Nieuws

Roken verhoogt het risico op de ziekte van Crohn opnieuw na een darmoperatie

Roken verhoogt het risico op de ziekte van Crohn opnieuw na een darmoperatie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Rokers krijgen meer kans op de ziekte van Crohn na een darmoperatie
Over het algemeen moet nu bekend zijn dat roken niet goed is voor je gezondheid. Zo is roken veruit de belangrijkste risicofactor voor longkanker. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat roken ook het risico op de ziekte van Crohn verhoogt na een darmoperatie.

Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh in Schotland hebben nu ontdekt dat rokers die een darmoperatie hebben ondergaan, een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "The Lancet Gastroenterology and Hepatology".

Studie onderzoekt 240 proefpersonen over een periode van drie jaar
Voor hun nieuwe studie onderzochten de onderzoekers 240 patiënten met de ziekte van Crohn in het Verenigd Koninkrijk. Deze proefpersonen werden volgens de experts gedurende drie jaar na een darmoperatie medisch gecontroleerd. De ziekte van Crohn treedt meestal op wanneer het immuunsysteem van het lichaam de bekleding van het spijsverteringskanaal en de darmen aanvalt. De ziekte veroorzaakt ernstige ontstekingen, zeggen de dokters. Deze kunnen dan diarree, buikpijn, misselijkheid en verlies van eetlust veroorzaken.

Frequente recidieven na darmoperaties
In de regel worden patiënten in eerste instantie behandeld met medicijnen om hun immuunsysteem te onderdrukken. De resultaten van de nieuwe studie tonen echter aan dat meer dan de helft van de patiënten met de ziekte van Crohn uiteindelijk een operatie nodig heeft om het aangetaste darmkanaal te verwijderen, leggen de auteurs uit. Een dergelijke operatie geneest de ziekte van Crohn echter niet permanent en terugvallen komen vaak voor. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh hebben rokers na de operatie veel meer kans om de ziekte van Crohn opnieuw te ontwikkelen.

Helpt de traditionele Chinese geneeskunde bij de ziekte van Crohn?
Wat zijn de alternatieve manieren om de ziekte van Crohn te behandelen? Behandeling met medicijnen is zeker wijdverbreid. Maar er zijn ook medische professionals die voor de behandeling op traditionele Chinese geneeskunde (TCG) vertrouwen. TCM bij de ziekte van Crohn kan het lichaam helpen het immuunsysteem opnieuw te trainen.

Sommige medicijnen werken niet bij niet-rokers
De wetenschappers onderzochten ook of zogenaamde thiopurines (bijv. Purinethol en Purixan) terugval na de operatie voorkomen. Dit type medicatie wordt vaak gebruikt om de ziekte van Crohn te behandelen. Verbazingwekkend genoeg verminderden deze medicijnen het risico op terugval van de ziekte van Crohn alleen bij rokers, zeggen de wetenschappers. Dit voordeel kon echter niet worden gevonden bij niet-rokers.

Nieuwe medicijnen om de ziekte van Crohn te behandelen
De resultaten van de studie suggereren dat rokende patiënten met de ziekte van Crohn thiopurine onmiddellijk na de operatie moeten krijgen. Maar er is geen bewijs dat het gebruik van deze medicijnen hetzelfde doet voor niet-rokers, leggen de artsen uit. Wetenschappers ontdekten enige tijd geleden dat er nieuwe behandelingsmogelijkheden zijn voor chronische darmontsteking. Enerzijds zou het actieve ingrediënt Usteknuman effectief helpen tegen de ziekte van Crohn, een tweede nieuwe aanpak is gebaseerd op SMAD7 antisense oligonucleotide.

Voor niet-rokers is een nauwkeurigere medische controle nodig
Onze studie bevestigde dat mensen met de ziekte van Crohn niet mogen roken, zegt professor Jack Satsangi van de Universiteit van Edinburgh. Dit is de beste manier voor de getroffenen om terugval te voorkomen. Niet-rokers moeten na een darmoperatie gewoon beter worden gecontroleerd. In het eerste jaar na de operatie is een nauwgezette medische controle de beste manier van handelen. Professor Satsangi legt uit dat dit effectiever is dan direct na medicamenteuze therapie. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Hoe is het Leven met Ziekte van Crohn? - Documentaire Ricardo de Koning (Augustus 2022).