Nieuws

Zorgen over vogelgriep: kan er nog pluimveevlees worden gegeten?

Zorgen over vogelgriep: kan er nog pluimveevlees worden gegeten?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Uitbarsting van vogelgriep: overdracht van virussen door pluimveevlees?
De vogelgriep verspreidt zich momenteel sterk in Duitsland. Sommige burgers zijn onrustig; ze houden liever hun handen van pluimveevlees. Maar is het mogelijk om besmet te raken met vogelgriep door het eten van vleesproducten?

Overdracht van virussen door vleesconsumptie is onwaarschijnlijk
Na de verspreiding van de vogelgriep in Duitsland is de angst verspreid dat het gevaarlijk kan zijn om pluimvee te eten. Maar experts geven nu het alles duidelijk. Volgens een bericht van het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) is overdracht van virussen (H5N8) door het eten van pluimveevlees en pluimveevleesproducten onwaarschijnlijk.

Er zijn geen menselijke H5N8-infecties bekend
Zoals de experts schrijven, werd bij de huidige uitbraken van hoogpathogene aviaire influenza (aviaire influenza) bij wild pluimvee een virus van het H5N8-subtype gedetecteerd. Het is nu bekend dat deze ziekteverwekker ook werd aangetroffen in de fabriekslandbouw in Sleeswijk-Holstein, daarom worden er 30.000 kippen in een bedrijf daar geruimd.

Humane infecties met H5N8 zijn tot nu toe niet gemeld. Andere virussen, zoals H7N9, zijn echter aantoonbaar overdraagbaar op mensen en kunnen typische vogelgriepverschijnselen veroorzaken, zoals koorts, hoest en keelpijn.

Gevogelte kan gegeten worden
Volgens de BfR is overdracht van de ziekteverwekker (H5N8) via besmet voedsel theoretisch denkbaar, maar onwaarschijnlijk. "In het verleden was direct contact met besmet levend pluimvee vrijwel uitsluitend verantwoordelijk voor de overdracht van andere subtypes (H5N1, H7N9) van vogelgriepvirussen van vogels op mensen", aldus het rapport.

Bij de laatste uitbraak van vogelgriep in Duitsland hadden experts er al op gewezen dat gevogelte gegeten kan worden.

Tot dusver is er geen bewijs dat mensen besmet kunnen zijn door rauwe eieren of rauwe worstproducten met pluimveevlees van besmette dieren. Desalniettemin moet er altijd voor worden gezorgd dat de hygiënevoorschriften worden nageleefd bij het hanteren en bereiden van rauw pluimveevlees en pluimveevleesproducten. Ook tegen de achtergrond dat pluimveevlees vaak besmet is met ziektekiemen.

Voldoen aan de algemene hygiënevoorschriften
Bij sommige voedingsmiddelen is hygiëne bijzonder belangrijk. Rauwe pluimveeproducten en ander voedsel moeten apart worden bewaard en bereid, vooral als dit niet wordt opgewarmd.

Reinig apparatuur en oppervlakken die in aanraking zijn geweest met rauwe pluimveeproducten altijd grondig met warm water en wasmiddel. Verpakkingsmateriaal, dooiwater en dergelijke dienen altijd direct te worden afgevoerd. Handen wassen met warm water en zeep.

Bereid voedsel altijd grondig met pluimveevlees, d.w.z. verwarm het gedurende minimaal twee minuten tot een kerntemperatuur van 70 graden. Volgens de BfR moeten eieren vóór consumptie worden gekookt totdat het eiwit en het eigeel stevig zijn, d.w.z. afhankelijk van de maat minimaal zes minuten. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: BB TV: Hennie de Haan - NVWA wist al maanden van fipronil in stal (Mei 2022).