Nieuws

Met vroege menopauze, verhoogd risico op hart- en vaatziekten


Vrouwen met een vroege menopauze overlijden meestal eerder
Natuurlijke menopauze komt vandaag voor bij een op de tien vrouwen op 45-jarige leeftijd. Onderzoekers ontdekten dat deze vrouwen meer kans hebben op hartproblemen. Getroffen mensen sterven meestal jonger dan vrouwen met een latere menopauze.

Wetenschappers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Nederland ontdekten dat vrouwen met een vroegtijdige menopauze doorgaans jonger sterven dan vrouwen met een latere menopauze. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "JAMA Cardiology".

Vrouwen met een vroege menopauze moeten speciale medische hulp krijgen
De leeftijd waarop een vrouw in de menopauze komt, kan een voorspeller zijn van het risico op toekomstige cardiovasculaire problemen, legt de auteur Dr. Taulant Muka van Erasmus Universitair Medisch Centrum. Dit zou betekenen dat vrouwen met een vroege menopauze medische aandacht moeten krijgen om ongewenste cardiovasculaire problemen te voorkomen.

Vrouwen met een vroege menopauze moeten nauwkeurig worden onderzocht
Als vrouwen vroeg in de menopauze gaan, moeten ze worden onderzocht op bepaalde medische aandoeningen. Deze omvatten bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk en hyperlipidemie. Dit is de enige manier om dergelijke aandoeningen zo vroeg mogelijk te behandelen, leggen de wetenschappers uit.

Artsen hebben de gegevens van meer dan 300.000 proefpersonen onderzocht
Voor hun nieuwe onderzoek analyseerden de onderzoekers de gegevens van 32 oudere onderzoeken. In totaal waren er meer dan 300.000 vrouwen bij betrokken. In deze onderzoeken werden vrouwen vergeleken met een laatste periode vóór de leeftijd van 45 jaar en vrouwen van wie de menopauze pas na de leeftijd van 45 jaar optrad, leggen de experts uit.

Vrouwen met een vroege menopauze hebben een significant verhoogd risico op coronaire hartziekte
Uit de resultaten van de onderzoeken bleek dat vrouwen met een vroege menopauze een 50 procent hoger risico op coronaire hartziekte hebben. Dit kan pijn op de borst en zelfs een hartaanval veroorzaken als er zich tandplak ophoopt op de wanden van de bloedvaten.

Vroege menopauze verhoogt de sterfte
De onderzoekers ontdekten ook dat de vroege menopauze geassocieerd is met een tot 13 procent verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Over het algemeen sterven ook meer vrouwen met een vroege menopauze door redenen die niets te maken hebben met een verhoogd risico op een beroerte. Dus vroegtijdige of vroegtijdige menopauze leidt tot een toename van sterfte door alle oorzaken bij vrouwen, legt Muka uit.

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot verhoogde gezondheidsrisico's
Het is niet duidelijk waarom vroege menopauze leidt tot verhoogde gezondheidsrisico's. Het is mogelijk dat het verlies van de ovariële functie hormonale veranderingen zou kunnen veroorzaken, die vervolgens zouden leiden tot ontsteking en vaatschade, speculeren de auteurs. De menopauze verhoogt de kans op hartaandoeningen. Andere gezondheidsvoorwaarden kunnen ook worden beïnvloed door de hormonen. De menopauze kan over het algemeen ook worden beschouwd als een teken van algemene veroudering, voegen de experts eraan toe.

Wat veroorzaakt een voortijdige menopauze?
Over het algemeen gaan vrouwen meestal op 51-jarige leeftijd in de menopauze. Maar een op de tien vrouwen bereikt de natuurlijke menopauze op 45-jarige leeftijd, leggen de wetenschappers uit. Een vroegtijdige menopauze kan ook worden veroorzaakt door kankertherapieën en chirurgische verwijdering van de eierstokken. Actief en passief roken veroorzaakt ook een vroegtijdige menopauze.

Vrouwen met een vroege menopauze moeten hormoontherapie zoeken
Wetenschappelijke verenigingen zijn het erover eens dat vrouwen met een vroege menopauze hormoontherapie moeten overwegen. Dit stelt hen in staat om de symptomen die zich voordoen beter te beheersen en zichzelf te beschermen tegen vaat- en botaandoeningen, leggen de artsen uit. Bovendien kan een speciale therapie de menopauze snel omkeren. Misschien kan dit type behandeling binnenkort helpen dat vrouwen niet langer het verhoogde risico op hart- en vaatziekten hoeven te dragen. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Wat zijn hart en vaatziekten? Symptomen en oplossingen (Januari- 2022).