Nieuws

EU-postorderapotheken hoeven zich niet aan vaste prijzen te houden

EU-postorderapotheken hoeven zich niet aan vaste prijzen te houdenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

HvJ: regulering beperkt het vrije verkeer van goederen ontoelaatbaar
Luxemburg (jur). De vaste prijs voor geneesmiddelen op recept bestond in zijn huidige vorm niet. Het is in ieder geval niet-ontvankelijk voor postorderapotheken in andere EU-landen, die op woensdag 19 oktober 2016 door het Europese Hof van Justitie (HvJ) in Luxemburg zijn beslist (dossiernummer: C-148/15). Het leidt tot ongerechtvaardigde beperkingen van het vrije verkeer van goederen.

Apotheken in Duitsland mogen alleen geneesmiddelen tegen gespecificeerde prijzen verkopen. Dit is het gevolg van de door de fabrikant vastgestelde prijs plus toeslagen, die zijn vastgelegd in een federale regeling (geneesmiddelenprijsregulering). Met deze toeslagen worden de groothandel en de apotheek vergoed. Volgens de jurisprudentie van het Federale Hof van Justitie (BGH) in Karlsruhe is prijsafspraken ook van toepassing op postorderapotheken in andere EU-landen; pogingen tot ontwijking zijn ook mislukt voor de BGH (arrest en beslissing evenals JurAgentur-kennisgeving van 26 februari 2014, dossiernummer: I ZR 72/08 en I ZR 77/09). Volgens de uitspraken van BGH uit 2010 mogen Duitse apotheken hun klanten daarom alleen met kleine geschenken, kortingen of bonuspunten (zogenaamde Rx-bonussen) tot een euro ter waarde van € 1,00 (uitspraken van 9 september 2010, dossiernummer: I ZR 193/07 en I ZR 98/08).

Het doel van prijsafspraken is om te zorgen voor een landelijk aanbod en ook voor de nooddienst van apotheken. De apotheken stellen ook dat vaste prijzen acute patiënten beschermen die toch geen prijzen kunnen vergelijken.

Het HvJ volgde deze argumenten niet op en stemde nu in met de Duitse Vereniging van Parkinson, een zelfhulporganisatie die chronisch zieken vertegenwoordigt. Naar eigen zeggen heeft de vereniging 23.000 leden.

De Vereniging van Parkinson had met DocMorris over bonussen onderhandeld. Leden kregen vanaf 2009 0,5 procent korting op de aankoopprijs, ook voor geneesmiddelen op recept. Net als bij andere klanten neemt ook de postorderapotheek de helft van de bijbetaling voor haar rekening.

Aan de andere kant werd het Duitse hoofdkantoor vervolgd om oneerlijke concurrentie te bestrijden. De kortingen zijn volgens hen in strijd met de vaste prijs voor geneesmiddelen.

In eerste instantie had de regionale rechtbank van Düsseldorf de bonussen verboden. De Hogere Regionale Rechtbank (OLG) Düsseldorf heeft het geschil vervolgens voorgelegd aan het HvJEU en dus de BGH overgedragen. Over het algemeen werd gevraagd of de vaste prijs voor geneesmiddelen op recept verenigbaar is met het vrije verkeer van goederen.

Het HvJ ontkende dit. De vaste prijs was "een ongerechtvaardigde beperking van het vrije verkeer van goederen".

Als rechtvaardiging wezen de Luxemburgse rechters op het grote belang van postorderbedrijven voor apotheken in andere EU-landen. Het was voor hen de belangrijkste of zelfs de enige toegang tot de Duitse markt. Terwijl lokale apotheken ook kunnen scoren bij hun klanten door middel van advies en andere diensten, is de prijs een bijzonder belangrijke concurrentiefactor voor postorderapotheken. Hierdoor worden postorderapotheken in andere EU-landen bijzonder getroffen door vaste prijzen.

In het belang van de bescherming van de gezondheid zijn beperkingen op het vrije verkeer van goederen toegestaan. Duitsland heeft echter niet aangetoond dat prijsvaststelling nodig is om de gestelde doelen te bereiken.

De Luxemburgse rechters verklaarden letterlijk: “In het bijzonder werd niet aangetoond in hoeverre de vaststelling van uniforme prijzen een betere geografische spreiding van traditionele apotheken in Duitsland zou kunnen verzekeren. Integendeel, sommige ingediende documenten suggereren dat meer prijsconcurrentie tussen apotheken een gelijkmatig aanbod van geneesmiddelen zou bevorderen, omdat stimulansen zouden worden ingesteld in gebieden waar het lagere aantal apotheken tot hogere prijzen zou kunnen leiden. "

Er zijn ook geen aanwijzingen dat prijsconcurrentie van postorderapotheken de adviesdiensten en hulpdiensten van Duitse apotheken in gevaar zou kunnen brengen. Integendeel, aldus het Hof van Justitie: "Het zou ook kunnen blijken dat voor traditionele apotheken, als zij te maken krijgen met prijsconcurrentie van postorderapotheken, er zelfs een prikkel zou zijn om meer diensten van algemeen belang aan te bieden, zoals de vervaardiging van receptgeneesmiddelen."

In ieder geval zouden de patiënten en hun zorgverzekeraars profiteren van prijsconcurrentie, concludeert de Luxemburgse uitspraak.

De hogere regionale rechtbank van Düsseldorf moet nu formeel uitspraak doen over het geschil. Met de uitspraak van het Hof in de rug kan het ook afwijken van de eerdere BGH-jurisprudentie.

Met een nieuwe verordening kon Duitsland in ieder geval de prijsbinding voor apotheken in Duitsland wettelijk handhaven. Omdat de gezondheidszorg in de hele EU niet geharmoniseerd is, kunnen alleen apotheken in andere EU-landen vertrouwen op het principe van vrij verkeer van goederen. Een "nationale discriminatie" zou toelaatbaar zijn (volgens het EHvJ inzake vrij verkeer, oordeel en JurAgentur-kennisgeving van 5 mei 2011, ref.: C-434/09).

DocMorris was ingenomen met het Luxemburgse oordeel; het was "een goede dag voor patiënten in Duitsland en heel Europa". U kunt 'weer sparen bij de DocMorris postorderapotheek'. Daar is nu "een definitief antwoord en rechtszekerheid voor", aldus het bedrijf in Heerlen. mwo

Auteur en broninformatie


Video: Kernenergie: beter van niet! sorry Lubach. (Augustus 2022).