Nieuws

Studies: wat gebeurt er met de hersenen tijdens de slaap?

Studies: wat gebeurt er met de hersenen tijdens de slaap?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ontcijferde synaptische veranderingen tijdens de slaap
Waarom hebben we slaap nodig en wat gebeurt er in onze hersenen tijdens rustperiodes? Vragen die tot op de dag van vandaag niet eenduidig ​​kunnen worden beantwoord. Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Freiburg hebben nu ontdekt hoe de hersenen tijdens het slapen ruimte creëren voor nieuwe informatie.

Waarom mensen en dieren slapen, is 'nog steeds niet duidelijk opgehelderd', aldus een bericht van het Universitair Medisch Centrum in Freiburg. Christoph Nissen, medisch directeur van het slaaplaboratorium van de Kliniek voor Psychiatrie en Psychotherapie van het Universitair Medisch Centrum Freiburg, kon in zijn huidige studie echter bewijzen dat "tijdens de slaap de algemene activiteit van de zenuwcelverbindingen, synapsen genaamd, wordt verminderd." De hersenen verdwijnen praktisch tijdens de slaap. en creëer nieuwe ruimte voor het opslaan van informatie. De onderzoekers publiceren hun resultaten in het tijdschrift "Nature Communications".

Activiteit van de onderzochte synapsen
Als onderdeel van hun onderzoek onderzochten de onderzoekers eerst de algemene activiteit van de synapsen in de hersenen, ook wel bekend als totale verbindingssterkte. Daartoe werd met behulp van een magneetspoel boven het hoofd van de proefpersoon een specifiek hersengebied gestimuleerd dat verantwoordelijk is voor het aansturen van een duimspier. De verbindingssterkte kon worden gecontroleerd door deze zogenaamde transcraniële magnetische stimulatie (TMS). De onderzoekers ontdekten dat een aanzienlijk zwakkere stimulus na slaapgebrek een samentrekking van de spier veroorzaakt. Dit is een teken van een hogere synaptische verbindingssterkte.

De totale synaptische kracht neemt overdag toe en neemt af tijdens de slaap
Met behulp van elektro-encefalografie (EEG) metingen evalueerden de onderzoekers ook de verschillende frequenties van de hersengolven. Slaaptekort heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de zogenaamde thetagolven, meldt het Universitair Ziekenhuis Freiburg. Uit eerdere dier- en mensstudies is bekend dat dit een ander teken is van verhoogde algehele synaptische kracht. Volgens professor Nissen "vermindert slaap de algehele verhoogde sterkte van de synapsen in de hersenen gedurende de dag", terwijl "de activiteit na een slaapgebrek op een hoog niveau blijft".

Synaptische plasticiteit is een belangrijke basis voor leren
De meeste synaptische verbindingen zijn verzwakt in de loop van de slaap, sommige zelfs volledig afgebroken, rapporteren de wetenschappers. Alleen belangrijke synapsen zouden blijven bestaan ​​of zelfs worden versterkt. Op deze manier maken de hersenen ruimte vrij om nieuwe informatie op te slaan. Dit aanpassingsvermogen staat bekend als synaptische plasticiteit en is een belangrijke basis voor leren en voor flexibele informatieverwerking. Volgens de onderzoekers bespaart de afbraak ook 'ruimte en energie, aangezien beide grotendeels nodig zijn voor de verbindingspunten in de hersenen'.

Slaapgebrek leidt tot verzadiging
Wanneer informatie overdag wordt vastgelegd, worden synapsen in de hersenen versterkt of nieuw gecreëerd. In de huidige studie is nu voor het eerst bewijs geleverd dat 'slaap de synapsen weer reguleert en dus ruimte creëert voor nieuwe informatie', zegt onderzoeksleider prof.dr. Neten. 'Dus de hersenen ruimen op tijdens de slaap', benadrukt de expert. Als dit proces wordt voorkomen door een gebrek aan slaap, raken de hersenen verzadigd. “Synapsen kunnen dan niet meer voldoende worden versterkt of herbouwd. Leren en flexibele informatieverwerking zijn navenant moeilijk ”, vervolgt Nissen.

Overbelastingsmechanisme
Tijdens hun onderzoeken konden de onderzoekers ook vaststellen dat het menselijk organisme beschermd is tegen overbelasting. Voor het eerst zijn bij mensen aanwijzingen gevonden voor een principe 'dat een permanente prikkelverwerking, de zogenaamde homeostatische plasticiteit, garandeert', aldus de Freiburg Universitaire Kliniek. Als de synapsen door langwakkere fasen al maximaal actief zijn, leiden nieuwe prikkels of informatie niet tot versterking, maar juist tot verzwakking van de zenuwcelverbindingen, melden de onderzoekers. Nieuw aangekomen prikkels worden dan weer normaal verwerkt. 'Aangenomen kan worden dat vrijwel alle hersenfuncties worden beïnvloed, zoals emotieregulatie, concentratie of leren', zegt prof. Nissen.

Waarom gaan sommige mensen beter om met slaapgebrek?
Volgens het Universitair Medisch Centrum Freiburg bleven de onderzoekers 'bewijzen vinden dat de groeifactor BDNF (hersenafgeleide neurotrofe factor) een belangrijke rol speelt bij de regulering van synaptische activiteit.' Hoewel bekend is dat BDNF zenuwcellen herstelt na normale slaap en dus moedigt leren aan, maar een aanhoudend hoge BDNF-concentratie in het bloed terwijl de slaap verstoken was, had meer kans om de synapsen te verzadigen. 'Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen beter slapen dan anderen', zegt studiedirecteur prof. Nissen.

Hoop op nieuwe therapeutische benaderingen
De onderzoekers hopen dat hun bevindingen ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapeutische mogelijkheden, bijvoorbeeld na een beroerte of bij depressieve stoornissen. Bij deze ziekten is het belangrijk om de circuits in de hersenen te veranderen. "Voor dit doel kan een gerichte beïnvloeding van slaap-waakgedrag, maar ook andere procedures zoals transcraniële gelijkstroomstimulatie of medicatie met nieuwe werkingsmechanismen op plasticiteit worden gebruikt", aldus het Universitair Ziekenhuis Freiburg. (fp)

Auteur en broninformatie


Video: Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? Prof. Dr. Erik Scherder 25 (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Vita

  Mee eens, een handig idee

 2. Baecere

  Ik denk dat hij het mis heeft. Ik ben er zeker van. We moeten overleggen. Schrijf me in PB.

 3. Faucage

  Volgens mij maak je een fout.

 4. Carter

  Daarin is er iets. Bedankt voor de hulp in deze kwestie, nu zal ik een dergelijke fout niet toegeven.

 5. Zoloshura

  Mee eens, heel grappige mening

 6. Dwane

  Ben je serieus?Schrijf een bericht