Nieuws

Nieuw medicijn tegen ernstige vormen van zaadbalkanker succesvol


Nieuwe behandeloptie voor moeilijk te behandelen zaadbalkanker
Zaadbalkanker is een van de meest voorkomende kankers bij mannen. Sommige vormen zijn bijzonder resistent tegen therapie. Wetenschappers van de Universiteit van Bonn hebben nu met succes een nieuw medicijn getest tegen deze ernstige vormen van zaadbalkanker.

Het nieuwe actieve ingrediënt kan helpen tegen ernstige vormen van zaadbalkanker die niet voldoende reageren op andere therapieën, volgens de universiteit van Bonn. In de studies met muizen doodde het actieve ingrediënt met succes de gedegenereerde cellen en zorgde ervoor dat de testiculaire tumoren krimpen. De studieresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift "Journal of Cellular and Molecular Medicine".

Zaadbalkanker is een van de meest voorkomende tumorziekten bij mannen
Testiculaire kanker is volgens de onderzoekers 'de meest voorkomende kwaadaardige tumor bij mannen tussen 20 en 40 jaar'. Hoewel dit meestal goed te behandelen is, reageert het carcinoom in sommige gevallen niet of nauwelijks op de behandeling. De stof genaamd "JQ1" kan hierbij helpen. Dit was oorspronkelijk bedoeld als een mogelijk anticonceptiemiddel voor mannen omdat het voorkomt dat het sperma volwassen wordt. Maar blijkbaar is "JQ1" ook geschikt voor gebruik bij kankertherapie.

Testiculaire tumoren krimpen vanwege het actieve ingrediënt
Het actieve ingrediënt zou worden gebruikt als een soort 'pil voor mannen', maar in plaats daarvan zou het nu een reputatie kunnen krijgen als medicijn tegen kanker. In experimenten met muizen heeft de stof met succes gedegenereerde cellen gedood en testiculaire tumoren gekrompen, rapporteren de wetenschappers onder Prof. Dr. Hubert Schorle van het Instituut voor Pathologie van de Universiteit van Bonn. Naast onderzoekers van de Universiteit van Bonn waren ook wetenschappers van de Universiteit van St. Gallen en de Harvard Medical School bij de huidige studie betrokken.

Effect begint bij het DNA
Volgens de onderzoekers beïnvloeden stoffen als 'JQ1' welke genen in de cel worden gelezen en welke niet. Het DNA moet hier worden opgevat als een soort "morse strip" met bouwinstructies voor de celmoleculen, waarop met regelmatige tussenpozen de zogenaamde histonen zitten. 'Histonen en DNA vormen samen een soort verkorte parelketting', leggen de wetenschappers uit. De histonen zijn ook voorzien van chemische labels - zogenaamde methyl- of acetylgroepen.

Veranderde genactiviteit leidt tot de dood van kankercellen
De wetenschappers gebruiken de "labels" om aan te geven of de "morse-strip" op dit punt moet worden gelezen of niet. Volgens de experts zou de stof "JQ1" die eiwitten blokkeren die deze histonlabels lezen. Op deze manier verandert de genactiviteit in de cel, benadrukt prof. Hubert Schorle. De kankercellen zijn hier erg gevoelig voor en activeren een soort zelfmoordprogramma, apoptose, leggen de onderzoekers uit.

Succesvolle test in het muismodel
In het "testiculaire kankermuismodel" begonnen de tumoren te krimpen na toediening van JQ1, legt de studie-auteur Sina Jostes uit. De gezonde huidcellen leken daarentegen "JQ1" heel goed te verdragen, zei Jostes. Hoewel studies bij mensen nog in behandeling zijn, maken de huidige studieresultaten de onderzoekers optimistisch. Naast "JQ1" zijn er nog andere actieve ingrediënten bekend die de etikettering van de histonen direct veranderen. Dit omvat bijvoorbeeld "Romidepsin", waarvoor de werkgroep uit Bonn onlangs heeft kunnen aantonen dat dit ook testiculaire kankercellen zeer effectief bestrijdt. De stof is al goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met bepaalde kankers.

Combinatietherapie mogelijk
Daarom hebben de onderzoekers in de huidige studie ook gekeken in hoeverre een gecombineerde behandeling met de twee werkzame stoffen de tumorcellen bij de muizen bestrijdt. "We konden een vergelijkbaar effect bereiken met relatief kleine hoeveelheden van beide stoffen als met JQ1 of romidepsin alleen", meldt Dr. Daniel Nettersheim uit de studieresultaten. “Zo'n combinatietherapie voor de behandeling van testiculaire tumoren zou mogelijk veel beter worden verdragen. Ook patiënten die resistent zijn tegen chemotherapie kunnen hiervan profiteren ”, vervolgt Nettersheim. Het is nu aan klinische studies om te controleren of deze hoop waar is. Omdat er tot dusver geen studies bij mensen zijn uitgevoerd. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: balkanker (Januari- 2022).