Nieuws

Paddenstoelenseizoen begint: Waarschuwing voor gevaarlijke paddestoelvergiftiging


Giftig of bedorven: minister van Volksgezondheid waarschuwt voor schimmelvergiftiging
Het paddenstoelenseizoen is begonnen: zoals elk jaar trekken veel Duitsers in september naar weiden en bossen om smakelijke paddenstoelen te verzamelen. Degenen die er niet erg bekend mee zijn, leven gevaarlijk, omdat verwisselingen snel tot gevaarlijke schimmelvergiftiging kunnen leiden. Gedeeltelijk dodelijk.

Experts verwachten een goed paddenstoelenseizoen
De Duitse bossen zouden dit jaar door het weer een waar paradijs kunnen worden voor paddenstoelenplukkers. Zeker in het zuiden van de republiek. Minister van Volksgezondheid Melanie Huml (CSU) van Beieren zei in een recente aankondiging: "Deskundigen verwachten dit jaar een aanzienlijk beter paddenstoelenseizoen voor Beieren in vergelijking met het droge jaar 2015."

"Dit is goed nieuws voor paddenstoelenplukkers, maar serieuze gezondheidsrisico's van giftige of bedorven paddenstoelen mogen niet worden onderschat!", Waarschuwde de politicus aan het begin van het "paddenstoelenseizoen".

In Beieren zijn acht dodelijke soorten bekend
Er zijn duizenden verschillende soorten paddenstoelen (in Beieren "paddenstoelen" genoemd). Alleen al in de Vrijstaat zijn er ongeveer 100 soorten die uw gezondheid kunnen schaden. Er worden zelfs acht soorten geclassificeerd als dodelijk. Deskundigen moeten worden geraadpleegd om het risico van vergiftiging door zelf verzamelde paddenstoelen uit te sluiten.

Apps en identificatieboeken zijn niet genoeg
“Als je zeker wilt zijn van paddenstoelenplukken, moet je zeker advies inwinnen bij ervaren paddenstoelenplukkers. Een goede optie is om de verzamelde paddenstoelen te laten onderzoeken door een gecertificeerde paddenstoelenconsulent. Een voorziening met boeken of bijbehorende apps is daarentegen niet voldoende. Vooral jonge, onervaren paddenstoelenplukkers kunnen dan door verwarring vergiftigd raken ”, zegt Huml.

Hulp van experts
De Beierse Mycologische Vereniging heeft op haar website een lijst met gecertificeerde paddenstoelenconsulenten en paddenstoelenexperts in Beieren verstrekt. Deze voeren controles van champignons uit en geven informatie over soorten paddenstoelen en vergiftiging. Uit voorzorg werden folders verspreid in verschillende talen in opvangcentra voor vluchtelingen, zodat migranten gevaarlijke paddenstoelen niet verwarren met eetbare paddenstoelen uit hun land van herkomst.

“Ervaring van vorig jaar leert dat het risico op schimmelvergiftiging ook migranten treft. De reden hiervoor is dat migranten in Duitsland herhaaldelijk eetbare paddenstoelen verwarren met giftige en onbekende duplicaten in Duitsland ', aldus de minister. Dit blijkt ook uit een case uit Münster. Daar stierf afgelopen herfst een 16-jarige vluchteling uit Syrië, die per ongeluk knolzwammen had gegeten.

Symptomen kunnen na dagen nog steeds optreden
Schimmelvergiftiging kan maagdarmklachten veroorzaken zoals diarree, misselijkheid en braken. "Symptomen zoals kortademigheid, duizeligheid of zweten kunnen ook symptomen zijn van schimmelvergiftiging", legt Huml uit.

Volgens gezondheidsdeskundigen kunnen milde bedwelmende vergiftigingen, die niet levensbedreigend zijn, tussen 15 minuten en vier uur na het eten van de paddenstoelen optreden en enkele dagen aanhouden. Bij ernstige en levensbedreigende vergiftiging kunnen de eerste tekenen echter lang op zich laten wachten.

Iedereen die aan overeenkomstige symptomen lijdt na het eten van paddenstoelen, moet zeker hulp zoeken bij een arts of via de noodoproep van de staat. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Van koffiedik naar paddenstoelen. 24Kitchen (Januari- 2022).