Nieuws

Sociaal psychologen: Facebook-netwerk maakt veel gebruikers ongelukkig

Sociaal psychologen: Facebook-netwerk maakt veel gebruikers ongelukkigWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Artsen onderzoeken de effecten van een pauze bij het gebruik van Facebook
Veel mensen hebben tegenwoordig een Facebook-account. Dit kan een negatieve invloed hebben op uw algehele tevredenheid. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat een onderbreking in het gebruik van Facebook leidt tot een beter welzijn en een grotere tevredenheid met het leven.

De wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat het stoppen van het gebruik van Facebook het welzijn en de algehele tevredenheid van het leven voor bepaalde mensen kan verbeteren. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "Cyberpsychology, Behavior and Social Networking".

Het vastgestelde effect is bijzonder sterk bij intensieve gebruikers
De experts onderzochten de effecten van het stoppen van activiteiten op Facebook gedurende een periode van een week. Het gevonden effect was vooral sterk bij intensieve Facebook-gebruikers en mensen die jaloers waren op hun zogenaamde Facebook-vrienden en geïrriteerd waren door berichten van andere mensen.

Veel jongeren voelen zich gelukkiger als ze Facebook verlaten
De studie suggereert dat veranderingen in het gedrag van intensieve Facebook-gebruikers tot positieve resultaten kunnen leiden. Word je gelukkiger als je sociale media verlaat? Veel jongeren die Facebook of soortgelijke media hebben verlaten, bevestigen deze verklaring, zeggen de wetenschappers.

Sommige intensieve Facebook-gebruikers kunnen gewoon geen pauze nemen
Veel mensen hebben echter problemen om hun gedrag te veranderen. 13 procent van de deelnemers die daadwerkelijk een pauze wilden nemen van sociale netwerken gaf later aan nog actief te zijn op sociale netwerken. Voor zulke mensen kan het nodig zijn om volledig te stoppen met het gebruik van sociale media, leggen de experts uit.

Studie onderzoekt bijna 1100 onderwerpen
Het huidige onderzoek betrof 1.095 mensen. Hiervan was 86 procent vrouw, zeggen de onderzoekers. De proefpersonen werden willekeurig verdeeld in twee groepen. Een groep bleef Facebook gebruiken. De andere groep beëindigde hun activiteit op het sociale netwerk voor een week. De deelnemers waren gemiddeld 34 jaar oud, hadden ongeveer 350 Facebook-vrienden en brachten elke dag meer dan een uur door op het sociale netwerk.

Voor sommige mensen is de impact van een Facebook-pauze bijzonder groot
De proefpersonen moesten aan het einde en aan het begin van het tentamen een vragenlijst invullen. Het werd duidelijk dat een breuk met Facebook de tevredenheid over het leven en positieve emoties verhoogt, leggen de auteurs uit. De gevonden effecten waren bijzonder sterk bij zware gebruikers, passieve gebruikers en jaloerse mensen. Alleen voor incidentele gebruikers had een pauze geen positief effect.

Als je moeite hebt om een ​​pauze te nemen, stop dan met het gebruik van Facebook
Vanwege gewoonten en praktijken kan het moeilijk zijn om de manier waarop je Facebook gebruikt te veranderen, zeggen de artsen. Als gebruikers dergelijke problemen hebben, moeten ze overwegen om Facebook volledig af te sluiten.

Oudere studies hebben verschillende resultaten opgeleverd
Eerdere studies hadden al gemengde resultaten gevonden voor een verband tussen het gebruik van Facebook en het ervaren welzijn. Sommige gaven vergelijkbare resultaten als de huidige studie, andere vonden geen verband tussen het gebruik van Facebook en het welzijn. Uit de vorige studies was ook gebleken dat een actieve band met zijn goede vrienden, in het echte leven of op Facebook, het welzijn daadwerkelijk kan verbeteren.

Verder onderzoek naar dit onderwerp is nodig
Toekomstige studies zouden het effect moeten onderzoeken van het stoppen van Facebook-activiteit voor een langere periode, en andere sociale netwerken zoals Instagram, Snapchat en Twitter moeten ook in een dergelijke studie worden opgenomen, zeggen de auteurs. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: 5 vragen over ANGST. Psychologie Magazine (Augustus 2022).