AdSense verbergen

Berlijn: aanzienlijk meer syfilis-diagnoses in Duitsland

Berlijn: aanzienlijk meer syfilis-diagnoses in Duitsland


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bovenal een grootstedelijk fenomeen: steeds meer diagnoses van syfilis in Duitsland
Syfilis was lange tijd nauwelijks wijdverbreid in Duitsland. Maar sinds enkele jaren verspreidt de geslachtsziekte zich in dit land. Nieuwe cijfers van het Robert Koch Institute tonen nu aan dat de diagnose syfilis voornamelijk in grote steden wordt gesteld. Berlijn loopt hier voorop.

Nergens zijn meer mensen besmet dan in Berlijn
Syfilis was in dit land allang verdwenen. Maar sinds enkele jaren verspreidt de geslachtsziekte zich snel in Duitsland. Nieuwe cijfers van het Robert Koch Institute (RKI) laten zien dat syfilis-diagnoses vooral in grote steden worden gesteld.

Nergens in Duitsland hebben meer mensen deze gevaarlijke ziekte opgelopen dan in Berlijn. Gezondheidsdeskundigen wijzen herhaaldelijk op het belang van tests voor vroege detectie. In veel gevallen wordt syfilis laat gediagnosticeerd omdat het in het begin geen symptomen veroorzaakt.

Het aantal diagnoses van syfilis neemt toe
De federale regering heeft onlangs gewaarschuwd voor een toenemend aantal geslachtsziekten. Volgens een regeringsrapport over de strategie om seksueel overdraagbare aandoeningen te beheersen, is de toename van het aantal gevallen onder meer verantwoordelijk voor het toegenomen gebruik van datingportals. Nieuwe cijfers tonen nu aan dat vooral het aantal syfilisinfecties in Duitsland blijft stijgen.

Infecties hebben een nieuw hoogtepunt bereikt
Syfilisinfecties bereikten in 2015 een nieuw hoogtepunt in Duitsland. Het Robert Koch Instituut (RKI) in Berlijn registreerde landelijk 6.834 gevallen. Zoals het huidige epidemiologische jaarboek van het instituut aangeeft, is dit 19 procent meer dan in het voorgaande jaar (5.722 gevallen). Volgens de informatie is het ook de hoogste waarde sinds 2001 toen de ziekte meldingsplichtig werd. In 2015 waren er ongeveer 8,5 gevallen van syfilis per 100.000 inwoners.

Vooral homoseksuele mannen worden getroffen
“Uit de meeste deelstaten is een stijging gemeld, maar in verschillende mate. Met name stedelijke agglomeraties lieten een hoge incidentie zien, ook hier in sommige gevallen met een aanzienlijke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar, zoals in Frankfurt / Main, Stuttgart, Hannover of in de stadsdelen van Berlijn ”, schrijven de experts in hun jaarboek. Het hoogste aantal gevallen per 100.000 inwoners werd geregistreerd in Berlijn (39) en Hamburg (21), het minste in Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Thüringen (3.7).

Soa treft vooral homoseksuele mannen. In 2015 werd gezegd dat het percentage gevallen dat vermoedelijk te wijten was aan seksueel contact tussen mannen 85 procent was.

Maak mensen bewust van syfilis
Syfilis is goed te behandelen met medicijnen. De infectie wordt echter pas in de vroege stadia van ongeveer een derde van de patiënten ontdekt. De eerste symptomen zijn zweren in het genitale gebied of in de mond. Omdat deze geen pijn veroorzaken, blijven ze vaak onopgemerkt. In de late stadia beperkt syfilis zich echter niet langer tot de huid, maar kan het volgens artsen ook de bloedvaten beschadigen.

Vroege diagnose en behandeling van syfilis-infecties zijn belangrijk. "Het bewustzijn van syfilis moet daarom worden vergroot, zowel bij de medische staf als bij de getroffen groepen", schrijven de RKI-experts. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Germany (Mei 2022).