Nieuws

Studie: eerstgeborenen vertonen steeds meer gewichtsproblemen en hoge bloeddruk


Studie ontdekt gezondheidsnadelen van eerstgeborenen
Lange tijd werd beweerd dat de oudste kinderen vaak de lievelingen van de ouders zijn en ook een aantal gezondheidsvoordelen hebben ten opzichte van hun jongere broers en zussen. Onderzoekers hebben nu echter ontdekt dat de oudste kinderen blijkbaar ook gezondheidsachterstanden hebben. Je lijkt vaker het slachtoffer te zijn van problemen als overgewicht en hoge bloeddruk.

Wetenschappers van de Universiteit van Texas ontdekten in een onderzoek dat de oudste kinderen steeds meer gezondheidsproblemen krijgen. Zo hebben eerstgeborenen meer last van hoge bloeddruk en overgewicht. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "Economics and Human Biology".

Onderzoek omvat gegevens van bijna 400.000 mensen
De huidige studie was gebaseerd op de gezondheidsgegevens van bijna 400.000 mensen uit Noorwegen over een periode van ongeveer 25 jaar. Over het algemeen werd vastgesteld dat de oudste kinderen meer problemen hadden met bloeddruk en obesitas dan hun jongere broers en zussen. Dit werd opgemerkt bij het vergelijken van fysieke markers zoals bloeddruk, triglyceriden en gewicht, leggen de auteurs uit.

Geboortevolgorde beïnvloedt het risico op hoge bloeddruk
De kans dat de broers en zussen aan hoge bloeddruk lijden, is afgenomen met de volgorde van geboorte, leggen de experts uit. De grootste kloof was tussen het eerstgeborene en het tweede geboren kind, dat een drie procent lager risico had op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.

Eerstgeborenen hebben een verhoogd risico van vier procent op overgewicht
Bovendien waren de niveaus van zogenaamde triglyceriden (een vorm van vet dat door de lever wordt aangemaakt) hoger bij oudere kinderen. Bovendien is de kans op overgewicht met vier procent toegenomen, zeggen de artsen. Eerstgeborenen hadden ook twee procent meer kans op obesitas.

Opslaan eerstgeborenen meer vet?
Eerstgeborenen zijn gemiddeld gemakkelijker te baren dan hun broers en zussen, en de experts onderzochten of een lagere stroom van voedingsstoffen naar de eerstgeborenen in de baarmoeder hun vetregulatie zou kunnen beïnvloeden. Dit zou ertoe kunnen leiden dat ze op volwassen leeftijd meer vetten gaan opslaan, vermoeden de onderzoekers.

Hogere neiging tot hoge bloeddruk bij eerstgeborenen
Het inhalen van de groei bij eerstgeborenen kan ook leiden tot een hogere bloeddruk, leggen de wetenschappers uit. In hun studie legden de auteurs uit dat de grotere kans op hoge bloeddruk en obesitas bij eerstgeboren baby's grotendeels biologisch bepaald was.

Er is meer onderzoek nodig
De onderzoekers hielden ook rekening met het feit dat oudere kinderen gemiddeld twee weken extra borstvoeding krijgen. Dit kan een factor zijn in de verschillen in gezondheid van broers en zussen. Er is nu echter verder onderzoek nodig om de mogelijke effecten beter te begrijpen, zeggen de wetenschappers.

Eerstgeborenen hebben over het algemeen een betere mentale gezondheid
Hoewel bleek dat eerstgeborenen over het algemeen een betere mentale gezondheid hadden dan hun broers en zussen, zou de persoonlijkheid van de kinderen ook een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de verschillen in gewicht en bloeddruk, leggen de onderzoekers uit.

Heeft persoonlijkheid invloed op het risico op hypertensie bij eerstgeborenen?
Hoewel het empirische bewijs niet bijzonder sterk is, is er nog steeds een gevestigde reeks theorieën over geboortevolgorde en persoonlijkheid. Eerstgeborenen worden vaak gezien als energieker en carrièregericht, terwijl latere geboorten worden gezien als meer ontspannen en creatief, zeggen de wetenschappers. Dit zou een aantal mogelijke verklaringen kunnen geven voor de bevindingen over bloeddruk of hypertensie en triglyceriden. Deskundigen benadrukken bijvoorbeeld dat de stress die tot hoge bloeddruk leidt, kan worden veroorzaakt door de meer competitieve persoonlijkheidstypes. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: HAAL HET MAXIMALE UIT JE POWERRACK (Januari- 2022).