Nieuws

Een miskraam bij vrouwen leidt vaak tot een posttraumatische stressstoornis

Een miskraam bij vrouwen leidt vaak tot een posttraumatische stressstoornis


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Veel vrouwen ervaren posttraumatische stressstoornis (PTSS) na een miskraam
Een miskraam is altijd een vreselijke ervaring voor het hele gezin. Vooral vrouwen worden getroffen door een dergelijke gebeurtenis. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat een miskraam bij vrouwen kan leiden tot de ontwikkeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

In hun onderzoek ontdekten wetenschappers van Imperial College London dat miskramen of zogenaamde buitenbaarmoederlijke zwangerschappen het risico op posttraumatische stressstoornis bij vrouwen verhogen. De artsen hebben een persbericht uitgebracht over de resultaten van hun onderzoek.

Bijna de helft van de getroffen vrouwen lijdt na drie maanden aan PTSS
Bijna vier op de tien vrouwen voldoen drie maanden na het verliezen van een zwangerschap aan de criteria voor posttraumatische stressstoornis (PTSS), leggen de experts van Imperial College London uit.

Deelnemers moesten vragen beantwoorden over gevoelens en gedachten over een miskraam
Aan het huidige onderzoek namen meer dan 110 vrouwen deel. De deelnemers moesten vragenlijsten invullen over hun gedachten en gevoelens na het verliezen van hun baby. Alle vrouwen hadden eerder een bezoek gebracht aan Queen Charlotte's en Chelsea Hospital in West-Londen vanwege pijn of bloeding. Bijna de helft van deze vrouwen had een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zeggen de artsen in hun onderzoek.

Effecten van miskramen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen
In de studie kregen de meeste vrouwen een miskraam, terwijl een vijfde een buitenbaarmoederlijke zwangerschap had waarin het bevruchte ei buiten de baarmoeder groeide, leggen de experts uit. Als de vrouwen een miskraam hadden gehad, vertoonde 45 procent van de getroffenen na drie maanden de symptomen van PTSS. Ongeveer 18 procent van de groep buitenbaarmoederlijke zwangerschap ervoer ook een posttraumatische stressstoornis.

Veel vrouwen hebben last van nachtmerries na het verliezen van hun zwangerschap
Vrouwen met PTSS rapporteerden regelmatig terugkerende gevoelens in verband met het verlies van zwangerschap. Sommige vrouwen hebben herhaaldelijk nachtmerries of flashbacks gehad. Veel vrouwen vermeden ook contact met andere zwangere familieleden of vrienden, leggen de auteurs uit.

Verrassend genoeg lijden veel vrouwen aan PTSS na een vroegtijdig zwangerschapsverlies
Bijna een derde van de onderzochte vrouwen zei dat de symptomen ook hun werk beïnvloedden. De relatie was ook verstoord bij ongeveer 40 procent van de vrouwen. We waren verrast door het grote aantal vrouwen dat symptomen van PTSS ervoer na vroeg zwangerschapsverlies, legt auteur Dr. uit. Jessica Farren.

PTSS heeft een sterke impact op alle aspecten van het dagelijks leven
Er is momenteel geen routinematige follow-up bij vrouwen die een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben gehad. Hoewel er controles zijn voor postnatale depressie, zijn er geen onderzoeken naar het optreden van trauma en depressie na een zwangerschapsverlies, leggen de experts uit. De symptomen die worden veroorzaakt, kunnen echter een diepgaande impact hebben op alle aspecten van het dagelijkse leven van een vrouw, van haar werk tot haar relaties met vrienden en familie.

Veelgemaakte fout: vrouwen spreken niet openlijk over verlies van vroege zwangerschap
Veel paren in de huidige samenleving vertellen niemand binnen de eerste twaalf weken over zwangerschap. Als zulke koppels een miskraam krijgen, praten ze er meestal niet met andere mensen over. Dit kan ertoe leiden dat de diepe psychologische effecten van vroegtijdig zwangerschapsverlies niet openlijk worden besproken, maar onder het tapijt worden geveegd, voegen de artsen toe.

Verder onderzoek is dringend nodig
Niet alle vrouwen die een miskraam of eileiderzwangerschap ervaren, ontwikkelen daarna PTSS of angst en depressie, legt auteur Tom Bourne uit. Daarom moet nu worden onderzocht waarom sommige vrouwen een groter risico lopen dan andere mensen. De resultaten van de huidige studie werden ook gepubliceerd in het tijdschrift "BMJ Open". (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Wat is een posttraumatische stressstoornis? (Mei 2022).