Nieuws

Studie: Groen groentesap geneest chronische tandvleesinfecties

Studie: Groen groentesap geneest chronische tandvleesinfecties


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bladgroenten versterken je tanden
Bladgroenten rijk aan nitraten werden tot nu toe als problematisch beschouwd. Dit wordt bevestigd door een recent gepubliceerde studie. Nitraat uit een in de handel verkrijgbaar groentesap kan het beloop van chronische tandvleesinfecties al na twee weken merkbaar verbeteren.

Bladgroenten zoals rucola, spinazie, snijbiet en verschillende bladsalades behoren tot de belangrijkste bronnen van nitraat in de menselijke voeding.

"Nitraat zelf is niet schadelijk voor de gezondheid", legt voedingswetenschapper prof.dr. Reinhold Carle van de universiteit van Hohenheim. De consumptie van nitraatrijke voedingsmiddelen werd voorheen echter als kritiek beschouwd omdat spijsverteringsprocessen onder bepaalde omstandigheden nitraat omzetten in nitriet, stikstofoxiden en zogenaamde nitrosaminen. Vooral nitrosaminen worden als zeer kankerverwekkend beschouwd en zijn in verband gebracht met de ontwikkeling van slokdarm- en maagkanker. Het team van wetenschappers toonde aan dat dit nitraat uit groenteplanten zelfs gezondheidsbevorderende eigenschappen kan hebben.

Plantaardig nitraat voor ontsteking van het tandvlees
De onderzoekers verdeelden aanvankelijk in totaal 44 deelnemers met chronische tandvleesontsteking in twee groepen. De eerste groep van 21 personen consumeerde gedurende twee weken driemaal daags een placebo-salade-sapdrankje. Het van nature aanwezige nitraat werd met een speciaal adsorptieproces uit de placebodrank verwijderd.

De tweede groep van 23 mensen ontving met gelijke tijdsintervallen de identieke testdrank met de oorspronkelijke hoeveelheid nitraat.

De proefpersonen werden vóór de start van het onderzoek en voor het eerst na 14 dagen onderzocht. Na twee weken werden significante en statistisch significante verbeteringen in de gingivitis van de verumgroep waargenomen. Daarentegen werd geen verbetering gevonden in de placebogroep, d.w.z. de groep waarin het nitraat in de testdrank was verwijderd.

Nitraatrijk groentesap stimuleert het natuurlijke metabolisme van nitraat-nitriet-NO
De onderzoekers leggen het werkingsmechanisme als volgt uit: Nitraat dat met voedsel wordt ingenomen, wordt snel opgenomen in de maag en de bovenste dunne darm en vervolgens via het bloed naar de speekselklieren getransporteerd.

Een goed kwart van het geabsorbeerde nitraat komt daar vrij in het speeksel. Op deze manier wordt de nitraatconcentratie in de mondholte niet alleen meetbaar verhoogd over een langere periode, niet alleen bij het drinken van de slasap, maar ook daarna.

Bepaalde bacteriën, die in de hele keel en vooral in de interdentale ruimtes voorkomen, zetten het nitraat om in nitriet. Dit heeft enerzijds een antimicrobiële werking en kan, door schadelijke bacteriën te remmen, een directe bijdrage leveren aan het verlichten van gingivitis. Aan de andere kant wordt het omgezet in stikstofmonoxide (NO). Van dit laatste wordt aangenomen dat het de bloeddruk verlaagt, de bloedcirculatie bevordert en ontstekingsremmende processen in het lichaam kan veroorzaken.

Auteur en broninformatieVideo: Fat, Sick u0026 Nearly Dead nl. ondertiteling (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Skylar

  wat is het

 2. Abijah

  dyaya .... oude temka, maar er is geen mi ^^ zelfs als je niet naar de foto's kijkt))) geen fsё ^ _ ^

 3. Nazil

  Ik ben het er helemaal mee eens.

 4. Goltishakar

  Misschien.

 5. Samugor

  I hope you come to the right decision. Wanhoop niet.

 6. Khan

  Zoals altijd hield ik niet van iets, het is eentonig en saai.

 7. Taukus

  Gefeliciteerd, deze gedachte raakte je trouwens

 8. Diederich

  Het past me niet. Zijn er andere opties?Schrijf een bericht