Nieuws

Gezond, lekker maar vooral onderschat: de erwt

Gezond, lekker maar vooral onderschat: de erwtWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De erwt: niet alleen voor koningen en prinsessen

(hulp) Bijzonderheden: geen! De erwt is een stevig gemiddeld type, betrouwbaar, gezond en knap. Toch is het haar nooit helemaal gelukt om voorbij de invoegstatus te komen.

Terwijl andere oude groenten zoals pastinaak of rode biet voortdurend worden herontdekt en opnieuw geïnterpreteerd door de moderne keuken, streeft de erwt voortdurend de roep van de ietwat kleurloze vulstof na. Dit kan ook iets te maken hebben met de beroemdste gerechten op erwten die meer op spoedeisende hulp lijken dan op een culinair hoogtepunt: erwtensoep, erwten met vissticks en aardappelpuree, of erger nog: erwtenworst.

De erwt is mogelijk te lang bij de mens geweest om te worden gewaardeerd om zijn echte waarde. Ze worden tenslotte al meer dan 9.000 jaar gegeten, zoals gevonden in het huidige Syrië. In Centraal-Europa werd het vlees van de kleine man uit de 13e eeuw omdat het een goedkope eiwitleverancier was en goed gedroogd kon worden opgeslagen. Als plant die zijn stikstof zelf uit de lucht haalde, paste het ook perfect in het driekoppige kweeksysteem van de boeren en was het een welkome aanvulling op de dagelijkse graanpap, zij het als een saaie mus.

Tegenwoordig schittert het tenslotte met een indrukwekkende variëteit en variëteit, waaronder meer dan 100 soorten of ondersoorten. De lijst reikt van velderwten als hoogwaardig eiwitvoer voor dieren tot markerwten, die meestal als conserven worden aangeboden, tot suikererwten, waar je de vlezige, zoete peul eet met de nog onontwikkelde granen.

In deze vorm kreeg ze zelfs een korte vlucht als een gerespecteerde delicatesse. Aan het einde van de 17e eeuw zorgde de Franse zonnekoning Ludwig XIV ervoor: hij hield meer van de onrijpe kleine erwtjes en zoete peulen en liet ze zelfs in kassen telen en telen om het hele jaar door te genieten van de trendy groenten uit Italië. Maar de roem verdween na een paar jaar, de erwt bleef uiteindelijk een groente voor iedereen. Ook nieuwe bewaarmethodes hebben hieraan bijgedragen, zoals inblikken en later ook invriezen, waarbij het zelfs zijn felgroene kleur en bijna alle belangrijke ingrediënten behoudt.

Als hij niet in de topgastronomie zit, maakt de erwt momenteel een comeback in Duitse velden. Na decennia van afnemend areaal hebben boeren zich de afgelopen jaren steeds meer ingezet voor erwten als eiwitrijk voer. Sinds 2013 is ook de teelt van verse erwten voor de detailhandel aanzienlijk toegenomen. Het is duidelijk dat Duitsers meer gehecht zijn aan hun favoriete gemiddelde groenten dan ze toegeven. En de sympathieke erwt verdient dat echt. Jürgen Beckhoff, hulp

Auteur en broninformatieVideo: 4 Recepten voor een Gezond Ontbijt -. Havermout uit de Oven! (Augustus 2022).