Nieuws

Huidige studie: vrouwen hebben een beter geheugen dankzij hormonen

Huidige studie: vrouwen hebben een beter geheugen dankzij hormonen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hormoon oestradiol beïnvloedt het geheugen
Is er een verschil tussen een man en een vrouw waardoor een van de twee geslachten een beter geheugen heeft? Onderzoekers hebben nu ontdekt dat hogere niveaus van het vrouwelijke geslachtshormoon oestradiol het geheugen daadwerkelijk beïnvloeden, en vrouwen hebben daarom over het algemeen een beter geheugen.

Wetenschappers van de internationaal erkende Harvard Medical School ontdekten in een onderzoek dat een type oestrogeen (oestradiol) bij vrouwen de geheugenvaardigheden verbetert. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "Menopause: Journal of the North American Menopause Society".

De menopauze kan bij vrouwen een verslechtering van het geheugen veroorzaken
De studie suggereert ook dat postmenopauzale vrouwen verminderde geheugenvaardigheden kunnen ervaren. Dit lijkt verband te houden met een daling van de hormoonspiegels, leggen de experts uit.

Onderzoekers evalueren geheugen en andere mentale vaardigheden
Voor hun onderzoek onderzochten de artsen 212 mannen en vrouwen van 45 tot 55 jaar. De studie beoordeelde het algemene geheugen en andere mentale vaardigheden. Van de onderzochte vrouwen had 34 procent de menopauze nog niet bereikt. 30 procent van de deelnemers had de menopauze al doorgemaakt, zeggen de artsen. Geen van de vrouwen onderging in welke vorm dan ook hormoonvervangende therapie.

Oestradiol speelt een belangrijke rol
De onderzoekers zeiden dat uit de studie bleek dat vrouwen van middelbare leeftijd nog steeds beter presteren dan mannen van vergelijkbare leeftijden in alle resultaten van geheugentests. De niveaus van het hormoon oestradiol in het bloed lijken een belangrijke sleutelrol te spelen in waarom geheugen beter werkt bij vrouwen dan bij mannen.

Dalende oestradiolspiegels bij postmenopauzale vrouwen leiden tot een slechter geheugen
De auteurs ontdekten dat de afname van de oestradiolspiegels bij postmenopauzale vrouwen geassocieerd was met lagere percentages aanvankelijk leren en herstel van eerder geleerde informatie.

Niet alle vrouwen ervaren door de menopauze een verslechtering van hun herinneringen
Klachten van vrouwen in de menopauze over vergeetachtigheid zijn vaak in verband gebracht met werkdruk en andere factoren. De rol van de effecten van hormonen bij de menopauze werd niet in aanmerking genomen, leggen de experts uit. Niet alle vrouwen ervaren na de menopauze zo'n verslechterde herinnering. Het is onduidelijk waarom sommige vrouwen meer door deze veranderingen worden getroffen, zeggen de auteurs. Moeilijk te onthouden moet serieus worden genomen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat dergelijke klachten verband houden met geheugenstoornissen. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Overgang deel 1 BLOW. #16 (Mei 2022).