Nieuws

Diagnostiek: AI detecteert huidkanker even betrouwbaar als medische professionals

Diagnostiek: AI detecteert huidkanker even betrouwbaar als medische professionalsWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In de toekomst zal een betrouwbare diagnose van huidkanker mogelijk zijn met smartphones
Bij huidkanker is vroege detectie belangrijk voor een optimale behandeling van de ziekte. Onderzoekers hebben nu een systeem voor kunstmatige intelligentie ontwikkeld dat de veelbetekenende tekenen van huidkanker zo betrouwbaar kan detecteren als menselijke artsen. Deze nieuwe technologie zou in de toekomst op elke smartphone moeten werken.

Wetenschappers van Stanford University ontdekten dat huidkanker met behulp van kunstmatige intelligentie sneller en gemakkelijker kan worden gediagnosticeerd. In de toekomst kunnen mensen mogelijk zelf een diagnose stellen met hun smartphones. Het systeem werkt net zo betrouwbaar als menselijke artsen. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "Nature".

In de toekomst kunnen getroffenen zichzelf mogelijk screenen
Het potentieel van de nieuw ontwikkelde technologie is groot. Als het systeem verfijnder en draagbaarder wordt, kunnen veel mensen zichzelf tegen minimale kosten screenen, leggen de experts uit. Dit zou voorkomen dat de getroffenen naar een arts moeten gaan en wachten tot ze het vermoeden bevestigen.

Algoritme leert van bestaande data
De sleutel tot het succes van de nieuwe technologie is een algoritme dat kan leren van bestaande data, zeggen de onderzoekers. Het systeem zou informatie en afbeeldingen uit een database over huidkanker kunnen gebruiken. 'We hebben een zeer uitgebreid leeralgoritme ontwikkeld dat leert van bestaande gegevens', zegt Andre Esteva van Stanford University.

Systeem maakt gebruik van het algoritme van Google
Om zijn intelligentie aan het systeem over te brengen, hebben de onderzoekers het getraind met behulp van 129.450 close-ups van huidlaesies. Deze omvatten meer dan 2000 verschillende ziekten en leverden ook een uitgebreide database met voorbeelden op. Het team gebruikte vervolgens een door Google ontwikkeld algoritme om het verschil tussen katten en honden op foto's te herkennen. Het algoritme werd vervolgens aangepast om het verschil tussen verschillende huidvlekken te detecteren.

Kunstmatige intelligentie is net zo succesvol als menselijke artsen
Vervolgens testten de wetenschappers hun systeem met 21 gekwalificeerde dermatologen. De experts kregen 376 afbeeldingen van huidlaesies te zien. Vervolgens werd hen gevraagd de foto's te beoordelen. Op basis van de beoordeling moeten de artsen de patiënten vervolgens doorverwijzen voor verdere analyse of het vermoeden van huidkanker verwijderen, leggen de onderzoekers uit. De wetenschappers benadrukken dat het systeem met zijn kunstmatige intelligentie het slagingspercentage van de professionals heeft kunnen behalen.

Systeemprestaties zijn indrukwekkend
De technologie was natuurlijk niet bedoeld om artsen te vervangen, zeggen de auteurs. Het is ontworpen om mensen gemakkelijker toegang te geven tot de eerste twee fasen van de screening voordat de hulp van experts, aldus de onderzoekers. Het verschil herkennen tussen een fatale laesie en een goedaardige laesie is geen gemakkelijke taak. Dit maakt de prestaties van het systeem nog indrukwekkender.

Het doel is om het programma te bedienen via een telefonische app
Voordat het apparaat voor het publiek kan worden vrijgegeven, moet ervoor worden gezorgd dat het geen valse beoordelingen genereert. Klinische proeven zouden daarom moeten helpen om het systeem nog verder te verbeteren. De dokters zullen toevoegen dat het programma later via een telefonische app kan worden gebruikt.

Bijna iedereen heeft een 'supercomputer' met sensoren
Smartphones zijn tegenwoordig alomtegenwoordig. Dus in de toekomst zou bijna iedereen het systeem moeten kunnen gebruiken. Iedereen heeft als het ware een supercomputer op zak, die is uitgerust met een aantal sensoren, waaronder een camera, zegt Esteva.

Beoordeling van onze gezondheid vanuit huis?
We zien nu talloze programma's en applicaties die worden aangedreven door de intuïtieve manier van denken over kunstmatige intelligentie. Deze programma's draaien ook op onze smartphones. Dit biedt goedkope en gemakkelijke manieren om onze gezondheid thuis te beoordelen.

Vroege detectie is cruciaal
Zoals bij veel andere ziekten, is vroege detectie van huidkanker cruciaal. Als kanker vroeg wordt ontdekt, is het overlevingspercentage na 10 jaar ongeveer 95 procent. Dit percentage daalt echter tot tien tot 15 procent, als de kanker latere stadia vóór de behandeling heeft bereikt, leggen de wetenschappers uit. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: Most Research in Deep Learning is a Total Waste of Time - Jeremy Howard. AI Podcast Clips (Augustus 2022).