Nieuws

De lever lijdt stil: als je de hele tijd moe wordt, kun je de lever krijgen

De lever lijdt stil: als je de hele tijd moe wordt, kun je de lever krijgen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vermoeidheid en gebrek aan concentratie na vakantie: tekenen van leverziekte
We zitten midden in het vakantieseizoen: voor sommigen is de vakantie op handen, anderen zijn net in verre landen en sommigen zijn alweer terug van hun reis. Helaas brengt de ene of de andere vakantieganger ongewenste 'reissouvenirs' mee, bijvoorbeeld leverziektes. Constante vermoeidheid kan hiervan een indicatie zijn.

Moe en moe na de vakantie
Een vakantie zou je eigenlijk gelukkig en gezond moeten maken, maar sommige terugkeerders voelen zich om onverklaarbare redenen moe en moe na de vakantie. Degenen die dergelijke symptomen vertonen en eerder in warme streken zoals de Middellandse Zee zijn geweest, moeten hun lever laten onderzoeken. Dit geldt ook voor slechte concentratie en gebrek aan drive. Omdat dit tekenen kunnen zijn van een leveraandoening zoals hepatitis A. De beroepsvereniging van gevestigde gastro-enterologen heeft daar in een bericht op gewezen.

Meer dan de helft van de infecties zijn reissouvenirs
"Hepatitis A is een van de meest voorkomende ongewenste souvenirs voor op reis", zegt leverdeskundige Dr. Karl-Georg Simon van de beroepsvereniging van gevestigde gastro-intestinale artsen. Volgens de informatie is meer dan de helft van alle infecties met het hepatitis A-virus in Duitsland reissouvenirs. De ziekteverwekkers worden onder meer overgedragen door besmet drinkwater of onvoldoende bereid voedsel. Veel patiënten weten vaak niets van hun leverontsteking.

De lever doet geen pijn
Volgens de experts doet de lever geen pijn. De klachten die ze veroorzaakt zijn vaak niet specifiek. Een eenvoudige controle van de leverwaarden als onderdeel van een routinecontrole door de huisarts kan dit snel verduidelijken. Bij gezonde mensen geneest de ziekte meestal na een tijdje, maar de infectie kan een risico voor de gezondheid worden voor oudere mensen, mensen met een slechte gezondheid of met bijkomende ziekten. Het tijdig opsporen van hepatitis kan daarom in uitzonderlijke gevallen levensreddend zijn. Dr. Simon adviseert mensen die op vakantie gaan in warmere landen om zich te laten vaccineren. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Kanker te Lijf. Publieksacademie. Medisch Spectrum Twente (Mei 2022).