Nieuws

Levensgevaar! Wees voorzichtig bij het zoeken naar paddenstoelen

Levensgevaar! Wees voorzichtig bij het zoeken naar paddenstoelen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vooral vluchtelingen lopen risico
Als je op zoek bent naar paddenstoelen in het bos, moet je de weg weten. Vooral vluchtelingen en asielzoekers moeten oppassen, want in Duitsland zijn er enkele zeer giftige soorten die sterk lijken op eetbare paddenstoelen uit andere landen en regio's, waarschuwt het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR).

Een voorbeeld is de zeer giftige knolzwam, die gemakkelijk te verwarren is met de eetbare ei-amanita uit de Middellandse Zee. Ongeveer 80 procent van alle dodelijke schimmelvergiftigingen is te wijten aan deze verwarring. De knolzwam groeit van juli tot oktober in loofbossen en parken en lijkt ook erg op de lokale paddenstoel. Het is bijzonder gevaarlijk dat het geen aanstootgevende smaak heeft en dat de vergiftigingsverschijnselen pas na vele uren optreden. Een verse paddenstoel van 50 g kan dodelijk zijn voor volwassenen en ongeveer de helft voor kinderen.

BfR is op de hoogte van in totaal 27 gevallen van schimmelvergiftiging in 2015, waarvan er twee dodelijk waren. Getroffen mensen reageren meestal met maagkrampen, misselijkheid en braken.

Voor uw eigen veiligheid mogen alleen paddenstoelen worden verzameld die duidelijk herkenbaar zijn. Bij de minste twijfel kun je de paddenstoel beter laten staan ​​of contact opnemen met een begeleidingscentrum. Zelfs natte, geknaagde en lelijke exemplaren horen niet in de mand. Als u zich onwel voelt na een paddenstoelenmaaltijd, moet u altijd een arts of het antigifcentrum raadplegen.
Over het algemeen staan ​​wilde paddenstoelen slechts af en toe op het menu. Er zijn twee redenen. Enerzijds hopen paddenstoelen zware metalen zoals kwik op uit de grond. Aan de andere kant kunnen wilde paddenstoelen, afhankelijk van de regio, nog steeds radioactief zijn als gevolg van de kernramp in Tsjernobyl.

Het federale ministerie van Milieu, Natuurbehoud, Bouw en Nucleaire Veiligheid adviseert consumenten om niet meer dan 200 tot 250 gram per week te eten. Bij kinderen moet de consumptie lager zijn, afhankelijk van hun lichaamsgewicht. Er zijn geen bedenkingen bij af en toe genieten, zelfs niet in grote hoeveelheden. Alle wilde paddenstoelen moeten echter grondig worden verwarmd voordat ze worden gegeten - gedurende twee minuten op 70 graden Celsius. Dan zijn ze makkelijker te verteren.
Heike Kreutz, hulp

Auteur en broninformatieVideo: Nederlandse Kinderliedjes. Op Een Grote Paddestoel etc. (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Gardarr

  Sorry dat ik stoor... Ik ben hier onlangs. Maar dit onderwerp ligt heel dicht bij mij. Klaar om te helpen.

 2. Sumarville

  Deze versie is verouderd

 3. Nori

  Ik vind dit een heel interessant onderwerp. Ik nodig iedereen uit om actief deel te nemen aan de discussie.

 4. Daigal

  Ik bevestig. Het was ook bij mij.Schrijf een bericht