Nieuws

Wetenschappers: hersenen klaarwakker, zelfs onder narcose?

Wetenschappers: hersenen klaarwakker, zelfs onder narcose?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zenuwcellen in de hersenen zijn zeer actief tijdens anesthesie
Je zou kunnen aannemen dat de hersenen niet meer werken onder algehele anesthesie, maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat zenuwcellen in de hersenschors ook zeer actief zijn tijdens diepe anesthesie. Ze veranderen echter hun werkmodus.

Zenuwcellen in de hersenen blijven actief
In een onderzoek konden wetenschappers van het Charité van het Berlijnse Universitair Ziekenhuis aantonen dat zenuwcellen in de hersenen zelfs tijdens diepe anesthesie actief blijven, ook al is het bewustzijn volledig uitgeschakeld. Ze veranderen echter hun werkmodus. Zoals de onderzoekers in het tijdschrift "Frontiers in Cellular Neuroscience" rapporteren, werken de neuronen synchroon onder anesthesie en reageren onverwacht gevoelig op omgevingsstimuli.

Hoe bewustzijn wordt geproduceerd
Volgens een Charité-communicatie wilden de wetenschappers dichter bij het antwoord komen op de vraag hoe de hersenen bewustzijn produceren. Hiervoor heeft een team onder leiding van Dr. Mazahir T. Hasan van de Charité vergeleek samen met collega's van het Max Planck Instituut voor Medisch Onderzoek Heidelberg de hersenactiviteit van muizen wanneer ze wakker, bij bewustzijn en onder narcose zijn.

De respectievelijke activiteit van de zenuwcellen werd zichtbaar gemaakt. Dr. Hasan legde uit: “We gebruikten een fluorescerend eiwit dat elektrische signalen omzet in lichtsignalen. Het aantal en het gemiddelde niveau van de ontladingen en de synchroniciteit van de zenuwcellen in het netwerk konden zo worden aangetoond. "

Volgens de resultaten lijkt het bewustzijn in de hersenen niet alleen af ​​te hangen van het aantal actieve zenuwcellen in de cortex (hersenschors), maar eerder van de subtiliteiten van hoe ze met elkaar communiceren en in hoeverre ze hun gedrag met elkaar kunnen contrasteren.

Hersenen veranderen de manier waarop we werken
Terwijl de zenuwcellen van de cortex op verschillende tijdstippen wanneer ze wakker zijn oplichten in complexe patronen, kan onder anesthesie worden waargenomen dat ze allemaal tegelijkertijd en op dezelfde manier actief zijn.

“In tegenstelling tot de aannemelijke veronderstelling dat de hersenen onder narcose niet meer actief zijn, verandert het alleen de manier waarop we werken. Volgens ons onderzoek verandert de sterkte van de ontlading van zenuwcellen niet ”, zegt de eerste auteur van het onderzoek, Thomas Lissek, neurobioloog in Heidelberg.

Gevoeliger onder narcose dan wanneer ze wakker zijn
Het is ook onverwacht om te zien dat zenuwcellen gevoeliger reageren op prikkels uit de omgeving onder narcose dan wanneer ze wakker zijn. "Een verrassende observatie, aangezien anesthesie met name wordt gebruikt om pijn en omgevingsstimuli tijdens een operatie te verminderen", aldus Lissek. Volgens de informatie begon een hersengebied dat normaal gesproken verantwoordelijk is voor tactiele informatie zelfs te reageren op akoestische stimuli.

Zoals de boodschap zegt, geven de nieuwe inzichten in de activiteitspatronen van de neuronen aanwijzingen over welke cellulaire parameters geassocieerd worden met bewustzijnsverlies. Samen met verdere vooruitgang zouden ze de diagnostiek kunnen verbeteren, bijvoorbeeld bij comapatiënten of patiënten met het lock-in syndroom.

De huidige studie toont voor het eerst aan dat het mogelijk is om visueel identificeerbare neurale netwerken over een periode van enkele weken te observeren om de effecten van anesthesie verder te onderzoeken. "Wij zijn van mening dat anesthesieonderzoek diepgaande inzichten zal brengen in het menselijk bewustzijn", zei Dr. Hasan. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Anesthesie NL (Mei 2022).