Nieuws

Regelmatige oververhitte baden zijn effectief tegen depressie

Regelmatige oververhitte baden zijn effectief tegen depressie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Niet alleen voor pijn: oververhitte baden werken tegen depressie
Ongeveer een op de acht volwassenen krijgt in de loop van zijn leven een depressieve stoornis. De mogelijkheden om depressie te behandelen zijn bijna net zo divers als de oorzaken van geestelijk lijden. In het Universitair Ziekenhuis Freiburg werd onderzocht hoe goed verwarmende baden tegen depressie helpen.

Verschillende behandelmogelijkheden
Depressie is de afgelopen jaren een wijdverspreide ziekte geworden. Er zijn verschillende mogelijkheden om de ziekte te behandelen. Getroffenen gaan vaak naar psychotherapie. Van natuurgeneeskundige therapiebenaderingen met kruideningrediënten of acupunctuur tot chirurgische ingrepen met implantatie van elektroden in de hersenen, een verscheidenheid aan verschillende behandelingen is al met succes getest. Nu willen onderzoekers in Freiburg verder onderzoeken hoe goed verwarmende baden tegen depressie helpen.

Warmtetherapie bij natuurgeneeskunde
Warmtetherapie wordt veel gebruikt in de natuurgeneeskunde. Het wordt voornamelijk gebruikt voor spierspanningen, aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals nekpijn of chronische lage rugpijn.

Maar een verhoging van de lichaamstemperatuur verbetert ook de kwaliteit van de nachtrust en helpt tegen depressie. Onderzoekers van het Universitair Centrum voor Naturopathie van het Universitair Ziekenhuis Freiburg onder leiding van Prof. Dr. Roman Huber-show in een recente pilotstudie.

Warmwaterbaden helpen tegen depressie
Zoals de universiteit in een bericht meldt, meldden de proefpersonen na vier warmwaterbaden met een watertemperatuur van 40 graden Celsius al een verbeterde slaap en een lager gevoel van depressie. De wetenschappers zijn nu op zoek naar meer vrijwilligers om in een vervolgonderzoek de effectiviteit van warmwaterbaden te kunnen vergelijken met de effecten van oefentherapie.

De laatste behandelingsoptie wordt al lang erkend. Studies van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat sport helpt tegen depressie en op een vergelijkbare manier werkt als antidepressiva.

Therapie zorgt voor een betere slaapkwaliteit
"Onze eerste resultaten suggereren dat oververhitte baden door de hogere lichaamstemperatuur tot een betere slaapkwaliteit leiden", zegt prof. Huber. Als de lichaamstemperatuur direct na het bad met gemiddeld 2,43 graden Celsius steeg, lag deze zelfs na een volgende rustfase gemiddeld 1,06 graden Celsius boven de begintemperatuur.

In het onderzoek toonden de proefpersonen zowel een verbeterde gezondheidstoestand als een significante afname van slaapstoornissen. Artsen zijn van mening dat de verhoogde lichaamstemperatuur de activiteiten van het zenuwstelsel wijzigt, wat bij depressieve patiënten vaak leidt tot nachtelijke piekerende en ronddraaiende gedachten. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: 4 Tips Voor Voeding Tegen Depressie Wat Je Snel Blij Maakt (Mei 2022).