Nieuws

Toerisme leidt tot de wereldwijde verspreiding van multiresistente ziekteverwekkers


Multi-resistente ziektekiemen worden wereldwijd verspreid via internationale reizen
De wereldwijde verspreiding van multiresistente ziekteverwekkers is een enorm probleem in de geneeskunde. Een actuele studie komt tot de conclusie dat toerisme een belangrijke rol speelt bij de verspreiding van resistente ziektekiemen. "Een groot deel van de reizigers die een land met lage hygiënenormen bezoeken, brengen multiresistente darmkiemen naar hun thuisland", meldt het CRM Center for Travel Medicine van de studieresultaten.

Het Nederlandse onderzoeksteam onder leiding van Dr. John Penders van het Universitair Medisch Centrum Maastricht heeft de verspreiding van multiresistente ziektekiemen in de loop van het wereldwijde toerisme onderzocht en komt tot een zorgwekkend resultaat: veel reizigers dragen relevante ziekteverwekkers mee en verspreiden deze onder de lokale bevolking. Wereldwijd toerisme heeft een grote invloed op de verspreiding van multiresistente ziektekiemen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het vakblad "The Lancet Infectious Diseases".

Verspreiding van ESBL-vormende bacteriën onderzocht
'Internationaal reizen draagt ​​bij aan de verspreiding van antimicrobiële resistentie', leggen de onderzoekers uit. Voor hun onderzoek onderzochten ze de verspreiding van zogenaamde "uitgebreide-ß-lactamase-producerende Enterobacteriaceae" (ESBL-E). De ESBL-vormende bacteriën zijn resistent tegen veel antibiotica en het is daarom vaak moeilijk om overeenkomstige infecties te behandelen. In totaal zijn in het huidige onderzoek 2001 Nederlandse reizigers en 215 niet-reizende huisgenoten onderzocht met ontlastingsmonsters en vragenlijsten over demografie, ziekten en gedrag - voor de reis, direct na terugkeer en één, drie, zes en twaalf maanden daarna.

Bijzonder hoog risico bij reizen naar Zuidoost-Azië
De resultaten van de onderzoekers waren angstaanjagend. "Van de 1.847 reizigers die vóór de reis ESBL-negatief waren en na terugkeer monsters verstrekten, hadden er 633 (34,3 procent) ESBL-E verworven tijdens de internationale reis", meldt Dr. Penders en collega's. Bij reizigers naar Zuid-Azië waren 136 van de 181 proefpersonen na de reis drager van de bacterie (meer dan 75 procent). De wetenschappers leggen uit dat het gebruik van antibiotica tijdens reizen, diarree door reizen en reeds bestaande chronische darmaandoeningen belangrijke indicatoren zijn voor het risico op ESBL-E-inname.

Gezinsleden zijn vaak besmet
De kolonisatie met de bacteriën hield gemiddeld 30 dagen na de trip aan, maar 577 proefpersonen bleven zelfs na 12 maanden gekoloniseerd. De onderzoekers konden ook bewijzen dat de ziekteverwekkers in 13 gevallen aan de gezinsleden werden doorgegeven. 'De kans dat ESBL-E wordt overgedragen aan een ander gezinslid was 12%', schrijven de onderzoekers. De ESBL-vormende bacteriën 'hoeven u niet per se ziek te maken', legt de CRM uit. "Voor veel dragers worden deze ziektekiemen nooit een probleem - het is zelfs tot op zekere hoogte zelfs normaal dat we allemaal multiresistente bacteriën in ons dragen", zegt professor Dr. med. Tomas Jelinek, wetenschappelijk directeur van CRM.

Risico's van multiresistente ziekteverwekkers
Volgens prof. Jelinek kunnen de multiresistente ziekteverwekkers "een enorm probleem worden bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, chronische ziekte of een recente operatie." Er zijn verschillende vormen van infectie mogelijk, die dan moeilijk te behandelen zijn door de resistentie van de kiem. "We hebben zowel artsen als reizigers nodig om zich meer bewust te zijn van het probleem van de multiresistente ziekteverwekkers die zijn opgedaan tijdens langeafstandsreizen en wijdverbreid zijn in Duitsland", zei Jelinek.

Informatie over het risico van internationale reizen is vereist
Volgens de experts moeten internationale reizigers bijzondere aandacht besteden aan zorgvuldige hygiëne tijdens en na de reis. Zo worden de meeste ziektekiemen via de handen overgedragen. Hier kan het regelmatig en grondig wassen van de handen tot op zekere hoogte mensen met een risico beschermen, legt Jelinek uit. Als een bezoek aan een arts of kliniek na de reis vereist is, "moeten terugkerende reizigers de artsen proactief informeren dat en wanneer ze in het buitenland waren", meldt de CRM. Maar er is ook vraag naar artsen, zegt prof. Jelinek. Enerzijds ter verduidelijking van de reisbereidheid over risicofactoren, anderzijds bij de afweging van mogelijk geïmporteerd verzet door terugkerende reizigers.

Ook de doktoren worden uitgedaagd
De Nederlandse wetenschappers concluderen dat de verspreiding van ESBL-E tijdens en na internationaal reizen zorgwekkend is. Reizigers naar risicogebieden van een ESBL-E-acquisitie moeten daarom tot 12 maanden na hun terugkeer worden beschouwd als potentiële dragers van ESBL-E, Dr. Corresponderende infecties "moeten meer in beeld worden gebracht, zowel bij de behandeling van de reizigers zelf als als een potentieel gevaar voor andere patiënten - bijvoorbeeld tijdens ziekenhuisverblijven", zei prof. Jelinek in het CRM-persbericht. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Sterke toename van mensen die zich op corona laten testen (Januari- 2022).