Nieuws

Hoge vermenigvuldiging van ziektekiemen in verpakte salades - onvoorzien gezondheidsrisico


Plantensap van gebroken bladeren verhoogt het risico op salmonella
Veel mensen eten graag verse salade. Maar wat doe je als er geen verse salade beschikbaar is? Dan pakken we vaak voorverpakte slazakjes. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat gebroken bladeren in dergelijke slazakken het risico op voedselvergiftiging enorm verhogen. Passende sla kan de groei van salmonella zelfs 2.400 keer verhogen.

De wetenschappers van de Universiteit van Leicester ontdekten in een onderzoek dat verpakte sla een verhoogd risico op reproductie van salmonella heeft. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "Applied and Environmental Microbiology".

Het wassen van de salade verbetert niet
Veel verpakte salades worden in zakken verkocht in de supermarkt. Dergelijke salades bevatten vaak gebroken bladeren. Deze gebroken bladeren verhogen het risico op het ontwikkelen van pathogenen van Salmonella. Zelfs als we onze salade wassen, maakt het niet uit, waarschuwen de experts. De salmonella's hechten zo goed aan de slablaadjes dat ze zelfs met een zware wasbeurt niet kunnen worden verwijderd, citeert het Britse dagblad "The Telegraph" de experts.

Verpakte salades moeten indien mogelijk worden vermeden
Zakjes verpakte sla zijn een echte broedplaats voor dodelijke salmonella. De gebroken bladeren in dergelijke sla kunnen de kans op voedselvergiftiging met 2.400 keer vergroten, leggen de auteurs uit. Er kan dan vloeistof uit deze gebroken bladeren in de afgesloten zakken lekken, wat de groei van Salmonella-ziekteverwekkers veroorzaakt. Om deze reden moeten particuliere huishoudens dergelijke salades zoveel mogelijk vermijden, voegen de wetenschappers eraan toe.

Plantensappen verhogen de groei van Salmonella enorm
De resultaten tonen aan dat boeren die sla telen, moeten voldoen aan hoge voedselveiligheidsnormen. Zelfs kleine sporen van de vrijkomende plantensappen kunnen ervoor zorgen dat de salmonella zich vermenigvuldigt, leggen de artsen uit.

Effecten van een Salmonella-ziekte:
Een salmonella-infectie kan hoge koorts, braken en diarree veroorzaken. Zo'n ziekte is voor de meeste mensen erg ongemakkelijk. Experts waarschuwen dat het zelfs dodelijk kan zijn voor oudere mensen en zeer jonge kinderen met een aangetast immuunsysteem.

Studie onderzoekt gevaar van gebroken bladeren in slazakjes
In de huidige studie werd voor het eerst de blootstelling aan salmonella in verpakte slazakken onderzocht. De onderzoekers keken niet naar de hoeveelheid salmonella in gekochte slazakjes. Ze onderzochten de bacteriën op de beschadigde bladeren en op het oppervlak van de plastic zakken, meldt de "Telegraph".

Salmonella kleeft aan het oppervlak van plastic zakken
Volgens de onderzoekers maakte het lekkende plantensap de Salmonella virulent. Dit verhoogde de potentiële bedreiging voor consumenten. De plastic zakken zijn in stukken van 2 cm gesneden. Vervolgens testten de wetenschappers hoe sterk de salmonella zich aan het oppervlak hechtte in zogenaamde biofilms.

Opslag in de koelkast heeft geen voordelen tegen de verspreiding van salmonella
De bereikte salmonella-niveaus waren virulent genoeg om mensen te infecteren wanneer de salade niet langer werd verpakt. De bacteriën vermenigvuldigden zich ook op de slabladeren als ze koel in de koelkast werden bewaard. Het is zorgwekkend dat de salmonellabelasting in het onderzoek ook toeneemt in de koude omgeving van een koelkast, leggen de onderzoekers uit. De temperatuur van koelkasten ligt meestal rond de 4 graden Celsius. Zelfs het plantensap van twee honderdste van een theelepel is voldoende om het risico op infectie van de salade te vergroten.

Was de sla elke keer voor het eten
Als je geen verse sla gebruikt, koop dan zeker voorgesneden sla, ongesneden. De salade moet altijd voor consumptie worden gewassen, zelfs als deze al is gewassen, legt Dr. Kimon Karatzas van de Universiteit van Reading tegenover de "Telegraph". Het is ook erg belangrijk dat dergelijke voedingsmiddelen in de koelkast worden bewaard. Geen van beide helpt echter echt tegen de salmonella die optreedt.

Het aantal uitbraken van voedselvergiftiging is de afgelopen jaren toegenomen
In de afgelopen jaren zijn er steeds meer uitbraken van voedselvergiftiging door verse saladeproducten, waarschuwen de wetenschappers. In deze gevallen waren de salades meestal besmet met Salmonella en E. coli. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: #FITFRIDAY: Gezonde en lekkere salade - BestFitFriendsNL (Januari- 2022).