Nieuws

Door cannabis veroorzaakte psychose? De vijf belangrijkste vragen

Door cannabis veroorzaakte psychose? De vijf belangrijkste vragen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kan cannabisgebruik leiden tot psychose?
De vrijgave van cannabis voor niet-medisch gebruik wordt momenteel door alle partijen geëist. Maar hoe gevaarlijk is de cannabisdrug eigenlijk? Is het waar dat wanen of zelfs psychische aandoeningen het gevolg kunnen zijn van langdurig gebruik? We hebben de 5 belangrijkste vragen over dit onderwerp samengevat.

Bestaat er een vorm van schizofrenie die vooral voorkomt bij cannabis?
Cannabisgebruik kan bij sommige mensen een door drugs veroorzaakte psychose veroorzaken. De verbanden tussen drugsgebruik en ziekte zijn tegenwoordig goed gedocumenteerd. Volgens het model van kwetsbaarheid-stress kan door drugs veroorzaakte psychose zelfs bij een lage consumptie leiden tot psychose bij een klein aantal vatbare mensen. De ziekte kan omkeerbaar zijn of voor altijd duren. Het percentage risicogroepen dat bijzonder vatbaar is, wordt gegeven als 1,2 procent. Dus elke honderdste persoon die cannabis rookt, kan ziek worden. Vooral jongeren in de adolescentiefase lopen risico. Het is ook voldoende om slechts een "occasionele consument" te zijn. (Archieven van de algemene psychiatrie (2008; 65: 772-784)

Krijgt u naast medicamenteuze behandeling altijd psychotherapie?
De behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd of in een ziekenhuis in crisissituaties. In het behandelconcept zijn medicatie en therapie altijd met elkaar verbonden. Het belangrijkste doel van therapie is om consequent medicijnen te vermijden. Dit is de enige manier om herstel te bereiken. Bij cannabispsychose hebben patiënten de grootste kans om volledig genezen te worden als ze het niet consumeren. Voor velen zal een leven zonder zorg echter niet meer mogelijk zijn. Ze leven dan bijvoorbeeld in speciale therapeutische woongroepen. Sociale pedagogen, opvoeders en therapeuten begeleiden en ondersteunen de getroffenen in het dagelijks leven.

Welke medicijnen zijn er beschikbaar? Word je ervan afhankelijk?
Medicamenteuze behandeling is hetzelfde als bij reguliere psychose. Medicijnen zoals neuroleptica worden toegediend om psychotische symptomen zoals wanen te verminderen. Kalmerende middelen kunnen angst- en slaapstoornissen verlichten. Bij de laatste kan verslaving ontstaan, dus volgens artsen mogen deze alleen tijdelijk worden ingenomen en alleen als dat nodig is. De medicijnen worden over het algemeen goed verdragen.

Wat is de factor achter de ontwikkeling van schizofrenie? Een sociale factor?
Sommige consumenten zijn erg vatbaar voor door drugs veroorzaakte psychose. Met het "Vulnerability Stress Model" gaan artsen ervan uit dat iedereen verschillende inputs heeft om psychiatrische of psychische aandoeningen te krijgen. In het model wordt individuele kwetsbaarheid beschreven met een vat dat met verschillende snelheden kan worden overstroomd. Het water waarmee het vat is gevuld, moet zowel professionele en particuliere stress als sociale stress vertegenwoordigen. Iedereen heeft verschillende capaciteiten en kan daardoor verschillende lasten dragen. Als de loop een hogere bodem heeft, duidt dit op een hoger vermogen van een persoon om niet ziek te worden. Helaas weet u niet wat uw eigen toestand is. Daarom zijn veel artsen tegen het vrijkomen van cannabis. Vooral kinderen en jongeren lopen gevaar.

Veroorzaakt cannabis bij een paar mensen schizofrenie of gebruiken ze het om hun schizofrenie zelf te behandelen? Dus wat is er eerst?
Er wordt aangenomen dat geesteszieke mensen cannabis gebruiken als zelfmedicatie, en het aandeel van de zieken is daarom relatief hoog. Het kwetsbaarheids-stressmodel is echter over het algemeen ingeburgerd en wordt ondersteund door tal van onderzoeken. Daarom kunnen drugs zoals cannabis maar ook alcohol of cocaïne heel duidelijk worden omschreven als triggers. (sb)

Beste lezers, We hebben een groot aantal kritische e-mails ontvangen over het huidige cannabisartikel en willen daarom ons standpunt op dit punt kort toelichten: we ondersteunen de legalisatie van cannabis om verschillende redenen, maar bekende risico's mogen niet zomaar worden genegeerd - vooral als deze wetenschappelijk bewezen zijn. De consumptie op jonge leeftijd moet ook anders worden beoordeeld dan die van volwassenen. Daarom moet legalisatie hand in hand gaan met aanzienlijk hogere investeringen in preventie en onderwijs, moet er een duidelijke leeftijdsgrens worden vastgesteld en moet de heffing goed worden georganiseerd. Aanvullende studies naar de risico's van consumptie zijn ook vereist, die mogelijk door de staat moeten worden gefinancierd.

Auteur en broninformatieVideo: Krijg je van wietolie psychoses, knipafval en bloeddruk - Cannabis Questions 77-79 (Juni- 2022).


Opmerkingen:Schrijf een bericht