Nieuws

Draagbare sensoren kunnen een vroege opsporing van ziekten mogelijk maken

Draagbare sensoren kunnen een vroege opsporing van ziekten mogelijk maken


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sensoren kunnen ziekten detecteren voordat we symptomen opmerken
Vroege identificatie is vereist voor een effectieve behandeling van ziekten. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat draagbare sensoren in de toekomst ziektes en gezondheidsproblemen kunnen aangeven, nog voordat we ze zelf opmerken.

Wetenschappers van het Centrum voor Genomica en Gepersonaliseerde Geneeskunde aan de Stanford University ontdekten in een onderzoek dat een draagbaar apparaat op een dag ziekten zou kunnen detecteren lang voordat de zieken ze zelf opmerkten. Dit zou tot een aanzienlijk verbeterde behandeling leiden. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "PLOS Biology".

Draagbare sensoren worden al veel gebruikt
Tegenwoordig worden draagbare sensoren al door veel mensen gebruikt, bijvoorbeeld om onze bewegingsgewoonten en slaappatronen te volgen. In de toekomst is het mogelijk dat dergelijke draagbare apparaten ook ziekten en gezondheidsproblemen kunnen voorspellen, leggen de experts uit.

Studie onderzoekt de gegevens van 60 proefpersonen
In het huidige onderzoek droegen 60 testpersonen draagbare apparaten, die meer dan 250.000 metingen per dag uitvoerden. Deze gegevens omvatten bijvoorbeeld hartslag, zuurstof in het bloed, activiteit, calorieverbruik, slaappatronen en huidtemperatuur.

Artsen zochten naar afwijkingen in de gemeten data
Na het bepalen van de normale basislijnwaarden voor elk onderwerp, zochten de onderzoekers naar afwijkingen van deze typische patronen. De artsen wilden bepalen of deze veranderingen werden veroorzaakt of beïnvloed door nieuwe omgevingsfactoren, ziekten of andere factoren.

Smartphones kunnen patiënten helpen de gegevens te lezen
Het doel van het onderzoek is een soort overzichtsconsole voor ziekten bij de mens. Een auto heeft bijvoorbeeld meer dan 400 sensoren. Wanneer de motor oververhit raakt of de benzine bijna leeg is, beginnen lampjes op het dashboard de problemen aan te geven. Het zou in de toekomst op dezelfde manier moeten werken bij mensen. Meerdere sensoren op het lichaam zouden de gemeten informatie kunnen doorsturen naar een smartphone en de smartphone zou ons dashboard worden, legt de auteur dr. Michael Snyder van Stanford University in Californië.

Met draagbare sensoren kunnen ziekten vroegtijdig worden opgespoord
Er kan bijvoorbeeld een signaal klinken wanneer een verhoogde hartslag of afwijkingen in de hartslag worden gedetecteerd, leggen de onderzoekers uit. Zo kunnen ziekten vroegtijdig worden opgespoord, misschien zelfs voordat u zelf de eerste tekenen van gezondheidsproblemen ziet, voegt Snyder toe.

Studie evalueerde bijna twee miljard metingen
In totaal heeft Dr. Snyder en zijn collega's hebben bijna twee miljard metingen verricht. Deze waren afkomstig van proefpersonen met elk één tot zeven commercieel verkrijgbare activiteitenmonitors. De deelnemers droegen deze apparaten de klok rond. Dr. Snyder was zelf een van de proefpersonen.

Auteur voert zelftest uit met draagbare sensoren
Dankzij de hulp van sensoren had de auteur vorig jaar tijdens een vlucht opgemerkt dat hij veranderingen in zijn hartslag en zuurstofniveau ervoer. Van eerdere vluchten en reizen met aangesloten sensoren wist de arts dat zijn zuurstofniveau gewoonlijk daalde tijdens de vluchten en dat zijn hartslag aan het begin van de vlucht toenam. Daarna normaliseerde de waarde opnieuw. Op de genoemde vlucht werden de waarden echter niet weer normaal. Even later dr. Synder ontwikkelt dan koorts en andere tekenen van een ziekte.

Gegevens van de draagbare sensoren geven de ziekte van Lyme in een vroeg stadium aan
De expert vermoedde dat het de ziekte van Lyme zou kunnen zijn. De dokter had al twee weken veel buiten op het platteland van Massachusetts gezeten. Gedurende deze periode is hij mogelijk het slachtoffer geweest van een teek die de ziekte heeft overgedragen. Snyder overtuigde een arts ervan hem een ​​antibioticum voor te schrijven. Later ontving hij de testresultaten van zijn medisch onderzoek, dat een bestaande ziekte van Lyme bevestigde.

Er is meer onderzoek nodig
Sommige deelnemers aan de studie hadden hogere hartslag- en huidtemperatuurwaarden. Later werd duidelijk dat deze tekenen op ziekte duidden. Enkele succesvolle voorspellingen betekenen echter niet dat de methode al geschikt is voor het grote publiek. Er is veel meer onderzoek nodig, zeggen de auteurs.

Gevaar voor leken die de gegevens verkeerd interpreteren
Alleen omdat mensen enkele vitale functies op hun smartphone of fitnesstracker kunnen bekijken, wil nog niet zeggen dat ze zichzelf moeten diagnosticeren zonder de hulp van een arts. Het gevaar is dat de overgrote meerderheid van de leken de gegevens verkeerd kan interpreteren, waarschuwen de onderzoekers. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: Yoran over beveiliging. Feenstra (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Avonmore

  waar idee

 2. Wolcott

  Je hebt helemaal gelijk. Daarin zit iets en het is een uitstekend idee. Ik steun je.

 3. Windsor

  Heb je zo'n weergaloze zin bedacht?

 4. Azizi

  Het is moeilijk te genezen - gemakkelijk in het paradijs.

 5. Brashura

  Dit is een schandaal!Schrijf een bericht