AdSense verbergen

Steeds meer mensen lijden aan keelkanker: veroorzaakt door orale seks

Steeds meer mensen lijden aan keelkanker: veroorzaakt door orale seksWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Steeds meer mensen worden al getroffen
Steeds meer mensen krijgen keelkanker. Een reden hiervoor zijn speciale praktijken zoals mondeling verkeer. Omdat het het humaan papillomavirus (HPV) overdraagt. In dit verband spreken de artsen van een snelle toename van de eigenlijk zeldzame kanker.

100 tot 120 nieuwe gevallen per jaar
Het toenemende aantal keelkankerziekten is "zorgwekkend", aldus Herbert Riechelmann, directeur van de KNO-afdeling van de kliniek in Innsbruck, in een interview met "orf.at". Inmiddels zijn in Oostenrijk ongeveer 2.500 mensen getroffen en kunnen er 100 tot 120 nieuwe gevallen per jaar worden verwacht. Gezien de cijfers kan de deskundige dus spreken van een "epidemie".
De levensbedreigende kanker wordt voornamelijk overgedragen door humaan papillomavirussen (HPV-virus), legt Riechelmann uit. Dit zijn de meest voorkomende seksueel overdraagbare virussen ter wereld, die ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Tot nu toe werden met name roken en alcohol beschouwd als belangrijke risicofactoren, maar ondertussen b.v. in de VS ontwikkelen meer mensen keelkanker door HPV dan sigaretten.

Overdracht van virussen via mondeling verkeer
Volgens studies komt dit door een verandering in seksueel gedrag of de meer frequente praktijk van orale seks. Een onderwerp dat uiterlijk bij het publiek bekend is geworden sinds de verklaringen van de betrokken Amerikaanse acteur Michael Douglas. In een interview had de laatste zijn overlevende tongkanker ongebruikelijk openlijk in verband gebracht met orale seks.

Vergrote lymfeklieren in de nek kunnen een waarschuwingssignaal zijn
Volgens Herbert Riechelmann is een kwaadaardige gezwel in de keel meestal goed te behandelen, maar veel carcinomen worden pas laat ontdekt. Een vroeg waarschuwingssignaal is vergrote, pijnloze lymfeklieren in de nek, evenals slikproblemen, heesheid langer dan drie weken of bloed in het speeksel, legt de arts uit. HPV-vaccinatie kan helpen om uzelf tegen een ziekte te beschermen. Aangezien dit goede resultaten oplevert voor baarmoederhalskanker, kan worden aangenomen dat het ook kan worden gebruikt om keelkanker te voorkomen, aldus het hoofd van de KNO-afdeling van de kliniek in Innsbruck.

Vermijd overmatig alcohol- en tabaksgebruik
Bovendien moet bij profylaxe aandacht worden besteed aan een gezonde voeding en levensstijl, onder meer door het vermijden van overmatig alcohol- en tabaksgebruik. Omdat roken en alcohol belangrijke risicofactoren blijven voor keelkanker. Aangezien brandend maagzuur of reflux ook de ontwikkeling van de ziekte kunnen bevorderen, is het belangrijk dat deze vroegtijdig worden behandeld. (Nee)

Auteur en broninformatieVideo: Vaccin HPV VTM (Augustus 2022).