Nieuws

Ontwikkelingspsychologie: zelfs kleine kinderen zoeken in hun gedrag naar sociale regels

Ontwikkelingspsychologie: zelfs kleine kinderen zoeken in hun gedrag naar sociale regels


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zelfs jonge kinderen zien gedrag als sociale normen
De psyche van kinderen presenteert de wetenschap altijd met speciale puzzels, waarvan de ontcijfering soms ook inzicht geeft in de basis van het samenleven van mensen. In een recent onderzoek ontdekten wetenschappers dat kinderen al vroeg op zoek zijn naar normen en gedragscodes. Dit vloeien ze voort uit het gedrag van hun medemensen op driejarige leeftijd. Wangedrag wordt soms geïnterpreteerd als een sociale norm.

Volgens de informatie van de Ludwig Maximillians-universiteit in München (LMU) zoeken kinderen overmatig naar sociale regels. Zelfs driejarigen konden snel sociale normen begrijpen. Gedrag wordt echter soms begrepen als geleid door de regels die dat niet zijn, en de kinderen staan ​​er dan op dat deze zelfopgelegde "normen" worden nageleefd, meldt de LMU-psycholoog Dr. Marco F. H. Schmidt. Het streven naar sociale regels zou uiteindelijk een doorslaggevende factor kunnen zijn in het samenleven van mensen, vermoeden de wetenschappers. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift "Psychological Science".

Sociale normen afgeleid van gedrag
Volgens de LMU-psycholoog Marco Schmidt ontlenen kleuters al regels aan individueel gedrag en spontane acties van anderen. Veel regels worden via verbale do's en don'ts aan de kleintjes doorgegeven, zoals "hallo" of "dank je wel". De kinderen moeten ook leren delen en 'pak de schep maar niet uit iemands hand in de zandbak', leggen de onderzoekers uit. De essentiële regels worden hen al vroeg door volwassenen geleerd. Dergelijke normen vormen een soort "sociale lijm" en spelen volgens Dr. een belangrijke rol in het ontstaan ​​en in stand houden van menselijke samenwerking en cultuur. Marco Schmidt.

Kinderen die zelfstandig op zoek zijn naar normen
In een huidige studie onderzocht het onderzoeksteam wanneer en hoe peuters begrip van normen ontwikkelen en welke psychologische en motiverende mechanismen aan deze ontwikkeling ten grondslag liggen, aldus de LMU. In het onderzoek konden Marco Schmidt, in samenwerking met Lucas P. Butler (Universitair Docent aan de Universiteit van Maryland), Julia Heinz en Professor Michael Tomasello (Co-Director van de MPI voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig) aantonen dat driejarigen meer doen dan zich alleen aan sociale normen houden. leer directe instructies en verboden. In tegenstelling tot deze eerdere veronderstelling, zijn de kinderen onafhankelijk op zoek naar normen en gaan ze ervan uit dat zelfs als volwassenen er geen zien, rapporteren de wetenschappers.

Spontaan gedrag wordt ook geïnterpreteerd als regels
"Kleuters begrijpen heel snel het individuele gedrag en de spontane acties van anderen als generaliseerbaar, op regels gebaseerd en bindend", legt Dr. Schmidt, die de studie leidde aan de MPI voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig, voordat hij in oktober 2015 naar LMU verhuisde. Als onderdeel van de studie lieten de onderzoekers driejarige kinderen spontane acties van volwassenen observeren, waarbij een onbekende persoon bijvoorbeeld gereedschappen en andere voorwerpen uit een zak haalde en ze gebruikte om korte, schijnbaar gerichte acties uit te voeren. In een andere variant werden volledig nutteloze voorwerpen uit de vuilniszak gehaald en werden ook spontane acties uitgevoerd.

Proost op overtredingen van de regels
Zo werd tijdens de experimenten een stuk schors met een tak over de tafel getrokken, melden de wetenschappers. In andere testvarianten werd dezelfde actie spontaan uitgevoerd met het minimale pedagogische verzoek "Kijk!" Of werd het blijkbaar onbedoeld bereikt met een luid uitgedrukt "Oeps!". Ongeacht wat de kinderen zagen, 'beoordeelden ze enkelvoudig, spontaan en schijnbaar nutteloos gedrag als generaliseerbaar en absoluut correct, zolang het niet onbedoeld bleek te zijn', rapporteren de wetenschappers. De kinderen verwachtten zelfs dat andere proefpersonen hetzelfde zouden doen en protesteerden als ze anders met de voorwerpen zouden omgaan en daarmee de door de kinderen aangenomen 'sociale norm' zouden schenden.

Streven naar sociale normen bevordert de cohesie in de samenleving
Volgens Dr. Schmidt is onderworpen aan 'de misvatting van kleuters, waarop de Schotse filosoof David Hume opmerkte dat wat ook moet gebeuren'. Dit geldt ook als ze bij toeval een simpele handeling hebben waargenomen en er maar één keer niets voor te zeggen is. dat dit onderhevig is aan een norm of regel. "Deze bevindingen suggereren daarom dat kinderen vergaande conclusies trekken over de sociale wereld waarin ze vroeg leven, zelfs zonder directe instructie", voegt Lucas P. Butler toe. Volgens Dr. Schmidt zou de vroege fundamentele neiging van kinderen kunnen zijn om de sociale wereld te zien als inherent normatief en regelgestuurd, een uitdrukking van hun motivatie om dingen samen te doen, zich te identificeren met hun culturele groep en culturele kennis te verwerven. Mogelijk is het "onze gemeenschappelijke, intieme relatie met sociale normen die menselijke samenlevingen in hun binnenste bijeenhoudt", concludeerde Dr. (fp)

Auteur en broninformatie


Video: Groei! 2: 6 jaar (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Nairne

  Author keep up the good work

 2. Keallach

  Ik deel haar mening volledig. Ik denk dat dit een geweldig idee is. Ik ben het met je eens.

 3. Stanhop

  Het idee is geweldig, ik ben het met je eens.

 4. Maxime

  Volgens mij is dit al besproken.

 5. Merle

  Het is jammer, dat ik nu niet kan uiten - het is erg bezet. Ik zal terugkeren - ik zal noodzakelijkerwijs de mening over deze vraag geven.

 6. Ghazal

  Heb je dit geprobeerd?

 7. Durrant

  Yes, it's decided.

 8. Naois

  My seat is on the left and I have to sit there ... Hey, speaker, would you calm down and really think with your head :)Schrijf een bericht