Nieuws

Gevaarlijke toxoplasmose veroorzaakt vaak ernstige late effecten in de hersenen

Gevaarlijke toxoplasmose veroorzaakt vaak ernstige late effecten in de hersenen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Toxoplasmose beïnvloedt het geheugen op oudere leeftijd
Infectie met Toxoplasma gondii kan bijzonder gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Dit kan de gezondheid van pasgeborenen aantasten. Maar de gevaarlijke ziekteverwekker heeft kennelijk duidelijk effecten op langere termijn. Volgens onderzoekers kan een infectie ook op oudere leeftijd het geheugen aantasten.

Elke seconde draagt ​​de Duitser ziekteverwekkers in het lichaam
Onlangs meldden Amerikaanse wetenschappers dat sommige katteneigenaren een verhoogde kans hadden op agressie en plotselinge woede. Degenen die waren geïnfecteerd door Toxoplasma gondii. Elke tweede Duitser is de drager van deze ziekteverwekker. Het wereldwijd voorkomende eencellige organisme veroorzaakt een van de meest voorkomende infectieziekten, toxoplasmose.

Vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen en pasgeborenen
Deze ziekte is vooral bekend in verband met gezondheidsrisico's voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en tijdens de zwangerschap. Als een aanstaande moeder besmet raakt, kan dit leiden tot blijvende misvormingen en schade bij het kind. Helaas blijft toxoplasmose vaak onopgemerkt bij pasgeborenen, meldden experts van het Robert Koch Institute (RKI) in het tijdschrift met wetenschappelijke rapporten. Dit kan ook veel later een negatieve impact hebben.

Vermindering van het werkgeheugen op oudere leeftijd
Studies van het Leibniz Instituut voor Arbeidsonderzoek aan de TU Dortmund (IfADo) hebben nu aangetoond dat een infectie ook het werkgeheugen op oudere leeftijd kan schaden. Zoals de universiteit in een actueel rapport meldt, vermenigvuldigt de parasiet Toxoplasma gondii zich alleen in de darmen van katten. De robuuste parasieteieren vinden via de uitwerpselen van de kat hun weg naar vreemde organismen, bijvoorbeeld van muizen of vogels.

Volgens dit worden mensen vaak besmet door contact met besmet water, groenten of onvoldoende verhit vlees van besmette boerderijdieren. In de meeste gevallen blijft de infectie onopgemerkt, maar de maagzuurresistente pathogenen kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en zich levenslang nestelen in zenuwcellen.

Verminderde kwaliteit van leven
Volgens hun eigen verklaringen hebben de wetenschappers van IfADo nu voor het eerst onderzocht of dit van invloed is op cognitieve vaardigheden. In een dubbelblind onderzoek met senioren konden ze aantonen dat een latente infectie de geheugenprestaties en de subjectieve kwaliteit van leven kan schaden. Om dit te doen, testten ze twee groepen van meer dan 65-jarigen, de ene helft was latent geïnfecteerd met toxoplasmose en de andere niet. Ze rapporteerden hun resultaten in het tijdschrift "Biological Psychology".

Lagere prestaties van het werkgeheugen
Alle proefpersonen moesten vragen beantwoorden over de levenssituatie en kwaliteit van leven. Dit werd gevolgd door verschillende pc-tests op aandacht, geheugen, concentratievermogen en snelheid van informatieverwerking.

De deelnemers moeten onder andere altijd een toets in een snelle opeenvolging van individuele letters indrukken als de voorlaatste letter overeenkomt met de momenteel getoonde. Op deze manier moeten letters in het kortetermijngeheugen worden opgeslagen en continu worden vergeleken met de nieuwe letters.

Er werd aangetoond dat de werkgeheugenprestaties van de toxoplasmose-positieve proefpersonen 35 procent lager waren dan die van de niet-geïnfecteerden. Daarnaast beoordelen betrokkenen hun fysieke, psychologische en sociale levenskwaliteit significant slechter. De gevonden tekortkomingen in de geheugenprestaties werden geobjectiveerd met EEG-gebaseerde onderzoeken.

Verband tussen toxoplasmose en dementie
"Het verschil in werkgeheugenprestaties tussen geïnfecteerd en niet-geïnfecteerd komt grofweg overeen met het verschil tussen gezonde jongvolwassenen en senioren", aldus IfADo-studie auteur Dr. Patrick Gajewski.

Volgens de experts wordt een onevenwicht in de neuronale boodschapperbalans van dopamine en norepinefrine veroorzaakt door de toxoplasmose-infectie de schuld van de effecten. Daarom moet in volgende studies een verband tussen toxoplasmose en dementie worden onderzocht, omdat in beide gevallen eerst de geheugenfunctie wordt beïnvloed. "De hoge prevalentie van toxoplasmose-infectie en een groeiend aantal ouderen illustreren het sociaal-economische belang van de bevindingen", zegt Gajewski. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Geneesmiddel van de week - Dexamethason (Mei 2022).