Nieuws

Gezondheid: intensief kauwen tijdens het eten stimuleert ons immuunsysteem

Gezondheid: intensief kauwen tijdens het eten stimuleert ons immuunsysteem


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kauwen op voedsel versterkt het immuunsysteem van de mond
Adequaat kauwen van ons voedsel is niet alleen goed voor de spijsvertering. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het immuunsysteem van onze mond ook baat heeft bij het kauwen van voedsel. Kauwen stimuleert een bepaald type immuuncel. Op deze manier kunt u beter beschermd worden tegen bepaalde ziekten door simpelweg op uw maaltijden te kauwen.

De onderzoekers van de Universiteit van Manchester ontdekten dat het zorgvuldig kauwen van ons voedsel gezondheidsvoordelen opleverde. Kauwen is goed voor de spijsvertering en versterkt bovendien het immuunsysteem in onze mond. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Immunity".

Kauwen op voedsel stimuleert zogenaamde Th17-cellen
Nutriënten in voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een gezond immuunsysteem in de mond, dit effect is al lang bekend bij medische professionals. Uit de huidige studie bleek echter dat dit voedsel op zijn best goed moet worden gekauwd. Dit speelt een belangrijke rol omdat het kauwen op voedsel bepaalde soorten immuuncellen stimuleert, zeggen de auteurs. De cellen zijn bekend onder de naam Th17-cellen

Meer kauwen leidt tot meer Th17-cellen
In hun experiment veranderden de onderzoekers de hardheid van het voedsel, dat vervolgens werd gevoerd om muizen te testen. Dit hardere voer zorgt voor een verhoogde kauwwerking (kauwact). Toen het kauwen van het voedsel toenam, werd stimulatie waargenomen die de Th17-cellen in de muizen verhoogde, voegen de experts eraan toe.

Ons immuunsysteem moet ziekteverwekkers bestrijden en gezonde bacteriën tolereren
Het immuunsysteem voert een opmerkelijke evenwichtsoefening uit op enkele speciale delen van het lichaam. Deze omvatten bijvoorbeeld de huid, mond en darmen. Hier worden schadelijke ziekteverwekkers bestreden, maar de aanwezigheid van normaal vriendelijke bacteriën moet nog steeds worden getolereerd, legt de studie-auteur Dr. Joanne Konkel van de University of Manchester.

Th17-cellen hebben een speciale vorm van stimulatie nodig
Uit ons onderzoek is nu gebleken dat de mond een bijzondere vorm van stimulatie van zogenaamde Th17-cellen heeft, aldus de arts. Hierin werkt de stimulatie van Th17-cellen niet door bacteriën, maar door ons kauwen. Daarom kan kauwen in ons tandvlees een beschermende immuunrespons veroorzaken, voegt Dr. Konkel voegde toe.

Nadelen door te veel Th17-cellen
Er zijn echter ook nadelen die door de Th17-cellen kunnen worden veroorzaakt. Te veel Th17-cellen in de mond kunnen leiden tot parodontitis, waarschuwen experts. Parodontitis is een ontsteking van de tandstructuur. Deze ziekte bedreigt een grotendeels onomkeerbare vernietiging van bindweefsel en bot. Het belangrijkste is: mensen met parodontitis worden niet alleen aangetast door het tandvlees, maar het hele lichaam van de getroffenen is ziek, leggen de experts uit.

Nieuwe behandelmethoden voor ontstekingsziekten?
Ontsteking in de mond wordt geassocieerd met de ontwikkeling van een aantal ziekten door het hele lichaam. Daarom is vooral een beter begrip van de weefselspecifieke factoren die de immuniteit in de mondholte kunnen reguleren belangrijk. Ten slotte kunnen nieuwe methoden worden ontwikkeld om verschillende ontstekingsziekten van het lichaam te behandelen, legt de auteur Dr. Konkel. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: GEZONDHEID IS LICHT - RUUD ELFERS - DEEL 22. INJURED DUMBASS (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Vudomi

  Ik deel je mening helemaal. Daarin is er iets voor mij, het lijkt erop dat het een heel goed idee is. Volledig bij jou, ik zal het daarmee eens zijn.

 2. Baylen

  Ik denk dit - de verkeerde manier. En daarmee zou hij moeten blijven.

 3. Mazuzuru

  Ik feliciteer, je werd bezocht met een gewoon prachtig idee

 4. Akhenaten

  Deze vraag wordt niet besproken.Schrijf een bericht