Nieuws

STIKO publiceert herziene vaccinatie-aanbevelingen


Nieuwe vaccinatie-aanbevelingen van STIKO - pneumokokkenbescherming op de voorgrond
De Standing Vaccination Commission (STIKO) heeft haar huidige vaccinatie-aanbevelingen gepubliceerd. De focus ligt op verduidelijking van de bescherming tegen pneumokokken. Deze bacteriën kunnen onder andere ernstige longontsteking veroorzaken.

Nieuwe vaccinatie-aanbevelingen gepubliceerd
De Standing Vaccination Commission van het Robert Koch Institute (STIKO) heeft haar nieuwe aanbevelingen gepubliceerd in het "Epidemiological Bulletin" (34/2016). Volgens een mededeling van het RKI ligt de focus op het herzien van de aanbevelingen voor pneumokokkenvaccinatie voor ouderen en andere kwetsbare risicogroepen. Volgens de informatie is STIKO ook de eerste die informatie geeft over het verminderen van pijn en stressreacties bij vaccinatie.

De belangrijkste oorzaak van bacteriële longontsteking
Pneumokokken zijn ziekteverwekkers die in veel gevallen infecties veroorzaken, zoals sinusitis of otitis media. Mogelijk worden echter ook levensbedreigende ziekten zoals meningitis en longontsteking en bloedvergiftiging aan deze bacteriën toegeschreven.

"Pneumokokken zijn de hoofdoorzaak van bacteriële longontsteking in Europa. STIKO schat dat jaarlijks meer dan 5.000 mensen in Duitsland sterven aan de gevolgen van pneumokokkenziekte", schrijven de experts. Bijgevolg lopen kinderen onder de twee jaar, mensen ouder dan 60 jaar en kinderen, adolescenten en volwassenen met bepaalde basisziekten, bijvoorbeeld mensen met een immuundeficiëntie of met chronische hart- of longaandoeningen, bijzonder risico.

Tweede vaccin beschikbaar
Zoals vermeld in de mededeling is, naast het 23-valent pneumokokken-polysaccharidevaccin (PPSV23), dat sinds 1983 is goedgekeurd, het 13-valent pneumokokken-geconjugeerde vaccin (PCV13) sinds enkele jaren beschikbaar voor de vaccinatie van volwassenen. Dit heeft STIKO ertoe gebracht zijn aanbevelingen voor pneumokokkenvaccinatie voor volwassenen te herzien.

Voor kinderen onder de twee jaar verandert er niets
Na grondige analyse van alle beschikbare onderzoeken, beveelt STIKO daarom aan dat alle personen van 60 jaar en ouder alleen met PPSV23 worden gevaccineerd. PPSV23 heeft het voordeel boven PCV13 dat het beschermt tegen een aanzienlijk breder spectrum van de meer dan 90 pneumokokken-serotypen. Extra vaccinatie met PCV13 is alleen zinvol voor mensen met een immunodeficiëntie en enkele andere risicogroepen.

De routinevaccinatie met het geconjugeerde vaccin wordt nog steeds aanbevolen voor kinderen jonger dan twee jaar omdat ze na vaccinatie met PPSV23 geen adequate immuunrespons ontwikkelen.

Een betere uitvoering van de aanbevelingen is wenselijk
'Volgens de Infectiebeschermingswet vormen de aanbevelingen van de STIKO nog steeds de basis voor de publieke aanbevelingen van de deelstaten. Hieruit wordt duidelijk dat het publieke belang bij een vaccinatie van groot belang is bij de beslissingen van de STIKO ”, schrijft de STIKO-voorzitter Dr. Jan Leidel in een bericht.

Volgens de experts is een betere implementatie van de vaccinatie-aanbevelingen echter dringend gewenst. Slechts 31 procent van de ouderen (65 tot 79 jaar) zou zijn ingeënt tegen pneumokokken. Dit wordt aangetoond door gegevens van de Duitse volwassen gezondheidsstudie DEGS van het RKI. De pneumokokkenvaccinatie kan op dezelfde vaccinatiedatum worden uitgevoerd als de griepvaccinatie, die ook wordt aanbevolen voor ouderen en voor chronisch zieke mensen van alle leeftijden.

Verminderde pijn- en stressvaccinatie
STIKO geeft voor het eerst advies over het verminderen van pijn en stressreacties bij vaccinatie. “Het is niet ongebruikelijk dat pijn en stressreacties optreden bij het injecteren van vaccins. De angst of bezorgdheid over mogelijke pijn kan een negatieve invloed hebben op de houding ten aanzien van het bezoek van de dokter, vaccinatie en de acceptatie van vaccinaties voor het leven van zowel kinderen als hun ouders, ”zegt het huidige bulletin.

Er zijn nu verschillende evidence-based aanbevelingen voor vaccinatie tegen pijn en stress. Het vermeldt bepaalde injectietechnieken, pijnstillers en op leeftijd gebaseerde afleidingsmethoden. "We willen de medische wereld aanmoedigen om in de dagelijkse praktijk rekening te houden met deze tips over pijnvrije vaccinatie en zo de acceptatie van vaccinatie onder de bevolking te bevorderen", aldus de experts. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Kunnen vaccins daadwerkelijk gevaarlijk zijn? - de Volkskrant (Januari- 2022).