Nieuws

Melkkristallen: kakkerlakmelk als toekomstige eiwitdonor


Studie: Melkkristallen van kakkerlakken bevatten driemaal zoveel eiwitten als buffelmelk
Waar denk je aan als je aan toekomstige zogenaamde superfoods denkt? Je denkt waarschijnlijk aan een exotische bes uit de jungle of een voedselrijk zeewier uit de zee. Een van de laatste dingen waar je aan denkt, is kakkerlakmelk. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat deze melk een zeer hoog eiwitgehalte heeft en vrijwel direct door het lichaam wordt omgezet in energie.

Wetenschappers van het Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine in Bangalore ontdekten dat kakkerlakmelk veel eiwitten bevat en snel door ons lichaam wordt omgezet. Misschien kan kakkerlakmelk in de toekomst het voedseltekort in sommige landen helpen aanpakken. De artsen publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het medische tijdschrift "IUCrJ".

De melkkristallen van kakkerlakken bevatten zeer grote hoeveelheden voedingsstoffen
De kakkerlak, Diploptera punctata genaamd, legt geen eieren zoals andere soorten kakkerlakken, maar baart levende nakomelingen. De jongens krijgen een melkachtige substantie. Deze zogenaamde melkkristallen bevatten onder andere eiwitten, suiker en vet, vergelijkbaar met de samenstelling van moedermelk bij zoogdieren. Deze kakkerlakmelk is misschien wel de meest voedzame en calorierijke stof op aarde, beweren Indiase wetenschappers nu.

Diploptera punctata voorziet haar nakomelingen van melkkristallen
De Pacifische kakkerlaksoort Diploptera punctata kan levende nakomelingen voortbrengen. Deze worden dan van voedsel voorzien in de baarmoeder van de kakkerlakken. Dit is vrij ongebruikelijk omdat de meeste insecten eieren leggen, zeggen experts. Als de jongen goed ontwikkeld zijn en een spijsverteringskanaal hebben, krijgen ze een melkachtige vloeistof van de moeder. Dit wordt via klieren vrijgegeven uit de borstzak van de moeder. De melk bevat suiker, eiwitten, aminozuren en vetten, leggen de onderzoekers uit.

Melkkristallen van kakkerlakken kunnen helpen bij het opbouwen van spieren en regenereren
Als kakkerlakmelk bijvoorbeeld wordt vergeleken met buffelmelk, is het duidelijk dat kakkerlakmelk driemaal zoveel energie bevat als buffelmelk, leggen de wetenschappers uit. Buffelmelk is een van de meest eiwitrijke vloeistoffen in de dierenwereld. Indiase artsen voegen eraan toe dat het vetgehalte van melk uit waterbuffels tweemaal zo hoog is als dat van koemelk.

De melkkristallen van de speciale kakkerlakken metaboliseren verbazingwekkend snel. Dit effect is bijvoorbeeld interessant voor veel atleten die na hun training een snelle aanvulling van eiwitten nodig hebben. Eiwitten zijn onder meer nodig voor spieropbouw en spierregeneratie, zeggen de experts. Voor mensen die geen dierlijke producten willen gebruiken, is er ook het alternatief dat ze hun eiwitten uit peulvruchten halen.

Er zijn al enkele insectenproteïne repen op de markt
Het is nog steeds onduidelijk of de kakkerlakmelk niet giftig is voor mensen. Maar zelfs als de melk veilig is voor mensen, zullen de meeste mensen niet blij zijn te horen dat hun voedsel de melkkristallen van een kakkerlak bevat, legt de auteur Subramanian Ramaswamy van het Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine uit. Anders bestaat de kans dat er een soort kunstmatige kakkerlakmelk wordt geproduceerd met dezelfde eigenschappen. Er zijn momenteel enkele eiwitrepen die bijvoorbeeld eiwitten van andere insecten bevatten.

Professionele krachtsporters en bodybuilders zouden veel baat hebben bij kakkerlakmelk
Op een gegeven moment is het mogelijk dat eiwitrepen, poeders en drankjes worden gemaakt met kunstmatige kakkerlakmelk, zeggen de auteurs. Spieropbouw en trainingen kunnen worden aangedreven door de synthetische melkkristallen van kakkerlakken. Dit kan bijvoorbeeld bijzonder interessant zijn voor veel krachtsporters. Dus misschien zien we in de toekomst commercials voor eiwitproducten van insecten op tv. Het zou dan ook heel goed mogelijk zijn dat sommige professionele krachtsporters sponsors van insectenproducten hebben, voegen de artsen toe. We zullen zien wat de toekomst brengt, misschien over twintig jaar zullen kakkerlakkenmelkproducten volkomen normaal zijn, aldus de onderzoekers. (net zo)

Auteur en broninformatie