Nieuws

Gezondheidsgevaar: kinderartsen waarschuwen voor de risico's van de dieethype

Gezondheidsgevaar: kinderartsen waarschuwen voor de risico's van de dieethypeWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kinderartsen waarschuwen voor gezondheidsgevolgen van 'dieethype'
Het is moeilijk vast te stellen hoe een gezond voedingspatroon er precies uit moet zien. Dit wordt nog problematischer als het om kinderen gaat. Maar sommige ouders zetten hun nakomelingen op het dieet dat ze zelf als gezond beschouwen. Dit kan gezondheidsgevolgen hebben voor de kleintjes. Kinderartsen waarschuwen nu voor een zogenaamde 'dieethype'.

Steeds meer mensen letten op hun dieet
Steeds meer mensen besteden veel aandacht aan het voedsel dat ze eten. Sommige van mijn hele granen maken ons gezonder, andere zweren bij de beste eiwitbronnen. En nog meer vertrouwen op het zogenaamde "schoon eten" zonder bewerkte voedingsmiddelen, op veganistische gerechten of het Paelo-dieet, waarmee u kunt afvallen door voedsel uit het stenen tijdperk.

Ouders die voor een bepaald dieet hebben gekozen, schrijven het vaak voor aan hun kinderen. De gevolgen kunnen soms ernstig zijn. De vereniging van kinderartsen die gespecialiseerd zijn in gastro-intestinale aandoeningen heeft nu gewaarschuwd voor een "dieethype".

Dieetveranderingen kunnen bij kinderen tot stoornissen leiden
Volgens de experts zouden drastische veranderingen in het dieet, zoals een glutenvrij dieet of het weglaten van bepaalde soorten suiker, bij kinderen zonder een gefundeerde diagnose door een specialist tot significante stoornissen kunnen leiden, meldt persbureau dpa. Volgens het rapport zei de voorzitter van de Society for Paediatric Gastroenterology and Nutrition (GPGE), Michael Melter: "Er zijn verstandige diëten en er zijn diëten die puur mystiek zijn."

De hoogleraar in Regensburg gaf echter zelf kritisch toe dat de geneeskunde 30 jaar geleden zelf talloze diëten aanbeveelde. 'Vandaag zouden we zeggen dat 90 procent van deze dingen een vorm van kinderwelzijn is, en dat is wat we daar deden.' Het is nu bekend dat mensen normaal gesproken heel veel verschillende stoffen kunnen verteren en gebruiken. Volgens Melter is de darmen een 'meester van integratie'.

Veel aandoeningen hebben geen organische oorzaak
De kinderarts en gastro-enteroloog Martin Claßen uit Bremen heeft begrip voor ouders die hun kinderen willen helpen met buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree en voor elke druppel willen reiken. De overgrote meerderheid van deze aandoeningen bij kinderen en adolescenten zou echter geen organische oorzaak hebben.

Voedselintoleranties worden herhaaldelijk gevonden bij kinderen, maar volgens het dpa-rapport diagnosticeerden veel natuurgenezers allergieën met onwetenschappelijke methoden. 'Dan wordt koemelk weggelaten, dan wordt tarwe weggelaten', zei Claßen.

Als kinderen echter geen melk hadden, zouden ze bij volwassenen een calciumtekort en osteoporose kunnen hebben. "Een melkvrij dieet zonder dat het nodig is, is een risico voor de kinderen", zegt Claßen.

Een glutenvrij dieet is niet voor iedereen goed
Een ander probleem is het glutenvrije dieet. Hoewel dit zeer nuttig is voor de chronische coeliakie van de darmziekte (glutenintolerantie), is er een trend om voedsel met het adhesieve eiwit te vermijden, zelfs zonder deze diagnose. Het is al lang bekend dat glutenvrij voedsel niet voor iedereen even gezond is.

Claßen uitte zijn bezorgdheid over de sociale gevolgen: "Het risico is dat deze kinderen niet kunnen deelnemen aan activiteiten die bij hun leeftijd passen." Bijvoorbeeld bij het eten op verjaardagsfeestjes voor kinderen of het bezoeken van restaurants met vrienden.

Diëten die niet medisch zinvol zijn, zouden volgens de deskundige een placebo-effect kunnen hebben. In dergelijke gevallen moet u proberen de weggelaten voedingsbestanddelen na een bepaalde tijd te eten en te kijken of de symptomen terugkomen. 'En in veel gevallen komen ze niet terug', zei Claßen.

Kinderen eten te veel suiker
Het is fundamenteel problematisch dat kinderen te veel suiker eten. Aangezien het eetgedrag van kinderen ook enorm wordt beïnvloed door reclame, dringen sommige deskundigen aan op een reclameverbod op tv voor suikerhoudende dranken en snoepjes in het kinderprogramma.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vorig jaar alleen haar richtlijn gewijzigd en een lagere suikerinname aanbevolen om het risico op overgewicht, obesitas (obesitas), tandbederf of diabetes te verminderen.

Suikerconsumptie bij West-Europese volwassenen is nog steeds gemiddeld bijna tweemaal zo hoog als aanbevolen door de WHO. Volgens dpa legde de kinder-endocrinoloog van de University of California, Robert Lustig, uit: "We nemen nu zoveel suiker op via ons voedsel dat ons metabolisme er niet meer tegen kan."

Geen hongerdieet voor kinderen en jongeren
Dokter Christiane Petersen, oprichter en hoofd van het "Moby Dick" -project (nu omgedoopt tot "Moby Kids"), wijst het hongerdieet voor kinderen en adolescenten strikt af. “Veel kinderen met overgewicht die bij ons komen, hebben veel diëten gehad. Het komt vaak voor dat ouders die zelf op dieet gaan hetzelfde voorstellen voor hun kinderen ”, aldus de arts in een interview met het voedingsportaal“ Eet slimmer ”.

'Een kind moet altijd genoeg kunnen eten! Een radicaal dieet voor kinderen schaadt de gezondheid en ontwikkeling. Kinderen zijn geen volwassenen; ze hebben veel voedingsstoffen nodig voor hun groei. "

Houd het ontwikkelingsniveau van de volgende generatie in de gaten
Volgens Petersen moet rekening worden gehouden met het ontwikkelingsniveau van het kind, wanneer matige gewichtstoename volkomen normaal is. De gewichtsbepaling moet eerder aan een kinderarts of adolescent worden overgelaten en mag niet worden uitgevoerd met de body mass index (BMI), die expliciet bedoeld is voor volwassenen.

Volgens "Moby Kids" heeft ongeveer 15 procent van de kinderen en jongeren in het hele land overgewicht, en meer dan een derde van hen is zelfs zwaarlijvig. Volgens eigen verklaringen heeft het netwerk zichzelf tot taak gesteld om kinderen en adolescenten met overgewicht of obesitas tussen 8-17 jaar te helpen af ​​te vallen. Het programma is gebaseerd op drie pijlers: voeding, beweging en gedragstraining. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Intermittent Fasting: The Basics (Augustus 2022).