Nieuws

Voedselemulgatoren kunnen darmkanker bevorderen


Artsen bestuderen de effecten van het consumeren van emulgatoren
Aan de meeste bewerkte voedingsmiddelen worden zogenaamde emulgatoren toegevoegd, bijvoorbeeld om hun houdbaarheid te verlengen. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat dergelijke emulgatoren tot ontsteking en zelfs darmkanker kunnen leiden.

De wetenschappers van het Institute for Biomedical Sciences van de Georgia State University ontdekten dat emulgatoren in bewerkte voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van darmkanker. Regelmatige consumptie van emulgatoren verhoogt de ontwikkeling van tumoren bij muizen. De artsen hebben een persbericht uitgebracht over de resultaten van hun onderzoek.

Levende micro-organismen in de darmen spelen een rol bij de ontwikkeling van kanker
Darmkanker staat op de vierde plaats in de wereld voor oorzaken van aan kanker gerelateerde sterfgevallen, zeggen experts. Alleen al in 2012 was de ziekte verantwoordelijk voor ongeveer 700.000 doden. De onderzoekers leggen uit dat de grote en diverse populatie van micro-organismen (darmflora) die in de menselijke darm leven een rol speelt bij de ontwikkeling van darmkanker.

Veranderingen in de darmflora kunnen stofwisselingsziekten en darmkanker veroorzaken
De darmflora lijkt ook een belangrijke factor te zijn bij de twee meest voorkomende vormen van inflammatoire darmaandoeningen, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het is bekend dat inflammatoire darmaandoeningen van dit type de ontwikkeling van tumoren in de darm bevorderen, leggen de wetenschappers uit. Zwakkere ontstekingen kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Deze veranderingen kunnen de samenstelling van de zogenaamde darmflora beïnvloeden en stofwisselingsziekten en zelfs darmkanker veroorzaken. Uit de huidige resultaten blijkt dat emulgatoren mede verantwoordelijk kunnen zijn voor deze associatie.

Veranderde darmflora is gunstig voor de ontwikkeling van tumoren
De incidentie van darmkanker is sinds het midden van de 20e eeuw aanzienlijk toegenomen, zegt auteur Dr. Emilie Viennois van het Georgia State University Institute for Biomedical Sciences. Een essentieel kenmerk van deze ziekte is een veranderde darmflora. Dit schept gunstige voorwaarden voor de ontwikkeling van tumoren.

Voedselemulgatoren bevorderen de bacteriële translocatie in epitheelcellen
De dramatische toename van deze ziekten is opgetreden temidden van constante menselijke genetica, wat spreekt voor een centrale rol van een omgevingsfactor, legt auteur Dr. uit. Benoit Chassaing. Eerdere studies suggereerden dat ontstekingen in de darm worden veroorzaakt door de consumptie van emulgatoren en de samenstelling van de darmflora kunnen veranderen. Bovendien bevordert de toevoeging van emulgatoren in voedsel de bacteriële translocatie in epitheelcellen, leggen de experts uit. De emulgatoren blijken de darmflora te beïnvloeden op een manier die de ontwikkeling van darmkanker bevordert.

Artsen onderzoeken polysorbaat 80 en carboxymethylcellulose
In een test bij muizen controleerde het team van wetenschappers of de inname van de veelgebruikte emulgatoren polysorbaat 80 en carboxymethylcellulose zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van darmkanker. De artsen merkten op dat deze emulgatoren de soortensamenstelling van de darmflora drastisch veranderen. Dit leidt tot vaker ontstekingen en bevordert de ontwikkeling van kanker.

Regelmatige consumptie van emulgatoren bevordert darmkanker
Met behulp van een bekend model van colorectale kanker, ontdekten de onderzoekers dat regelmatig gebruik van emulgatoren dieren gevoeliger maakt voor de ontwikkeling van colorectale tumoren, zeggen de experts. De negatieve effecten van ingenomen emulgatoren werden geëlimineerd bij muizen zonder darmflora (kiemvrije muizen), leggen de auteurs uit. De transplantatie van de darmflora van met emulgatoren behandelde muizen naar aseptische muizen was al voldoende om veranderingen in de intestinale epitheelcelhomeostase over te brengen. Dit duidt op een centrale rol van de darmflora bij de ontwikkeling van tumoren, voegen de artsen toe. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Darmkankeroperatie met bestraling. IORT Endeldarmkanker. Catharina Kanker Instituut (Januari- 2022).