Nieuws

Geëvalueerd: Zelfs kleine hoeveelheden volkoren graan maken ons gezonder

Geëvalueerd: Zelfs kleine hoeveelheden volkoren graan maken ons gezonderWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Volle granen zijn goed voor uw gezondheid - dit is bekend en is goed gedocumenteerd door een groot aantal onderzoeken. Een onderzoek van het British Medical Journal toonde nu aan dat zelfs kleine hoeveelheden een positief effect hebben.

Een internationaal team van wetenschappers evalueerde 45 studies over de consumptie van volkoren en verschillende ziekten. Meer dan 7.000 gevallen van coronaire hartziekte, 2.000 beroertes, 26.000 gevallen van hart- en vaatziekten bij 700.000 patiënten werden in de analyse opgenomen.

Eerdere studies hadden al bevestigd dat een hoge consumptie van hele granen diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas tegengaat. De huidige studie breidt de kennis uit: dagelijks 90 g volkoren granen kan het risico op coronaire hartziekte (19%), hart- en vaatziekten (22%), mortaliteit (17%), overlijden door een beroerte (14%), kanker (15%) verhogen ), Luchtwegaandoeningen (22%), infectieziekten (26%) en diabetes (51%). 90 g komt overeen met drie porties volkoren, bijvoorbeeld twee sneetjes brood en een kom ontbijtgranen.

Het positieve effect kan bij de meeste ziekten worden vergroot tot een dagelijkse inname van 210 tot 225 g volkorenproducten. Dit komt overeen met meer dan zeven porties. Het grootste voordeel kwam van mensen die hun consumptie verhoogden van geen tot twee porties per dag. Het verminderde risico op hart- en vaatziekten was geassocieerd met de inname van volkorenbrood en volkoren ontbijtgranen, maar ook met de totale consumptie van brood en graanvlokken.

De wetenschappers wijzen er echter ook op dat de biologische mechanismen achter het positieve effect van de consumptie van volkoren complex zijn en nog niet volledig zijn opgehelderd.

Weinig mensen eten drie of meer porties volle granen per dag. Denemarken is een positief voorbeeld: gerichte campagnes en de uitbreiding van het assortiment hebben de consumptie van volkoren in de afgelopen tien jaar verdubbeld.

"Het is heel gemakkelijk om de consumptie van volkoren in het dagelijks leven te verhogen door brood, pasta en rijst te vervangen door de volkoren variant", legt Harald Seitz, voedingsdeskundige van de hulpinfodienst in Bonn, uit. 'Vraag de bakker hoeveel volkorenmeel er eigenlijk in brood en broodjes zit.' Volkorenbrood wordt gemaakt van ten minste 90 procent volkoren rogge en volkorenproducten. 'Alleen omdat het broodje een beetje donkerder is en een paar korrels bevat, is het verre van een volkorenbroodje', zegt Seitz. (Heike Kreutz, hulp)

Auteur en broninformatieVideo: Recept: Healthy Pizza (Augustus 2022).