Nieuws

Toetsenborden van geldautomaten zitten vol met microben en verontreinigingen

Toetsenborden van geldautomaten zitten vol met microben en verontreinigingenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bang voor microben? Dan kun je beter geldautomaten vermijden
Telkens wanneer u geld opneemt bij een geldautomaat, komt u ook in aanraking met microben van andere mensen. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat ATM-invoervelden een veelvoud aan microben uit de menselijke huid, sporen van voedsel en mogelijk nieuwe milieu-organismen bevatten.

De wetenschappers van de New York University ontdekten in een onderzoek dat de invoervelden van geldautomaten een groot aantal microben en andere verontreinigingen bevatten. Je zou kunnen zeggen dat een doorsnede van het DNA van alle stadsbewoners te vinden is op de invoervelden. De experts publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift "mSphere".

DNA op toetsenborden is een weergave van menselijk gedrag
Onze resultaten suggereren dat ATM-invoervelden microben van verschillende bronnen bevatten, zeggen de wetenschappers. Deze omvatten bijvoorbeeld menselijke microbiomen, voedsel en mogelijk nieuwe milieu-organismen, legt auteur Professor Jane Carlton van de New York University in een persbericht uit. Hier zou het DNA van deze toetsenborden een overzicht kunnen bieden van menselijk gedrag en de omgevingsbronnen van microben.

Artsen onderzochten monsters van 66 geldautomaten in New York
Tussen juni en juli 2014 hebben de wetenschappers monsters genomen van 66 geldautomaten in drie stadsdelen van New York: Manhattan, Queens en Brooklyn. De sequentiemethoden toonden onder meer een aantal menselijke huidmicroben.

ATM-toetsenborden zijn vervuild met tonnen microben
De meest voorkomende bronnen van microben op de toetsenborden van geldautomaten waren vergelijkbaar met de oppervlakken of objecten in het huishouden, zoals televisies, toiletten en keukens, zeggen de auteurs. Daarnaast zijn er ook microben gevonden van kip, vis en ander voedsel. Dit suggereert dat resterend DNA van maaltijden aan de handen van mensen blijft plakken. Dit wordt vervolgens met geldautomaten naar hun toetsenbord overgebracht. Dus in de toekomst wil je misschien een poetsdoek voor je handen hebben als je een geldautomaat wilt gebruiken.

Het maakt niet uit of de machines binnen of buiten staan
Geldautomaten onderzocht in wasserettes en winkels vertoonden het grootste aantal biomarkers met lactobacillales (melkzuurbacteriën). Deze zijn meestal te vinden in sommige planten of zuivelproducten, leggen de onderzoekers uit. Opvallend is ook dat de biomarker Xeromyces bisporus zeer vaak werd aangetroffen in monsters uit Manhattan. Dit wordt geassocieerd met bedorven gebak. De experts voegden eraan toe dat er geen significant verschil was in de blootstelling aan microben in buiten- of binnentoetsenborden.

Microbiële gemeenschappen op toetsenborden zijn een dwarsdoorsnede van DNA
Aangezien elk van de toetsenborden in New York waarschijnlijk dagelijks door honderden mensen wordt gebruikt en bovendien in contact komt met lucht, water en microben van verschillende stedelijke oppervlakken, vertegenwoordigen de microbiële gemeenschappen op de toetsenborden een dwarsdoorsnede van het DNA van de stedelijke gemeenschap, om zo te zeggen, de co Auteur Maria Gloria Dominguez-Bello van de New York University.

Monsters hadden weinig diversiteit
Over het algemeen waren de monsters van lage diversiteit en vertoonden ze geen duidelijke groepering volgens hun geografie. Het relatieve gebrek aan diversiteit tussen sites kan worden veroorzaakt door periodieke reiniging van de machines die sommige microben wegvagen, zeggen de artsen. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: PINNEN: Steeds minder geldautomaten (Augustus 2022).