Nieuws

WHO roept op tot speciale belastingen op suikerhoudende dranken

WHO roept op tot speciale belastingen op suikerhoudende drankenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wederom suikerbelasting op suikerhoudende dranken gevraagd
Steeds meer mensen over de hele wereld hebben overgewicht en obesitas. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voert nu campagne voor de invoering van speciale belastingen op suikerhoudende dranken om het probleem te bestrijden.

Een hoog suikerverbruik brengt de gezondheid in gevaar
Gezondheidsdeskundigen blijven waarschuwen: vermijd te veel suiker te consumeren. Bij veelvuldig gebruik kan de zoetstof leiden tot enorme gezondheidsproblemen zoals tandbederf, obesitas, hoge bloeddruk of diabetes. In zoete limonades wordt veel suiker opgenomen. Dergelijke frisdranken zijn vaak de oorzaak van overgewicht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept nu op om speciale belastingen op suikerhoudende dranken in te voeren om het probleem van overgewicht te bestrijden.

WIE eist belasting op suikerhoudende dranken
Zoals persbureau AFP meldt, zei de WHO dinsdag in Genève dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat het de consumptie van dergelijke dranken vertraagt. Door heffingen in te voeren, kunnen regeringen "het lijden verminderen en levens redden", zegt Douglas Bettcher, hoofd van de WGO.

Volgens de WHO zijn belastingen die de prijs van suikerhoudende frisdranken met 20 procent of meer verhogen bijzonder effectief. Volgens de informatie leidt een prijsverhoging met een vijfde ertoe dat een vijfde minder suikerdranken in het desbetreffende land wordt geconsumeerd. En een prijsverhoging van 50 procent zou het verbruik met de helft verminderen.

In sommige landen wordt het probleem van overgewicht al aangepakt met een suikervetbelasting. Een meerderheid van de Duitsers wijst de suikerbelasting echter af.

Verminder het aantal mensen met overgewicht
Volgens de aankondiging van de dienst volgt de aanbeveling van de WHO op een bijeenkomst van belastingdeskundigen van vorig jaar die de taak hadden om verschillende ondersteunende documenten en casestudy's uit verschillende landen te herzien om te bepalen welke aanpak het beste zou kunnen helpen om het percentage mensen met overgewicht te verhogen verminderen. Zo leidde een in 2014 in Mexico ingevoerde suikerbelasting met prijsverhogingen van tien procent tot een verlaging van het verbruik met zes procent.

Niet meer dan zes theelepels suiker per dag
De WHO adviseert al lang dat maximaal tien procent van de dagelijkse calorie-inname uit suiker mag bestaan. Ondertussen is ze voorstander van een verlaging van de limiet tot vijf procent. Dat betekent dat er niet meer dan zes kleine theelepels suiker per dag mogen worden geconsumeerd. Een frisdrank bevat echter ongeveer tien theelepels suiker.

WHO schat dat ongeveer een op de drie volwassenen wereldwijd te zwaar is. Meer dan een half miljard mensen zijn zelfs zwaarlijvig. In 2015 hadden ongeveer 42 miljoen kinderen onder de vijf jaar overgewicht of obesitas. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Getuigenis: Getuigen in je eigen familiekring (Augustus 2022).