Nieuws

Effect van de darmflora bij het beschermen tegen infectie

Effect van de darmflora bij het beschermen tegen infectie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kan de darmflora gemodelleerd worden als bescherming tegen infectie?
Het belang van de darmflora (microbioom) voor het immuunsysteem is al bewezen door tal van onderzoeken. Omgekeerd rijst de vraag hoe de darmflora zo kan worden vormgegeven dat deze de meest uitgebreide bescherming biedt tegen infectie. Hiervoor moet echter eerst het beschermende effect van individuele bacteriestammen worden gedecodeerd, wat kan worden gedaan met behulp van een nieuw model.

Wetenschappers van de Ludwig Maximillians Universiteit (LMU) in München, de Technische Universiteit van München en de Universiteit van Wenen hebben een mengsel van slechts 15 bacteriën in het muismodel ontwikkeld dat net zo goed beschermt tegen Salmonella als de natuurlijke darmflora. Op basis van het model kunnen de interacties van de darmflora met gastheren en pathogenen voor het eerst specifiek worden onderzocht, aldus de LMU. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift "Nature Microbiology".

Een gezonde darmflora biedt een goede bescherming tegen infectie
De veelheid aan micro-organismen in onze darmen vormt een complexe gemeenschap. "Deze natuurlijke darmflora biedt een zeer efficiënte bescherming tegen infecties, bijvoorbeeld met Salmonella of met Clostridium difficile, de veroorzaker van antibiotica-gerelateerde diarree", meldt de LMU. Het onderzoeksteam onder leiding van LMU-bioloog prof. Bärbel Stecher heeft nu "met succes een consortium opgericht - een bacteriegemeenschap - van slechts 15 soorten bacteriën in het muismodel dat dezelfde bescherming tegen infecties biedt als de diverse natuurlijke darmflora."

Interactie van de darmflora met de gastheer en pathogenen
Volgens de onderzoekers zal het nieuwe model gerichte studies mogelijk maken naar de interactie van de darmmicrobiota met gastheren en pathogenen in de toekomst. Op termijn zou dit ook de ontwikkeling van nieuwe therapieën mogelijk kunnen maken, meldt de LMU. Als bijvoorbeeld het beschermende effect van individuele bacteriën kan worden bepaald, kan onder bepaalde omstandigheden ook de darmflora worden gemodelleerd om infecties te voorkomen.

Welke bacteriën beschermen tegen infectie?
De technische term voor het beschermingsmechanisme van de darmflora tegen ziekteverwekkers is "kolonisatie-resistentie". Veranderingen in de darmflora, zoals die veroorzaakt door het nemen van antibiotica, kunnen deze kolonisatie-resistentie opheffen, leggen de wetenschappers uit. Echter, "tot dusver is het onduidelijk welke rol individuele soorten bacteriën spelen bij kolonisatieresistentie", zegt prof. Bärbel Stecher. Het nieuwe model zou hier in de toekomst moeten helpen.

Kiemvrije muizen gekoloniseerd met kunstmatige darmflora
Om de functies van de darmmicrobiota te ontcijferen, identificeerden de onderzoekers eerst "een minimaal consortium van 12 soorten bacteriën" die representatief zijn voor de muis. Dit consortium, bekend als Oligo-MM-12, werd gebruikt om kiemvrije muizen te koloniseren, maar de kunstmatige darmflora bood niet dezelfde bescherming tegen Salmonella als het natuurlijke microbioom. De wetenschappers zochten daarom naar een nieuwe aanpak om de ontbrekende bacteriën te identificeren. Hiervoor gebruikten ze het zogenaamde "genoom-geleide microbiota-ontwerp".

Optioneel anaërobe bacteriën met bijzonder belang
'We vergeleken de genetische informatie van de Oligo-MM-12 met die van normale complexe microbiota en identificeerden de gengroepen die ontbreken in het consortium', legt prof. Stecher uit. Bovendien waren er geen karakteristieke genen voor zogenaamde "facultatieve anaërobe bacteriën". Deze speciale groep bacteriën kan optimaal groeien in aanwezigheid van zuurstof, maar kan ook gedijen zonder zuurstof. Van hun kant zijn Salmonella ook facultatief anaëroob, rapporteren de onderzoekers. Daarentegen waren de bacteriën in het Oligo-MM-12-consortium overwegend verplichte anaëroben waarvoor zuurstof giftig is.

Bescherming tegen Salmonella vergelijkbaar met de natuurlijke darmflora
In de volgende stap "voegden de onderzoekers daarom" drie facultatieve anaërobe bacteriesoorten gevonden in de darm van de muis toe "en toonden vervolgens experimenteel aan dat" alleen in deze combinatie kolonisatie-resistentie tegen Salmonellae vergelijkbaar is met die van muizen met een van nature complexe microbiota ", meldt prof. Stecher.

Functies van de darmflora ontcijferbaar?
Volgens de wetenschappers kunnen het geïdentificeerde consortium en het nieuwe principe van "genoom-gestuurd microbiota-ontwerp" een beslissende bijdrage leveren aan het blootleggen van belangrijke voorheen onbekende functies van de darmmicrobiota. Bacteriegroepen die geschikt zijn voor de behandeling van ziektegerelateerde storingen van de darmmicrobiota kunnen ook worden bepaald, schrijven de onderzoekers. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Nr. 5: Visvoer en Visziekten: preventie of voorkomen van ziekten bij aquariumvissen (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Mezticage

  Je hebt abstract denken

 2. Oluwatosin

  Je hebt ongelijk. Ik kan mijn positie verdedigen. Mail me op PB.

 3. Dushakar

  Welke woorden ... de fenomenale gedachte, bewonderenswaardig

 4. Brock

  Ik ben van mening dat u een fout begaat. Ik stel voor om het te bespreken.

 5. Rudyard

  Tell us you yourself wrote or borrowed from someone, if you yourself, then this is a rather interesting opinion

 6. Shae

  is absoluut compliantSchrijf een bericht