Nieuws

Studie: jaarlijks sterven bijna honderdduizenden kinderen door luchtverontreiniging

Studie: jaarlijks sterven bijna honderdduizenden kinderen door luchtverontreinigingWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Unicef-rapport: elk zevende kind ademt vervuilde lucht in
De kinderhulporganisatie Unicef ​​waarschuwt voor de gevaarlijke gevolgen van wereldwijde vervuiling. Wereldwijd moeten ongeveer 300 miljoen kinderen extreem schadelijke lucht inademen. Elk jaar sterven bijna 600.000 kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van de giftige belasting.

Bijna elk zevende kind ademt zwaar vervuilde lucht in
Het is al lang bekend dat milieuvervuiling gepaard gaat met een hoog gezondheidsrisico. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs gemeld dat luchtverontreiniging wereldwijd steeds meer sterfgevallen veroorzaakt. Nu zijn er nieuwe cijfers van de VN-hulporganisatie voor kinderen Unicef. Volgens de experts woont bijna elk zevende kind ter wereld in een gebied met sterk vervuilde lucht. Jaarlijks sterven ruim een ​​half miljoen kinderen aan de gevolgen.

600.000 dode kinderen per jaar
Volgens een persbericht van Unicef ​​worden ongeveer 300 miljoen kinderen wereldwijd blootgesteld aan luchtverontreiniging die meer dan zes keer of meer bedraagt ​​dan de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Luchtverontreiniging draagt ​​aanzienlijk bij aan de dood van ongeveer 600.000 kinderen onder de vijf jaar per jaar - en bedreigt dagelijks het leven en de toekomst van miljoenen meer", aldus Unicef-directeur Anthony Lake.

gevaar voor lichaam en leven
Zelfs kleine hoeveelheden fijn stof kunnen gevaarlijk zijn. Volgens gezondheidsdeskundigen kunnen de deeltjes via de bloedbaan in het hart komen. Mogelijke gevolgen zijn onder meer ernstige verkalking van de kransslagaders, ontsteking van de hartspier of hartaanvallen.

Luchtverontreiniging brengt voornamelijk de longen in gevaar - en ook de hersenen. "Verontreinigende stoffen beschadigen niet alleen de ontwikkelende longen van kinderen, maar kunnen ook permanent de ontwikkeling van de hersenen van het kind schaden - en daarmee de toekomst van kinderen in gevaar brengen", aldus Lake.

Vooral Azië en Afrika zijn getroffen
Volgens Unicef ​​laten satellietbeelden zien dat ongeveer twee miljard kinderen wereldwijd leven in gebieden waar de luchtverontreiniging buiten de minimale WHO-richtlijnen overschrijdt. 300.000 van hen ademen extreem vervuilde lucht. Kinderen in Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Afrika, evenals in de Oost-Aziatische en Pacifische regio's lopen het grootste risico.

Verschillende oorzaken genoemd
De studie noemt voertuigemissies, fabrieksemissies, afvalverbranding en stof als oorzaken. Daarnaast werd de blootstelling binnenshuis veroorzaakt door open haarden voor koken en verwarming, vooral in landelijke gebieden, besproken.

Longontsteking en andere luchtwegaandoeningen zijn volgens de experts in veel gevallen aantoonbaar te wijten aan een hoge mate van vervuiling in de binnen- en buitenlucht. Volgens de informatie waren ze verantwoordelijk voor bijna tien procent van de sterfgevallen onder kinderen onder de vijf jaar.

"Centraal in onze toekomst"
Unicef, dat een week voor de start van de COP 22-klimaatconferentie in Marrakech (Marokko) haar rapport publiceerde, roept haar deelnemers op meer aandacht te besteden aan het gezondheidsrisico voor kinderen door giftige stoffen in de lucht en de vervuiling in hun land dringend te verminderen.

'Als we de kwaliteit van onze lucht beschermen, beschermen we onze kinderen. Beide staan ​​centraal in onze toekomst ”, aldus Unicef-directeur Anthony Lake.

Vervuiling door fijn stof in Europa
Hoewel de Unicef-studie aantoont dat de luchtverontreiniging het grootst is in Azië en Afrika, zijn verontreinigende stoffen in de lucht ook de oorzaak van duizenden sterfgevallen in Europa, zo blijkt uit studies.

Zelfs op onze breedtegraden is de situatie vaak dramatisch. In het afgelopen jaar berekenden en rapporteerden onderzoekers dat de steden van Europa met de grootste fijnstofvervuiling in de toekomst, wat ook een Duitse stad beneden is: Stuttgart. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Scientists Warning at Foresight Group, EU Commission (Augustus 2022).