Nieuws

Onderzoek toont aan: anticonceptiepil beïnvloedt reukvermogen

Onderzoek toont aan: anticonceptiepil beïnvloedt reukvermogen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Onderzoek toont aan: anticonceptiepillen hebben ook invloed op de reukprestaties
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de anticonceptiepil niet alleen zwangerschap voorkomt, maar ook een ander effect heeft op het vrouwelijk lichaam. Oostenrijkse onderzoekers hebben nu ontdekt dat het anticonceptiemiddel ook invloed heeft op de reukprestaties.

Anticonceptiepil voorkomt niet alleen zwangerschap
De anticonceptiepil is samen met condooms een van de meest populaire anticonceptiva onder Duitsers. De drug heeft nooit de beste reputatie gehad. Vooral vanwege tal van bijwerkingen wordt het herhaaldelijk bekritiseerd. Anticonceptiepillen kunnen voor sommige vrouwen gevaarlijk zijn. Volgens deskundigen is er onder meer een hoog risico op trombose. Het anticonceptiemiddel heeft echter een veel grotere impact op het lichaam. Uit een onderzoek is nu gebleken dat het ook de reukprestaties beïnvloedt.

Invloed op geheugen en zintuiglijke vaardigheden
Vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken, gebruiken het medicijn om verschillende geslachtshormonen in te nemen, waarvan de samenstelling en dosering de eisprong onderdrukken en zo zwangerschap voorkomen.

Van dergelijke voorbereidingen is aangetoond dat ze het geheugen beïnvloeden, evenals verbale en sensorische vaardigheden. Een onderzoek van de Karl Franzens Universiteit in Graz en de Medische Universiteit in Wenen heeft nu aangetoond dat de pil ook een effect heeft op het reukvermogen.

Effecten op geurprestaties
"De concentratie van het geslachtshormoon oestradiol en de duur van inname zijn essentiële criteria", legt Univ.-Prof. Dipl.-Ing. Dr. Veronika Schöpf van het Instituut voor Psychologie aan de Universiteit van Graz in een mededeling van de universiteit.

“Met een hoger estradiolgehalte gingen de geurprestaties achteruit. Bij een lage concentratie konden de vrouwen de geuren beter waarnemen. Dit effect was vooral duidelijk bij langdurig gebruik van de medicatie ”, legt Schöpf uit.

Geen reden tot ongerustheid
Voor de studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad "PLOS ONE", testten de wetenschappers 42 vrouwen die hormoonpreparaten hadden genomen met verschillende estradiolconcentraties tussen een jaar en 15 jaar.

"De deelnemers die besloten hadden om gedurende langere tijd een pil met een lage estradiolconcentratie in te nemen, rook beter dan de proefpersonen met een pil met een hogere estradiolconcentratie", aldus Schöpf.

Ze wees er echter op dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de gezondheid: 'De veranderingen zijn niet merkbaar voor vrouwen zelf en ook niet op een gebied dat de zintuiglijke ervaring beïnvloedt.'

De conclusie van de onderzoeker is echter: "Als vrouwen die de pil slikken als proefpersoon deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek, moet van tevoren met deze uitgangspositie rekening worden gehouden."

Geurzin speelt ook een rol bij de partnerkeuze
Het menselijke reukvermogen is niet alleen cruciaal voor persoonlijk welzijn, maar ook voor de algemene kwaliteit van leven, bijvoorbeeld om plezier te beleven. Bovendien waarschuwen de reukcellen ons bijvoorbeeld ook voor bedorven voedsel.

Zelfs bij het kiezen van een partner speelt het reukvermogen een belangrijke rol. "Zonder de invloed van hormonale anticonceptiva, kiezen we meestal partners met een complementair immuunsysteem omdat de biologisch perfecte partner ons immuunsysteem moet aanvullen. We kiezen ook onze tegenhanger met onze neus ”, aldus Schöpf.

De invloed van dergelijke medicijnen op het partnerschap werd ook aangetoond in een onderzoek in de Verenigde Staten. Onderzoekers van de Florida State University hadden jaren geleden vastgesteld dat de pil de aantrekkelijkheid van de partner beïnvloedt. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: De Geur Test (Mei 2022).