voor mensen die niet altijd bescherming hebben met condooms. Het biedt echter geen bescherming tegen andere geslachtsziekten. In Duitsland is PrEP momenteel bijzonder geschikt voor homomannen met een hoog risico op hiv. Dit blijkt ook uit een recent onderzoek van wetenschappers van de Emory University in Atlanta, VS. In het tijdschrift The Journal of Infectious Diseases meldden ze dat het medicijn het aantal hiv-infecties bij mannen enorm kon verminderen. “We hopen dat de PrEP binnenkort ook in Duitsland beschikbaar is. Het is nog een manier om HIV-infectie te voorkomen - we moeten het gebruiken! ”, Zegt Silke Klumb. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: How does PrEP prevent HIV? (Juni- 2022).